6p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Nevető harmadikként akár az ellenzék is kijöhet jól abból, hogy Borkai Zsolt visszatért, és kampányában vehemensen támadja a regnáló fideszes polgármestert. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező helyszíneit mutatjuk be.

Borkai Zsolt újra Győr polgármestere lesz? A budapesti eredményeken kívül talán ez a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebb kérdése. Van rá esély, ha abból indulunk ki, hogy 2019-ben a szexbotrány és a korrupciós vádak ellenére Borkai Zsolt szoros csatában megnyerte a győri polgármester-választást a DK-s Glázer Tímea előtt. Borkai 44,33 százalékot és 19 312 szavazatott kapott. Glázer 42,86 százalékkal és 18 671 szavazattal zárt. A jachtos kurvázást nem tagadta, de állítása szerint sosem drogozott, nem volt korrupt, nem lopott, és nem is csalt.

Borkai Zsolt, Győr újraválasztott polgármestere a győri városházán tartott sajtótájékoztatóján
Borkai Zsolt, Győr újraválasztott polgármestere a győri városházán tartott sajtótájékoztatóján
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A Borkai-ügynek akár hálás is lehet az ország, hiszen a napnál is világosabban kiderült a politika és a gazdaság összefonódása: a volt győri polgármester és a helyi vállalkozói elit együtt jachtozott az Adriai-tengeren. Ráadásul a vele mulató vállalkozók, a híres győri polip oszlopos tagjai, azóta is sikeresen szerepelnek a városi közbeszerzéseken. A magyar igazságszolgáltatás legnagyobb dicsőségére Borkai Zsoltnak összességében a haja szála nem görbült, sőt, újra a város polgármestere szeretne lenni, amiben a felesége is támogatja.

Teljes mértékben támogatom a férjem, ebben semmi nem változott

- mondta Borkai Myrtill.

Az olimpiai bajnok már hónapokkal ezelőtt bedurrantotta a kampányát, a legnagyobb ellenfele pedig a regnáló fideszes polgármester, Dézsi Csaba András lesz, aki Borkai lemondása után a 2020 januári időközin a voksok 56,14 százalékát szerezte meg, 23 932 szavazattal. A 96 győri szavazókörből 95-ben végzett Dézsi Csaba András az első helyen. Az MSZP-DK-Momentum-Jobbik-LMP jelöltjeként induló Pollreisz Balázs a szavazatok 39,05 százalékát kapta (16 646 voksot). Ebből is látszik, hogy Győr masszívan fideszes város, kérdéses azonban, hogy mit kezdenek a Borkai-jelenséggel a választók, hiszen kétségtelen, hogy irányítása alatt a város nagyot fejlődött, bár ebből leginkább a vele együtt dáridózó vállalkozók profitáltak.

Az már most látszik, hogy ígéretekben nem lesz hiány. Borkai hivatalosan a Közösen a Jövőnkért Egyesület színeiben indul, jelszavai pedig: szabadság, függetlenség, pártatlanság.

Látom, hogy a város hogyan zárkózott be, hogyan kezdett el letérni a fejlődés és a siker útjáról, amelyen 2019-ig rajta volt. Egyre többen látják ezt így Győrben, egyre többen gondolják úgy, hogy vissza kell hozni a korábban jól működő dolgokat. A tapasztalatlanság hatalmas kockázat, a pártosság, a függősség pedig komoly veszély. Ezért most pártok nélküli, civil, független, tapasztalt vezetőre van szükség Győrben

- olvasható az oldalán. Nem fukarkodik az ígéretekkel:

  • legyen ingyenes a győri élményfürdő minden 7 év alatti győri gyereknek és minden 65 év feletti győri felnőttnek,
  • nem támogatja az akkumulátorgyár megépítését Győrszentivánon,
  • távozzon minden politikus és politikai kinevezett az ETO KC vezetéséből,
  • töröljék el a 2019. után létrehozott párkolási zónákat.

