5p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A lapcsoportunk által szervezett Klasszis Klubban erről is beszélgettünk Somogyi Zoltánnal, a Political Capital szociológus alapítójával.

Annak a napirenden tartását, hogy Szentkirályi Alexandra visszalép-e Vitézy Dávid javára, vagy fordítva, alapvetően Karácsony Gergely politikai érdeke diktálta – mondta Somogyi Zoltán lapcsoportunk Klasszis Klub nevű adásában, május 23-án, azaz tizenöt nappal ezelőtt.

Vagyis amikor még mindenki csak találgatta, vajon a Fidesz hölgyjelöltje tényleg eláll-e a megmérettetéstől – ahogyan azt sokan, elsősorban az ellenzéki érzületűek, illetve a kormánnyal nem szimpatizálók már Szentkirályi ringbe szállása után holtbiztosra vették – és beáll a 2022 novemberéig az Orbán-kormányt előbb kormánybiztosként, majd közlekedési államtitkárként szolgáló Vitézy mögé.

Somogyi szerint Karácsony érdeke volt, hogy Vitézy és Szentkirályi is áttolódjon a másik politikai oldalra. Merthogy Vitézy személyében jelentkezett egy függetlennek mondható, vagy legalábbis más pozíciójú jelölt, mint amilyet hagyományosan megszoktunk.

Vitézy felbukkanása összehasonlítható a Magyar Péter-jelenséggel, vagy legalábbis azokkal a várakozásokkal, miszerint sok választó szeretne megújított, az eddig megszokottól eltérő politikát, a jelenlegi kormánypárttal szemben meglévő másfajta ellenzéket. És ebben a keretben Vitézy egy olyan figura, akinek a szakmaiságát, azt, hogy érti a várost, nem lehet vitatni – mondja a Poltical Capital alapítója. Ráadásul elég jó helyzetből indult el, hiszen az újfajta politizálásra vágyó szavazókat fel tudta szívni. Ehhez képest tartotta Somogyi két hete hibásnak azt az állítást, hogy nemcsak Szentkirályi, hanem Vitézy is a Fidesz jelöltje.

Ugyanakkor a szociológus szakember úgy vélte, Karácsony továbbra is a legnépszerűbb politikus Budapesten és jó eséllyel meg tudja nyerni a fővárosi választást.

Arra a kérdésünkre, hogy Vitézy a szakmai kvalitásait eddig csak közlekedési területen fejtette ki, Somogyi visszakérdezett: vajon kell-e máshoz is értenie? Merthogy szerinte azáltal, hogy az állam elvett mindent a fővárostól, központosította az oktatást, az egészségügyet, az adóbevételeket, valamint hatásköröket is elvont, szűkítette azt a teret, ahol tud Budapest vezetése mozogni. Díjakat tud osztani, valamint a fővárosi közlekedést, a köztisztaságot szervezni.

Ugyanakkor azt is látni kell Somogyi szerint, hogy Vitézy Fidesz-jelöltként való pozicionálása június 9-éig, vagyis a választásokig tartó állapot. Azt ugyanis szintén lehet valószínűsíteni, hogy elő fog állni az a helyzet, miszerint győzelme esetén Karácsonynak a Fővárosi Közgyűlésben meg kell teremtenie a többséget, és ebben a testületben a DK, az MSZP és a Párbeszéd által vezetett politikai közösségnek valószínűleg nem lesz döntő szava. Ezért Karácsonynak koalíciós társakat kell keresnie és az első a Political Capital alapítója szerint a Vitézy-féle csapat lesz, amelyet meg fog találni és komoly valószínűsége van annak, hogy ha Karácsony megnyeri a főpolgármesteri választást, akkor az egyik helyettesét Vitézy Dávidnak fogják hívni. Ezért könnyen lehet, hogy június 10-én már azt fogjuk hallani, hogy Karácsony szívesen dolgozna együtt Vitézyvel – mutatott rá Somogyi.

Aki már akkor azt valószínűsítette, hogy bár Szentkirályi Alexandra már volt korábban főpolgármester-helyettes, nem rúghat labdába. A Fidesz jelöltje ugyanis Budapesten nem tud nyerni – mondta Somogyi. Hozzátéve: erre a Magyar Péter-jelenség annyiban biztosan ráerősített, hogy Szentkirályi nem tudta elhagyni azt az egyetlen pozícióját, ami neki nem áll annyira jól, lévén, hogy személyiségében és megjelenésében is egy sokkal finomabb, elegánsabb politikus, mint amit neki el kellett vinnie. Nevezetesen, hogy „mindenki Gyurcsány Ferenc embere a fővárosban”, emiatt ikszeljenek rá a fideszes törzsszavazók és még véletlenül se Karácsonyra. Szentkirályi a Magyar Péter-jelenség miatt nem tudta kamatoztatni, hogy ő már volt fővárosi politikus és emiatt nem volt képes hatékony kommunikációt folytatni, a kampányát jobban kibontani. Már csak azért sem, mert mindent végrehajt, amit neki a Fidesz központjában előírnak.

Ugyanakkor Magyarnak nem érdeke, hogy Vitézyt erősítse, hiszen a Tisza Pártnak is van listája a fővárosban – vélte Somogyi a Klasszis Klubban.

Mindazonáltal egyáltalán nem vehető biztosra Karácsony győzelme a fővárosban, hiszen például a Medián közvélemény-kutatása is májusban azt az eredményt hozta, miszerint Szentkirályi visszalépése esetén a fővárosiak 41 százaléka szavazna Karácsonyra, 40 százalék pedig Vitézyre.

Erről is szó esett a Medián ügyvezető igazgatójával, Hann Endrével ugyancsak a Klasszis Klubban két napja, azaz június 5-én folytatott beszélgetésben:

(Csabai Károly szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!