3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nyílt levelet írt Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója a kormányközeli kutatóintézetekhez. 

Nyílt levelet írt a Medián ügyvezető igazgatója a kormányközeli kutatóintézetekhez, mert, az általa csak propagandakiadványként emlegetett Magyar Nemzetben a Mediánt és más kutató-elemző műhelyeket is „balos” jelzővel illettek - írja a hvg.hu.

“Tisztelt kollégák” felütéssel szólította meg Hann Endre, a Medián közvélemény-kutató cég ügyvezető igazgatója a kormányközeli kutatóintézetek vezetőit, miután a Magyar Nemzet több cikkében is foglalkozott az elmúlt napokban közvélemény-kutatásokkal, ám Hann szerint “negatív összefüggésben” emlegetve” több intézetet, köztük a Mediánt is. Ezek az említések amúgy általában arra reagáltak, hogy Magyar Péter pártjáról jelentek meg mérések, így a Mediáné is a HVG megbízásából. 

Hann Endre azt kifogásolja, hogy a kormányközeli médiában balos jelzővel illetik a Mediánt
Hann Endre azt kifogásolja, hogy a kormányközeli médiában balos jelzővel illetik a Mediánt
Fotó: Bánkuti András

Ezekben a cikkekben hét nem-kormányközeli kutatóintézetet említettek meg név szerint, ezek: 21 Kutatóközpont, Idea, Iránytű, Medián, Publicus, Republicon, Závecz Research.” Ezek az írások szerinte

botrányosak, tele sértő jelzőkkel, rágalmakkal, gyalázkodással, és teljesen nélkülözik az egészséges szakmai elemzést, esetleg a jogos, szakszerű kritikát.

Hann úgy folytatja, az intézeteket a „baloldali” és, „balos” jelzővel illették a cikkekben, “nyilvánvalóan stigmatizáló célzattal”. Ő ezeket a jelzőket értékmentes kifejezéseknek tekinti, de tiltakozik megbélyegző használatuk ellen, magát amúgy nem is tekinti baloldalinak – ha egyszavas jelzővel kellene azonosulnia, a liberálist választaná, de felhívta a figyelmet: szakmai tevékenységéhez ennek se lenne “semmi köze”.

Hann megállapítja, hogy “a kutatók elleni karaktergyilkos kampány nem véletlenül indult be éppen most”. Hasonló korábban is előfordult már szerinte “ha nem is ilyen intenzitással, ilyen nagyszámú célpont ellen”.

Megjegyezte: “olyankor lehet ilyesmire számítani, amikor a párt és a kormány kedvezőtlen közvélemény-kutatási eredményektől tart, és megelőző csapással igyekszik hívei körében hitelteleníteni azokat”. 

Levele végén Hann Endre “szaktársak” megszólítással fordul a “kormány-, illetve Fidesz-közeli” közvélemény-kutatókhoz. Arra szólítja fel őket, hogy egyértelműen foglaljanak állást “a szakmánk ellen irányuló szennyes kampány ügyében”, továbbá arra kéri őket, hogy “a szakmai szolidaritás jegyében határolódjatok el a gyalázatos propaganda-hadjárattól”. Nyílt levelére nyilvános választ is vár amúgy.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!