3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Több mint 200 tervezett műtét maradt el, és 40-50 akut beteget küldtek tovább távolabbi intézménybe.

Gyakorlatilag hét hete nincs gyermeksebészeti, valamint traumatológiai ellátás a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE). A műtétre vagy egyéb sebészeti beavatkozásra szoruló gyermekeket a pécsi vagy a debreceni egyetemi centrumokba, illetve a fővárosba utaztatják - írja a Népszava.

Az elmúlt időszakban több mint 200 tervezett műtét maradt el, és 40-50 akut beteget küldtek tovább távolabbi intézménybe.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) kijelölő határozatában eredetileg négynapos ellátási szünetről volt szó, ami alatt a Szegedi Tudományegyetem gyermeksebészeti klinikáját visszaköltöztethetik a korábbi helyére. A költözés előzménye, hogy Szegednek 4,3 milliárd forint jutott volna egy új gyermeksürgősségi és traumatológiai centrum (SBO) megépítésére egy 2016-ban kiírt csaknem 19 milliárd forintos uniós pályázatból.

Megy a ködösítés
Megy a ködösítés
Fotó: MTI

A projekt 2023-ban lezárult, ám a SZTE-n még ekkor is abban bíztak, hogy a hét éve megítélt uniós forrásból elindulhat a gyermek-SBO építése. A remélt építkezés miatt kellett a még 1925-ben épült, már kissé romos klinikájukról ideiglenesen elköltözniük a gyermeksebészeknek az Fül-Orr-Gégészeti Klinika új épületébe, ahol április elejéig használhattak egy műtőt.

A gyermeksebészeti klinika mintegy 50 munkatársa egy évig dolgozott az fül-orr-gégészeti klinika kölcsön helyiségeiben, majd április elején arról értesítették őket, hogy egy tisztasági festés után a hónap közepén visszaköltöznek a korábbi helyükre. Az egy évvel ezelőtti kiköltözéssel azonban a régi épületben működő műtőnek a korábbi szakhatósági engedélye is érvényét veszítette.

Itt korábban körülbelül 60 négyzetméteren, egy légtérben, párhuzamosan két műtőasztalon zajlott az ellátás.

A visszaköltözéssel a műtő megnyitásához új engedélyre lett volna szükség, csakhogy a tisztasági festésen és a padozat újra burkolásán kívül lényegi fejlesztés nem történt, ezért a műtő nem felelt meg se az uniós, se a hazai normáknak. Az NNGYK hiánypótlást írt elő, a lap értesülései szerint a feltételek között volt például a műtő sterillevegő-rendszerének kialakítása is, mivel eddig a szellőztetés is egyszerű ablaknyitással történt. Amíg az NNGYK feltételeinek nem tudnak eleget tenni, nem lehet műteni a helyiségben.

A Népszava azon kérdésére, hogy szabtak-e valamilyen határidőt a SZTE-nek a probléma megoldására, az NNGYK csak annyit közölt: „Egyetlen beteg gyermek sem marad ellátatlanul. A Szegedi Tudományegyetem Dr. Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjában a gyermektraumatológiai ellátást továbbra is a gyermeksebészet és traumatológia látja el.” 

A lap más forrásokból viszont úgy értesült, hogy a műtéti ellátás a szegedi gyermekklinikán továbbra sem biztosított.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!