5p

Már eddig is egymást érték a konzervatív konferenciák, de a jövőben még több lehet, mert a kormányközeli Mathias Corvinus Collegium (MCC) külön céget alapított az ügy érdekében.

Az elmúlt években egymást érték a közpénzekkel kitömött Mathias Corvinus Collegium (MCC) különböző konferenciái, de a NER-es elitképzőnek eddig nem volt saját konferenciaszervező cége. A kormányközeli oktatási intézmény orvosolta ezt a problémát és március 12-én megalapította az RXMS Kft.-t. A társaságot április közepén be is jegyezte a bíróság - derül ki nyilvános adatbázisokból. Az egyelőre nem világos, hogy az RXMS betűsor mit jelent, de majd biztosan kiderül. A konferenciaszervező cég bázisa az MCC-fellegvárnak tekinthető Somlói úton van, a Gellérthegyen, ügyvezetője Valentinyi Pál, az MCC stratégiai főigazgató-helyettese, konferenciaszervezésen kívül pedig vállalnak még:

  • reklámügynöki tevékenységet,
  • PR-t, kommunikációt,
  • és oktatást kiegészítő tevékenységet.

Lesz miből konferenciát szervezniük. Az április végén derült ki, hogy döntött a Mol az éves osztalékokról: 19,8 milliárdot kap az MCC alapítványa. Az olajvállalat legnagyobb tulajdonosai a Mol-Új Európa Alapítvány (10,49 százalék) és a Corvinus Egyetemet, valamint az MCC-t fenntartó alapítványok, amelyek egyenként 10-10 százalékos pakett felett diszponálnak. Az Orbán-kormány még 2020-ban adta oda a Mol 10,49 százalékos részvénycsomagját az alapítványának, hogy feltőkésítse az utánpótlásképzőjét. Az MCC kuratóriumi elnöke Orbán Balázs, aki egyben a miniszterelnök politikai igazgatójaként is tevékenykedik.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Mathias Corvinus Collegium (MCC) évnyitóján az újbudai Flamenco Hotelben 2021. szeptember 9-én
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Mathias Corvinus Collegium (MCC) évnyitóján az újbudai Flamenco Hotelben 2021. szeptember 9-én
Fotó: MTI

A magát tehetséggondozó intézményként definiáló MCC konferenciái gyakorlatilag kormánypárti kampányesemények, csak éppen nem a Fidesz vagy a kormány finanszírozza a megszervezésüket. A legutóbbi brüsszeli konferenciájuk, ahol Orbán Viktor miniszterelnök is felszólalt, meglehetősen emlékezetesre sikeredett április közepén: két helyszín is visszamondta a konferenciát, a harmadik helyre rendőrök mentek ki alig két órával a reggeli kezdés után, épp akkor, amikor bent a brexitpárti Nigel Farage (UKIP) tartott előadást. Frank Füredi, a brüsszeli MCC vezetője diktatórikus fellépésnek nevezte a hatósági intézkedést, bár az esemény végül lezajlott. Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója pedig az Indexnek azt mondta: 

lesznek még konzervatív konferenciák Brüsszelben.

Ekkor már létezett is az MCC saját konferenciaszervező cége. Sokáig lehetne sorolni az MCC nemzetközi konferenciáit, még egy február végit említünk meg, amelyről az MCC-vel szoros kapcsolatot ápoló Mandiner hetilap számolt be. Cikkük szerint a konferencia Európában egyedülálló seregszemle volt, amelyen Európa számos országából, valamint az Egyesült Államokból érkező jogászprofesszorok, politikatudósok, nemzetközi bíróságok tagjai és nemzeti bírók életre hívták az európai civilizációs örökséget és megvitatták az európai jövő kérdéseit. Az előadók pedig azt hangsúlyozták, hogy a liberális világrend véget ért.

Nagy divatja van mostanában a nemzetközi konzervatív konferenciáknak: a Konzervatív Politikai Akció Konferencia (Conservative Political Action Conference – CPAC) a legnagyobb, és legbefolyásosabb jobboldali rendezvény a világon. Tavasszal jártak itt, de azt nem az MCC szervezte, hanem az Alapjogokért Központ.

Nemcsak a konferenciák területén hódít az MCC. 2022-es hír volt, hogy megvették a tömegképzésre szakosodott Perfekt Zrt.-t. A lap szerint ez azt jelentette, hogy a NER egy újabb stratégiai iparág, a felnőttoktatás bekebelezését készíti elő. A történet most ott tart, hogy a cégnek már nem az MCC a tulajdonosa, hanem egy bizonyos Apriori Cultura Nonprofit Zrt. Ez valamiféle kormánypárti kávézókat üzemeltető társaság.

Budapest belvárosában indítottuk el a Scruton közösségi teret, melynek első fizikai megvalósulása a Zoltán utca 10-ben megalkotott közösségi tér és kávézó, ezt követte a Scruton MCC és a Scruton V.P., végül pedig a Balaton partján a Scruton Pelso

- írnak magukról. Egyik helyszínük tehát a Scruton MCC, ami a Flamenco Hotel épületében kapott helyet a Feneketlen-tónál. A szállodát még 2021-ben bérelték ki. Az Apriori egyik tulajdonosa Pesti Ivett még a fideszes Kocsis Máté polgármestersége alatt a legnagyobb kerületi cég, az évi 4-5 milliárd forintos költségvetéssel működő Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. igazgatóságának elnöke volt.

Tehát a Perfekt Zrt.-nek már papíron nincs köze az MCC-hez, de a felnőttképzési piac nagy tradícióval bíró cége szépen halad előre: lett egy új leányvállalata. Ennek Perfekt Tréning Kft. a neve, március 20-a óta tartozik az anyavállalathoz, korábban Crebal Invest volt a neve.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!