5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A 2018-ban alakult Várkapitányság Nonprofit Zrt. tavalyi, 5 millió forintot meghaladó szerződései között olyan érdekes tételek is szerepelnek, mint a huszárjárőr-szolgáltatás több mint 10 millióért, álláshirdetések több millióért, karácsonyi ajándék a dolgozóknak 5 millióért, politikai szaktanácsadás 8 millióért, de akadnak még egyéb érdekességek is.

A Budai Vár teljes renoválását hivatott Nemzeti Hauszmann Program már egy 2015-ös előirányzat szerint is mintegy 200 milliárd forintot célzott meg, de abban biztosak lehetünk, hogy már ennek a többszörösénél tart a gigaprojekt. A kivitelezés költségeit azóta is homály fedi, ember legyen a talpán, aki hozzávetőleg pontos számot tudna mondani. Mindenesetre a Budai Vár ráncfelvarrására nyolc éve alapított Várkapitányság Zrt. szépen gyarapszik, 2023-as szerződéseikre rápillantva pedig úgy tűnik, spórolniuk semigen kell.

Honlapjukon azt írják, hogy az éves költségvetésük nem releváns, tehát az adófizetőkből pénzéből épülő projekt nagyságrendjéről csak becslések adhatnak támpontot, ám az 5 millió forint feletti szerződéseik között érdemes böngészni.

Így fog kinézni a Budavári Palota A és B szárnya a felújítás után
Így fog kinézni a Budavári Palota A és B szárnya a felújítás után
Fotó: Nemzeti Hauszmann Program

Ahogy minden vállalatnak, a több, mint 500 dolgozót alkalmazó Várkapitányságnak is kellett rezsire költenie:

 • az áramért 2,1 milliárd forintot fizettek az MVM Next Energiaker. Zrt.-nek január 1-december 31. között
 • a földgázért ugyancsak az MVM-nek 8 millió forintot 2023. október 1.-2024.október 1. között
 • a távhőért a BKM Nonprofit Zrt.-nek pedig 859 919 840 forintot fizetnek, igaz, ezt hosszabb időre, 2023 novembere és 2032 novembere között.

Ugyanakkor (a teljesség igénye nélkül) olyan szerződésekre ment el a pénz, mint:

 • Úgynevezett nem mentesített jogi eljárásokra a Pongor Ügyvédi Iroda 40 milliót kapott, amely már korábban is busás megbízásokhoz jutott a kormánytól. Pongor Dániel ügyvéd egyben tulajdonosa az InTender Consulting Kft.-nek is, amely akkreditált közbeszerzési szaktanácsadói feladatokra még 60 millió forintra is leszerződött a Várkapitánysággal.
 • Az egészségügyi szűrővizsgálatokat 14,9 millióért a Hungária Med-M Kft.-re bízták. Érdekes, hogy a cég tulajdonosa, Küzdy Gábor 2000-ben, épp a cég alapításakor közös megegyezéssel otthagyta a Prímagázt, de még elhelyezkedett a Paksi Atomerőműnél, ahol, gazdasági vezérigazgató-helyetteseként 2003-ban mentették fel.
 • A látogatói élmény növelését támogató kommunikációs ügynökségi feladatokat nem más, mint a kormányzati megbízások élén járó New Land Media Kft. végzi nem kevesebb, mint 495 millióért 2023. március 1. és 2024. decembere között.
 • De kétéves szerződés keretében szintén jutott a látogatói élmény növelését szolgáló minőségbiztosításra a Field Consulting Kft.-nek is 22,5 millió. A cég többségi tulajdonosa az a Saád Tamás, aki 2012-ben még az AAM Consulting Zrt. üzletágvezetőjeként a 4-es metró beruházásának átvilágítását végezte.
 • A Palotanegyed huszárjárőr szolgáltatására a Tourism and Business Kft.-nek 14,5 millió forint jutott. A cég tulajdonosa Bottyán István, aki egyben a Városliget Café ügyvezetője is.

A József főherceg palota
A József főherceg palota
Fotó: Mfor/Mester Nándor

 • Borbás Marcsi cége is szerződött a Várkapitánysággal, gasztronómiai témájú szabadtéri kiállítására 5 milliót kapott.
 • Gyarmati Lászlónak, Áder János egykori kabinetfőnökének szakpolitikai tanácsadásáért 7,9 milliót fizetnek ki, melyre 2023. december 25. és 2024. december 31. között van szükség.
 • A Karmelita éttermi eszközeit a Hamvas Gasztronómia Kft.-től rendelték meg 6,2 millió forintért, de ez még csak az első részlet. A cég tulajdonosa Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke.
 • A Profession.hu állásportálon megjelentetett 60 darab álláshirdetésre 6,4 millió forint ment el.
 • A Visegrád 700 programra nem kevesebb, mint 142,5 milliót fizettek ki a bécsi székhelyű GDi Magyarország Kft.-nek
 • Jegyértékesítési szolgáltatásra négyéves szerződés keretében 49 millió forint megy az Interticket Kft.-nek.

Az adventi időszak és a karácsony is igen bőkezűre sikeredett:

 • 2023-ban a dolgozók karácsonyi ajándékait 5,2 millióért vásárolták a Laurus 2000 Kft.-től.
 • A Bagossy Brothers Company a Várkert Bazárban decemberben adventi dupla koncerttel 6,5 millióért lépett fel, míg a Budapest Bár szintén duplakoncerttel ugyanitt 6,8 millióért zenélt. (Információink szerint ez a kétszer két esemény nyilvános, belépőjegyes koncert volt. - A szerk.)
 • A felsővezetők és irodavezetők részére pedig olyan étkezést biztosított a Várkapitányság 2023. november 23-december 8. között, amivel a szigligeti pincészetéről ismert Szászi Endre Gyulát bízták meg 6,6 millió forintért

Egyébként a Várkapitányságnak nem csak kiadása, egy-két bevétele is volt, például:

 • a Köztársasági Elnöki Hivatalnak 77 darab parkolóhelyet adtak bérbe 42,7 millió forintért
 • a Nemzetközi Beruházási Banknak 22 darab parkolóhelyet 12,2 millió forintért
 • kétnapos filmforgatás miatti területhasználatért pedig 24,4 milliót kasszíroztak a Beatrice Films Kft.-től.

A 2019 harmadik negyedévében elindult Várkapitányság Zrt. egyébként 403 fővel indult, 2020 végén 510 fő, 2023 végén már 534 fő dolgozott az állami cégben. A több, mint félezer főre duzzadt dolgozó személyi juttatása 2023 utolsó negyedévében 1,6 milliárd forintba került. Ebből az összegből a kinevezett igazgatók személyi juttatása 122 millió forint volt, a vezető tisztségviselők tiszteletdíja ugyanebben az időszakban 13,3 milliót tett ki, míg rendszeres juttatásaik, költségtérítéseik 1,7 milliót tettek ki.  

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!