6p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta polgármester úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.

Hiába számolták újra 2019-ben az önkormányzati választások után az I. kerületben a szavazatokat, Nagy Gábor Tamást, a Várnegyed 21 éve regnáló Fidesz-KDNP polgármesterét mégis leváltotta a párbeszédes V. Naszályi Márta. Tavaly októberben pedig az elsők között volt, aki kijelentette: újraindul a pozícióért.

A Mi Hazánk 2023 decemberében tudatta, hogy az I. kerületben Árendás Mónika egészségügyi szakdolgozót indítják polgármesterjelöltként, aki három éve felszólalt a párt kötelező Covid-oltás elleni tüntetésén.

Ugyanakkor a Fidesz csak idén februárban közölte, hogy Böröcz Lászlót száll harcba a Várnegyed polgármesteri címéért, bár a köztük folyó küzdelmet jóval régebb óta követheti a nyilvánosság. Böröcz egyébként 2022 augusztusától Budapest világörökségi területfejlesztésének kommunikációjáért felelős miniszteri biztosaként tevékenykedik, korábban volt országgyűlési képviselő, valamint az V. kerület képviselője, alpolgármestere is.

V. Naszály Márta, a Várnegyed ellenzéki polgármestere a Költészet Napján
V. Naszály Márta, a Várnegyed ellenzéki polgármestere a Költészet Napján
Fotó: Facebook/V. Naszály Márta

A Magyar Kétfarkú Kutyapárt pedig egy volt bűnügyi nyomozót, Nánásiné Abonyi Gyöngyit indítja a polgármesteri tisztségért, ő jelenleg a párt Savköpő Menyét elnevezésű alapítványát vezeti. Elképzelése az úgynevezett Kék Város, egy olyan kerület, ahol hosszan és boldogan élnek az emberek.

Amikor valami elromlott

V. Naszályi Márta nevét a legtöbben ott jegyezték meg először, amikor beperelte Bayer Zsoltot, aki 2019-ben fillérekért lakott egy Várban bérelt lakásban. Utána a azonban a Fidesz elfogadta a lakástörvény módosítását, aminek köszönhetően Bayer Zsolt aprópénzért vehetett meg budavári lakásokat, aki nem is titkolja, hogy ezzel a "trükkel" szerzett meg két önkormányzati lakást a Várnegyedben. Azok a bérlők ugyanis, akik cserélve szerezték a bérleti jogukat, a piaci ár 35 százalékáért vehetik meg a lakásaikat.  

V. Naszályi Márta egyébként az ellenzék színeiben kezdetben még többségben tette a dolgát, ám a 2022-es időközi választások után fordult a kocka, a Fidesz került többségbe, így azóta jelentős ellenszélben vezeti a hivatalt. Erre az időre tehető, hogy a Várnegyed újság a jobboldali kötődésű Mediaworks-höz került, mire a polgármesternő kijelentette:  

„Bojkottálom a Fidesz-propagandává silányított Várnegyed újságot”.

Közleményében hozzátette: a fideszes többségű képviselő-testület egyik első lépése volt a Várnegyed újság megszerzése, amit leállíttattak, majd a kiadását a fideszes vezetésű külső médiacéghez rendelték.

Arról már a 444.hu írt, hogy a lap egy év kihagyás után indult újra, s bár online elérhető, a postaládákba is bedobálják a kerületi újságot, amit már a jobboldali médiabirodalom, a KESMA alá tartozó Mediaworks Hungary Zrt. nyomtat ki. V. Naszályi legnagyobb kihívója, Böröcz szerint viszont „az újság korábbi megszűnésének oka, hogy a polgármester és stábja számos kifizetetlen számlát halmozott fel, ezért a nyomda felmondta a szerződést”.

Most azonban V. Naszályi Márta úgy döntött, válaszlépésként saját maga látja el információkkal a helyi lakosokat.

Április 12-i Facebook-posztjában arra hívja fel az érdeklődők figyelmét, hogy első kézből kaphatják meg a kéthetente megjelenő saját hírlevelét, amelyben összefoglalja az önkormányzat ügyes-bajos dolgait, a kerület rövid-, közép- és hosszútávú projektjeit, vagy azt, hogy meddig terjed az önkormányzat hatásköre.

Állóháború

Ugyanezen a napon sajtótájékoztató keretében utoljára Fazekas Csilla fideszes képviselő ment neki a már jól ismert korrupciós vádakkal, miszerint felháborító, hogy az I. kerület polgármestere több millió forintos jutalmat adott a jegyzőnek és egy titkárságvezetőnek, miközben az önkormányzatot sorra hagyják el a magas szakmai kompetenciákkal rendelkező dolgozók. V. Naszályit azzal is megvádolták, hogy egy közbeszerzés alkalmával 17 millió forintot fizetett ki az Officium Irodafejlesztő Zrt.-nek egy nyolcmillió forintos munkáért, és „további, jelentős összegű” havi karbantartási szerződést is kötött a céggel, holott az az elvégzett munkára jótállást vállalt.

A képviselő szerint külön „pikáns”, hogy a polgármester a beruházás elkészülte után még kitüntetést is adott a kivitelezőnek. Egy másik ügyben a Vári-Punch Bt. bérleti szerződésével kapcsolatban vetődött fel, hogy V. Naszályi Márta „semmit nem tett” a cég korábbi bérleményének visszaszerzése érdekében, pedig arról már évekkel ezelőtt jogerős bírósági ítélet született az önkormányzat javára. 

A Fidesz szerint V. Naszályi a Ruszwurm cukrászda tulajdonosát is megvesztegette (azóta közigazgatási pert nyert a polgármester, a cukrászda tulajdonosát pedig rágalmazásért beperelte). 

„A kerületben korábban kisebbségben lévő, majd két egykori jobbikos átállása és az őszi időközi választás megnyerése után többségbe került Fidesz egymás után próbál nem létező ügyekből hazugságlégvárat kreálni” – ezt már egy háttérbeszélgetésen mondta V. Naszályi, de a Népszava cikke arra is kitér, hogy más pereket is indított saját védelme érdekében.  

De feljelenti Sára Botond fideszes főispánt is, mert úgy látja, pártatlansága hiányában közvetlenül okoz kárt az I. kerületi polgároknak azzal, hogy nem a kerületi fejlesztéseket, közügyeket segíti, hanem a Fidesz mellett kampányol. (Ezen nincs is mit csodálkozni a hétfőn kipattant hír után, miszerint Jószefváros kormánypárti polgármesterjelöltje nem más, mint Sára Botond). Sőt – mint Facebook-posztjában írja –, a kerületi szegényektől veszi el a nekik járó támogatást és lapátolja át azt egy fideszes kerületi közalapítványba. „Mindeközben a szociális ellátás javítását célzó javaslatainkat a Fidesz nem szavazza meg, vagy leveszi a napirendről, figyelmen kívül hagyja” – teszi hozzá V. Naszály.

Tehát eddig sem volt eseménytelen a Várnegyedben zajló élet, s még az is lehet, hogy az önkormányzati választási kampány még tartogathat egy-két fordulatot, mielőtt június 9-én kiderül, ki lesz a nyerő.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!