4p

Hiába járunk a nyár közepén, az új hónap kezdete ismét érdekes változásokat tartogatott. Összegyűjtöttük, mik ezek.

Otthonfelújítási támogatás

Az eredetileg megígért június 3-hoz képest jelentős csúszással, de végül július elsején megnyílt az otthonfelújítási program igénylési köre. Az otthonfelújítási támogatás 108 milliárd forintos keretösszegéből mintegy 20 ezer családi ház modernizálása finanszírozható. A legfeljebb 6 millió forint összegű támogatásból 2,5-3,8 millió forint vissza nem térítendő támogatás, a maradék összeg pedig kamatmentes kölcsön.

A korábbiakhoz képest megduplázódott azoknak a bankfiókoknak a száma, ahol az otthonfelújítási támogatás iránti kérelmek benyújthatók: a korábban megnyílt 128 MFB Pont Plusz helyett már 266 áll rendelkezésre a legfeljebb 6 millió forintos támogatás igénylésére – ezek listáját itt tudja megnézni.

Ismét fontos változásokat tartogatott az új hónap
Ismét fontos változásokat tartogatott az új hónap
Fotó: Depositphotos

Összeolvadás az energiapiacon

Hétfőtől az MVM Csoport tulajdonában álló E.ON Áramszolgáltató Kft. beolvadt az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-be, így ezentúl az MVM Next egységes márka biztosítja majd az egyetemes szolgáltatást. A villamosenergia ára nem változik, és az áramellátásban sem lesznek kimaradások, viszont a fogyasztók számára változás, hogy az ügyintézési lehetőségek minden ügyfél számára immáron egy helyről lesznek elérhetők. A változás a Dunántúlon élők mellett az Opus TITÁSZ szolgáltatási területén élő tiszántúli ügyfeleket érinti, így egységesen az MVM Next válik az ország teljes területének egyetemes áramszolgáltatójává.

Kötelező akciók kivezetése

A Nemzetgazdasági Minisztérium bejelentése szerint pontosan egy évvel bevezetése után, július elsejétől eltűnnek a kötelező akciók a boltokból. A tárca erről szóló bejelentését tartalmazó közlemény szerint az intézkedés elérte a célját, mert „a kormány letörte, majd alacsony szintre szorította a háborús inflációt”. A tárca ugyanakkor arra is emlékeztetett, hogy az online árfigyelő rendszer továbbra is működik.

Drágulás Horvátországban

A magyarok legkedveltebb tengerparti országában ismét drágul a közlekedés. A horvát autópályákon ismét bevezették a nyári tarifát, emiatt tíz százalékkal magasabbak lesznek az autópályadíjak július elseje és szeptember 30-a között. A nyári tarifa nem vonatkozik a nehéz járművekre, autóbuszokra és kamionokra. A szezonális autópályadíjakat először 2017-ben vezették be, de az elmúlt négy évben először a koronavírus-járvány, majd a gazdasági válság miatt nem alkalmazták.

Gyakrabban járnak a reptéri buszok

A nyári csúcsforgalom és turistaszezon a BKK menetrendjére is hatással van, a reptéren várható megugró utasforgalomra tekintettel pedig hétfőtől a reggeli csúcsidőszakban sűrűbben indítják a 200E járatokat Kőbánya-Kispest és a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér között.

Jönnek a NIS2 bírságok

Június 30-ig kellett regisztrálnia a NIS2-szabályozás hatálya eső vállalkozásoknak a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságánál (SZTFH), a késve ébredő cégekre arányos szankcionálás vár. A kiberbiztonsági szabályozás alapján minden, információbiztonság szempontjából kiemelten kockázatos vagy kockázatos kategóriába tartozó vállalatnak fel kell felmérnie, hogy a Kiberbiztonsági tanúsításról és a kiberbiztonsági felügyeletről szóló 2023. évi XXIII. törvény hatálya alá esik-e, és melyik kockázati csoportba tartozik – a becslések szerint nagyjából 3 ezer magyar cég lehet érintett. A portálunkat is kiadó a Klasszis Média Lapcsoport nemrég rendezvényt tartott a témában, az itt készült szakmai anyagok segíthetnek a NIS2 megértésében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!