7p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Tulajdonképpen nincs semmi meglepő Magyar Péter üstökösszerű felbukkanásában, közel öt éve ugyanilyen váratlanul tört be a hazai gazdasági életbe. Amely apropóján lapunk elsőként készített interjút vele. Ezt idézzük fel most.

A nagy antrék mestere. Így lehetne jellemezni Magyar Pétert. Bár első megjelenése az újságok címoldalán közel sem volt olyan egetrengető, mint a mostani, a Novák Katalin köztársasági elnöki lemondásához vezető politikai aktivizálódása, azért a 2019. júniusi felbukkanása is szinte a semmiből jött.

Egy 2019. június 11-ei közlemény tudatta, hogy „A Diákhitel Központ Zrt. felett tulajdonosi jogokat gyakorló MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. Alapítói Határozata értelmében Bugár Csaba vezérigazgató munkaviszonya 2019. június 7. napján megszűnt. Az Alapító a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatójává 2019. június 8. napjától határozatlan időtartamra dr. Magyar Pétert nevezte ki.” A közleményt szokatlan módon nem intézményesített formában írták alá, azaz ebben az esetben a Diákhitel Központ (DHK), hanem azt maga Magyar jegyezte.

Magyar Péter 2019-ben
Magyar Péter 2019-ben
Fotó: Mfor/Izsó Márton Artúr

Egy év, pláne hónap közepén végrehajtott vezércsere, ráadásul egy állami cég élén, meglehetősen szokatlan. Különösen, amikor egy 9 éve regnáló vezető távozik, akinek az irányítása alatt a Diákhitel Központ Zrt. jelentős eredményeket ért el. Elég csak arra utalni, hogy a társaság bevezette az online szerződéskötés rendszerét, számos innovatív ügyfélbarát megoldást, de a megújult és kibővült diákhitel termékportfólió is Bugár Csaba nevéhez fűződik.

Ilyen előzmények után aligha volt meglepő, mi volt az első kérdés, amit a kinevezése után lapunknak elsőként nyilatkozó Magyarnak szegeztünk: „Tudja, miért önre esett a választás? Meglepte a felkérés?”

Íme a szöveghű válasz: 

„Arról, hogy miért engem választottak, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) vezetőit kellene megkérdezni. Meglehet, hogy az eddigi szakmai életutam mellett a döntésben az is szerepet játszott, hogy a Diákhitel Központ egyik első ügyfele voltam, s az illetékesek úgy gondolhatták, hasznos lehet, ha egy fiatalos, a terméket ismerő, annak előnyeit és hátrányait megtapasztalt ember áll a cég élén. Ez szerintem marketing- és kommunikációs szempontból is jó dolog. Nem volt teljesen váratlan a felkérés, hiszen amikor 2018 szeptemberében, nyolcéves diplomata múlttal hazatértem Brüsszelből, az MFB-ben, a DHK tulajdonosi joggyakorlójánál folytattam a pályafutásomat, mint EU jogi igazgató, novembertől pedig az MFB delegáltjaként a DHK igazgatóságának is tagja lettem. Mindennek köszönhetően beleláthattam a cég életébe, és megismerhettem a főbb stratégiai célokat, a problémákat és megtapasztalhattam a társaság előtt álló főbb kihívásokat is. A vezetőváltás abból a szempontból is logikusnak tűnt, hogy a DHK 2001-es alapítása óta mindössze két vezetője volt a cégnek, akik egyaránt 9-9 éven át töltötték be a vezérigazgatói posztot, s a stabilitás ugyan mindig fontos a gazdasági életben, ennyi idő után minden vállalatra ráfér a megújulás, legyen az akár állami, akár piaci szereplő.”

Arra a felvetésünkre pedig, miszerint „ahhoz képest azonban, hogy eddig diplomáciai és jogi területeken dolgozott, nagy váltásnak tűnik, hogy egy hitelintézet élére került”, Magyar azt válaszolta:

„Egyrészt a DHK nem klasszikus hitelintézet, nem is tartozik a hitelintézeti törvény hatálya alá, másrészt, ha az eddigi teljes karrieremet nézzük, akkor nem látok nagy váltást. A szakmai pályafutásomat a Fővárosi Bíróságon kezdtem fogalmazóként, ahol gazdasági ügyeket is vittem, ilyen tárgyú ítélettervezeteket készítettem, dolgoztam magyar és nemzetközi ügyvédi irodákban, ahol banki, versenyjogi, uniós támogatási és közbeszerzési ügyekkel foglalkoztam. A karrieremben inkább a diplomácia volt a kitérő és valójában most tértem vissza az eredeti szakmámhoz, sokéves külföldi tapasztalattal a tarsolyomban.”

