3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kormány egy nap alatt elfogadta azt a törvényjavaslat-csomagot, amelyet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtott be hétfőn délben. Megdöbbentő változtatásokat is terveznek. 

A választás másnapján délben egy új salátatörvényt, vagyis törvénymódosítási javaslatcsomagot nyújtott be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. A következő nagy módosításokat pedig kedden meg is szavazta a parlament:

Az egyik legfontosabb módósítás a hétfőn benyújtott salátatörvényben, hogy az iskolákban ezentúl lesz egy „tiltott tárgyak listája” – nagy valószínűséggel a korábbi támadásokra, például a bőnyi késelésre való tekintettel –, amelynek betartására a tanároknak és az iskolaőröknek joga lesz átkutatni a diákok táskáját és tárolóhelyiségeit. 

A mobilhasználatot is korlátoznák. Egyes órákon a tanárok dönthettek úgy, hogy a mobil, a laptop vagy éppen a tablet szükséges a tananyag leadásához, de nem volt erre egy központosított szabályrendszer. A változtatásra a kormány szerint azért van szükség, mert a mobilozás elvonja a tanulók figyelmét az órákon, illetve „teret enged az iskolai zaklatásoknak”.

Ez lenne a szakemberhiány megoldása, hogy szenior honvédeket képeznének át tanárrá? Képünk illusztráció
Ez lenne a szakemberhiány megoldása, hogy szenior honvédeket képeznének át tanárrá? Képünk illusztráció
Fotó: honvedelem.hu

Az egyik legmegdöbbentőbb javaslat mégis az, hogy a kormány a közoktatás égető pedagógushiányát úgy oldaná meg, hogy 55 évesnél idősebb honvédeket vezényelhetnek át bizonyos tankerületekbe, ahol ha nincsen nekik megfelelő munkahely, akkor át kell képezni őket esetleges tanárrá, ugyanis a szerződéses viszonyban álló honvédek elláthatnak nevelő-oktató feladatokat.

Ez egybevág azzal az újítással, hogy tavaly 120 intézményben indult a honvédelmi tantárgy oktatása, az ezt oktató tanárokból viszont igencsak hiány van. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a bevezetéskor elmondta, hogy ez a tantárgy „a diákokban erősíti a honvédelem fontosságát, a hazaszeretetet és a hazafias gondolkodást a tanulókban”.

Az egészségügyben talán a legnagyobb változás az egészségügy intézményekben bevezetett ki- és beléptető rendszer lesz, amellyel ellenőrizni szeretnék a dolgozókat, hogy valóban annyi időt töltenek a munkahelyükön, amennyi a szerződésükben szerepel.

A tervezet szerint arckép-azonosításra képes kamerákat fognak az egészségügyi intézményekben elhelyezni. 

De az is újdonság lesz, hogy október 1-jétől az önkormányzatoktól az Országos Mentőszolgálat veszi át Budapesten a háziorvosi és gyermekorvosi ügyeletet a „normális rendelési időn kívül” – vagyis este, éjszaka és hétvégén és ünnepnapokon.

Emellett 18 év felett is kötelezővé tennének bizonyos egészségügyi szűrővizsgálatokat, és meggyorsítanák az örökbefogadást is, hiszen a kórházakban hagyott csecsemőknél már hat hét után megindítanák az eljárást.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!