Fő állítása úgy foglalható össze: amíg ő volt a polgármester, addig ömlött a pénz a városban, távozása után viszont kiürült a városi kassza. Dézsi Csabát sem kell persze félteni, már neki is van saját kampányoldala, ahol százával sorolja az elmúlt évek fejlesztési eredményeit, egészen megmosolygtató aprólékossággal:

  • Hattyú utcában sérült betontábla javítása,

  • a Kossuth hídon a kerékpárút melletti plexit pótoltuk,

  • a Budai úton 2 darab gyalogátkelőhely épült.

Hogy csak néhányat említsünk. A pénzhiányt is sikernek könyveli el:

Első városvezetői ciklusom alatt több kihívással szembesültünk, mint a rendszerváltás óta bármikor. Együtt sikeresen védekeztünk a COVID-19 világjárvány idején, majd megküzdöttünk az energiaválság okozta pénzügyi és gazdasági sokkhatással és sikerült ismét stabil működési, valamint gazdasági környezetet kialakítanunk Győrben

- fogalmaz a dcsa.hu oldalon.

A nagy kihívások közepette azonban Dézsi Csaba leginkább az autózási szokásaival került be az országos hírekbe: szolgálati luxusautóját (természetesen Audi) közel egymillió forintért bérli havonta az önkormányzat, de ő maga csak 29 ezer forintot fizet érte. Ez ráadásul úgy derült ki, hogy a polgármester szolgálati autóval ment Rammstein koncertre, de hazafelé menet defektet kaptak, amiről videót is publikált. A botrány hatására megvált tőle a győri polgármester, aki természetesen ott volt a januári médiabálon.

Itt mindig felvonul a győri elit színe-java, a fő támogatók között megtalálható a Vill-Korr Hungária Kft. és a győri kaszinó is. A kaszinóról lapunk írta meg, hogy éppen mostanában pakolták át vagyonkezelői alapítványi tulajdonba, így még nehezebb lesz követni a milliárdok útját. Azt pedig az Átlásztó, hogy a Borkai-érában taroló győri cég Dézsi polgármestersége alatt is ugyanúgy arat: 

ugyanaz a cégcsoport nyerte el a közvilágítással kapcsolatos keretszerződést, mint korábban. A most alvállalkozóként megjelentő Vill-Korr Hungária Kft. évekkel ezelőtt arról lett híres, hogy szintén alvállalkozóként segítette ki Tiborcz István új cégét, az Eliost, egy közvilágítási tenderen. A kft. tulajdonosa a Gasztonyi család, amelynek egyik tagjáról, Gasztonyi Lászlóról elterjedt, hogy gyakori vendég volt Borkai Zsolt ex-polgármester nem éppen keresztényi kiruccanásain

- írta a lap.

A helyi politikai és gazdasági elit mutyijairól a legtöbbet talán Pintér Bence tud, aki az elmúlt tizennégy évben újságíróként dolgozott Budapesten és Győrben. Tavaly szeptemberben jelentette be az ugytudjuk.hu helyi portál főmunkatársa, hogy ő lesz a fideszes Dézsi Csaba András és a függetlenként induló Borkai Zsolt egyik kihívója Győrben a Tiszta szívvel a várost színeiben. Fő állítása szerint a Dézsi-Borkai-érában a milliomosokból álló városvezetés és a közgyűlésbe választott képviselők többségének luxusélete elszakadt a győri polgárok valóságától. Egyesületük célja, hogy a döntéseket olyan emberek hozzák a városban vezetőként, akik nem a budapesti kormányt, a saját zsebüket és az egójukat képviselik, hanem a győriek érdekeit.

Pintér Bence ugyanakkor nemcsak Dézsit és Borkait, hanem az elmúlt választásokon sorra kikapó MSZP-s, DK-s jelölteket is ellenfélnek tekinti, előválasztáson pedig nem indul. A DK három városban kezdeményezett előválasztást, ezek egyike Győr. Az előválasztás elvileg április elején lesz, de Pintér Bence nélkül gyakorlatilag arról fog szólni, hogy a DK-s Glázer Tímea vagy az MSZP-s Pollreisz Balázs neve szerepeljen még ott a szavazólapon. Előbbit ugye Borkai győzte le 2019-ben, utóbbit pedig Dézsi 2020-ban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!