2p

Egész Európa legdrágább politikai hirdetéseinek listáját letarolta a magyar kormánypárt és a hozzá köthető szervezetek.

A Telex nézett utána, hogy vajon mennyibe is került európai összehasonlításban az, hogy a YouTube-ot elárasztották a Fidesz, illetve a Fidesz narratíváját közvetítő hirdetések, amelyekkel biztosan találkozott az, aki használja a videómegosztó oldalt.

Nos, a Google (a YouTube tulajdonosa) adatai szerint áprilisban egész Európában a négy legtöbb pénzből futtatott politikai hirdetés közül négy - az első, a második és a negyedik legdrágább - a Fidesz, illetve az áttételesen feltehetően nagyrészt adófizetői pénzből működtetett Civil Összefogás Fórum (CÖF) nevéhez fűződött.

A toplista élén egy Magyar Péter ellen összerakott anyag, a második helyen az ellenzék vezetőit "Brüsszel alázatos szolgáiként" ábrázoló hirdetés, a negyediken a "háborúpárti" ellenzéket támadó anyag végzett, de a lista első húsz helyén összesen nyolc fideszes vagy CÖF-ös hirdetés található.

Egész Európa legtöbb pénzből megtámogatott YouTube-hirdetései (a kép készültekor a Renew éppen beelőzött, de a Google nem ad ki euróra pontos számokat, illetve az eléréssel is súlyozza az eredményeket
Egész Európa legtöbb pénzből megtámogatott YouTube-hirdetései (a kép készültekor a Renew éppen beelőzött, de a Google nem ad ki euróra pontos számokat, illetve az eléréssel is súlyozza az eredményeket
Fotó: Google

Az sem véletlen, ha valaki úgy érzi, ezek az anyagok a csapból is folynak, ugyanis áprilisban e nyolc hirdetést több mint 50 millió alkalommal játszotta le a YouTube. Ennek persze ára is volt, a CÖF az egész Európai Unió 2. a Fidesz a 4. legtöbbet költő politikai hirdetője volt, a legtöbbet futó hirdetéseikre egyenként 15-17 millió forintot költve (és ez csak a YouTube, hasonlóan durván költ a Fidesz és holdudvara például a Facebookon is).

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!