Arra a kérdésre pedig, hogy ő is 9 évre tervez-e, mint az elődjei, korunk magyar Robin Hood-ja akként reagált, hogy „tervezni ugyan hasznos dolog, de az élet időnként felülírja az elképzeléseket. Én inkább elérendő célokban gondolkodom, ha azokat sikerül megvalósítani, akkor már elégedett leszek, a megbízatásom hosszától függetlenül.”

Magyar Péter a diplomata múltját is részletezte
Magyar Péter a diplomata múltját is részletezte
Fotó: Mfor/Izsó Márton Artúr

Utólag már tudjuk, hogy Magyarnak még 3 év sem jutott, 2022 februárjában távozott. Ezalatt „vezették be többek között a szabad felhasználású a Diákhitel Pluszt, valamint tavaly (vagyis 2021 – a szerk.) májustól elérhetővé vált a szak- és felnőttképzési hitel is. Szintén az ő irányítása alatt történt, hogy 70 ezer forintról 150 ezer forintra emelkedett a havonta igényelhető szabad felhasználású diákhitel összege” – idézzük az MTI két évvel ezelőtti tudósítását.

Mint ahogy arra sem kellett sokáig várni, hogy megtudjuk, a megmosolyogtató egyik magyarázatával, miszerint első ügyfele volt a DHK-nak – hiszen ilyen alapon elég sokan szóba kerülhettek volna –, szemben, mi is repíthette Magyart a vezérigazgatói székbe. Valamivel több mint egy hónappal később, 2019. július 12-én lett akkori felesége, Varga Judit az igazságügyi miniszter, s ha ezzel a Diákhitel Központ első számú irányítói pozíciója nem is ér fel, azért jobb az optikája.

Ami pedig azt a bizonyos diplomata-múltját illeti, ami Magyar minapi nyilatkozataiban rendre visszatérő elem, erről annyit tudtunk meg, hogy

„2010-től a Külügyminisztériumban folytatta pályafutását, a magyar uniós elnökség során szakdiplomataként csatlakozott Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviseletéhez, ahol feladata egyebek mellett az uniós jogalkotás során a magyar kormányzati érdekek érvényesítése volt, különös tekintettel a közlekedés- és energiapolitika, valamint a társasági és versenyjog területére. 2015-től a Miniszterelnökség csoportvezető diplomatájaként a magyar kormány és az Európai Parlament közötti kapcsolattartásért felelt, egyebek mellett jogi, pénz- és tőkepiaci, költségvetési, kereskedelmi és fejlesztéspolitikai ügyekben”.

Ez nem tekinthető nagy diplomata-karriernek, de kétségtelenül az. A 2010-es kezdés pedig egybevág azzal, amit Magyar közölt a napokban, miszerint miután akkori felesége, Varga Judit 2009-ben az Európai Parlamentben lett politikai tanácsadó, ő egy évig otthon maradt a gyerekekkel, s csak egy év után kezdett dolgozni.

Bár Magyar nem örült neki, de ha már beszélhettünk vele, még rákérdeztünk, etikusnak tartja-e, hogy Varga Judit havi 300 ezer forintot kap lakhatásra, miközben az ő kiadott lakásával milliókat keresnek. Az erre adott „nem” egyáltalán nem tekinthető meglepőnek. 

Utolsó mondatait azonban a mostani történések már más megvilágításba helyezik:

„...a megítélt lakhatási támogatás az államtitkári megbízatásához kapcsolódott és a feleségem a miniszteri kinevezését követően nem igényelt ilyen támogatást, így 2019. július 12. óta lakhatási támogatásban nem részesül. Egy magyar jogásznak Deák Ferenc székében ülni a legnagyobb megtiszteltetés és egyben a legnagyobb kihívás is. A célunk, hogy a feleségem minden tekintetben erre a munkájára tudjon koncentrálni és ne kelljen mesterségesen generált, a tényeket tudatosan elferdítő, személyeskedő támadásokkal foglalkoznia.”

A teljes interjút itt tudja elolvasni:

(Csabai Károly szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!