3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Míg az intenzív országos kampány tematikáját egyértelműen az európai választás határozza meg, a főváros is heves politikai csatározás színterévé vált. A Republikon Intézet legfrissebb felmérése a főpolgármester-jelöltekről. 

A főpolgármesteri címért Karácsony Gergely mellett ringbe szállt a Fidesz-KDNP Szentkirályi Alexandra jelölésével, és az LMP Vitézy Dáviddal. A Mi Hazánk is állított főpolgármester-jelöltet Grundtner András személyében. A Republikon Intézet legfrissebb kutatásában kereken egy hónappal a választások előtt megmérte a főpolgármester-jelöltek támogatottságát. 

Korábbi mérésekkel összhangban továbbra is Karácsony Gergely a főpolgármesterválasztás fő esélyese.

Budapest teljes lakosságának pártpreferenciáit tekintve a regnáló főpolgármester támogatottsága 34 százalék, 9 százalékponttal megelőzve a második helyezett Szentkirályi Alexandrát, aki 25 százalékos támogatottsággal bír. Az LMP által támogatott Vitézy Dávid a teljes népességben 21 százalékon áll. Grundtner András mindössze a szavazatok 2 százalékát birtokolja, a bizonytalanok aránya alacsony, 16 százalék. A választási részvételi hajlandóság 81 százalékos, melyből 64 százalék biztos szavazónak gondolja magát. Ez önmagában nem vezet rekordmagas választási részvételhez, hiszen a válaszadók hajlamosak felülbecsülni saját részvételi kedvüket, de mindenképpen átlag feletti érdeklődést jelez egy hónappal a szavazás előtt - mutat rá a Republikon.

A kérdésre válaszolók körében, akik megneveztek egy főpolgármester-jelöltet, Karácsony Gergely 40 százalékos támogatottsággal bír. Ezzel 10 százalékponttal vezet a főpolgármesteri versenyben a Fidesz-KDNP jelöltje, Szentkirályi Alexandra előtt, akire a válaszadók 30 százaléka szavazna. Vitézy Dávid a választók körében 25 százalékos támogatottsággal bír. Ez azt jelenti, hogy Szentkirályi indulásának bejelentése óta a Fidesz-KDNP szavazók fegyelmezetten felsorakoztak a kormánypártok jelöltje (Szentkirályi) mögött, aki így meg tudta előzni Vitézy Dávidot.

Az egy hónappal a választás előtt felvett adatok alapján úgy tűnik, Karácsony Gergely reménykedhet az újrázásban.

Vitézy Dávid a fidesztől nem igazán tudott szavazókat átvenni, és Karácsonytól sem hódított el elég szavazót ahhoz, hogy Szentkirályi Alexandra legyen a favorit. Szentkirályi mellett kitart a fideszes választói réteg, de a kormánypártok nem állnak jól a fővárosban, és a saját táboron túl Szentkirályi Alexandra nem tudott új támogatókat szerezni. A fővárosi közgyűlés összetétele ugyanakkor a törvénymódosítással és a Tisza Párt érkezésével nehezen jósolhatóvá vált. Ha Karácsony Gergely lesz a főpolgármester, biztosan kevésbé egységes Fővárosi Közgyűléssel kell majd együtt dolgoznia, mint 2019-től mostanáig, amelyben akár Tisza-, akár kutyapárti, akár momentumos vagy LMP-s képviselőkkel is rendszeresen együtt kell majd működnie a döntésképesség érdekében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!