4p

Sok alkalmazott látja úgy, hogy előbb-utóbb kirúgják, mert a mesterséges intelligencia át tudja venni a munkájukat. Ugyanakkor titokban szívesen veszik igénybe a mesterséges intelligencia segítségét feladataik ellátásához.

A mesterséges intelligencia használata nagyon elterjedtté vált számos munkahelyen, ám ennek jelentős része titokban történik. Az alkalmazottak azért nem árulják el, hogy feladataik egy részét meg tudják oldani a mesterséges intelligencia segítségével, mert attól tartanak, hogy ez esetben kiderülne, feleslegesek, és a cégük lapátra tenné őket.

Átírja a hr-forgatókönyveket?
Átírja a hr-forgatókönyveket?
Fotó: Pixabay

Százalékok, indokok

Legalábbis erre jutott a Microsoft és a LinkedIn közös kutatása, amely az Annual Work Trend Index sorozat része. A felmérés szerint a megkérdezett alkalmazottak 75 százaléka támaszkodik a mesterséges intelligenciára a munkája során. Ugyanakkor azok a válaszadók, akik erről adtak számot, vonakodnak a munkaadójukat is tájékoztatni erről.

Több mint 50 százalékuk titkolja ezt a tevékenységét. Ráadásul 53 százalékuk azzal indokolta ezt, hogy attól fél, kiderülhet, hogy helyettesíthető, a munkáját el tudja végezni a mesterséges intelligencia is. 

Kapósak a hozzáértők

Ennél is érdekesebb, hogy közel ötven százalékuk azon lamentál, egy éven belül feladja a jelenlegi munkáját, hogy megelőzze az elbocsátást. Eközben óriási az igény azokra, akik konyítanak a mesterséges intelligenciához.

Az ilyen munkaerő iránti kereslet az elmúlt nyolc évben 323 százalékkal nőtt. Még a különösebb technikai tudást nem igénylő változatok, mint amilyen a ChatGPT és a Microsoft Copilot, gyakorlott kezelői is könnyen kapnak munkát.

A felmérésben megszólaló vezetők kétharmada azt mondta, hogy ma már nem vesz fel olyan alkalmazottat, akinek nincsenek meg a mesterségesintelligencia-képességei. Ugyanakkor a mesterséges intelligenciát használó munkavállalók csak 39 százaléka kapott a mesterséges intelligencia használatát segítő tréninget a cégénél. Mark Zuckerberg, a Meta Platforms vezérigazgatója úgy látja, a fehér galléros irodai alkalmazottak erősen tartanak attól, hogy süllyesztőbe kerülnek a mesterséges megjelenése miatt. Satya Nadella, a Microsoft vezére viszont azt gondolja, hogy a mesterséges intelligencia használata hatékonyabbá fogja tenni a munkavállalók tevékenységét. Ami a szaktudást igénylő munkát végzőket illeti, a Microsoft/LinkedIn felmérésében megszólalók háromnegyede véli úgy, hogy a mesterséges intelligencia használatának képessége nélkül nem maradhat versenyképes a munkaerőpiacon. Emellett 70 százalékuk szerint a mesterséges intelligencia ismerete segíthet felgyorsítani az előrelépést a munkahelyi szamárlétrán.

A Randstad hr-szolgáltató cég tavalyi, nemzetközi Workmonitor néven futó felmérése szerint érthető, hogy az emberek a mesterséges intelligenciát a munkahelyek biztonságát fenyegető potenciális veszélynek tekintik. A Világgazdasági Fórum 2023-as, a munkahelyek jövőjéről szóló jelentése szerint a megkérdezett vállalatok többsége úgy nyilatkozott, hogy munkaerő-stratégiájuk részeként tervezik a folyamatok automatizálásának felgyorsítását. Ugyanakkor azt is tervezik, hogy sok munkavállalójukat a leépülő munkakörökből olyan szerepekbe helyezik át, melyek egyre nagyobb teret nyernek. A randstados kutatásból kiderült az is, hogy a megkérdezettek egyharmada már használja a mesterséges intelligenciát a munkahelyén. A szűk többség - a válaszadók 53 százaléka - úgy véli, hogy a mesterséges intelligencia előbb-utóbb hatással lesz az iparágára és a munkájára. 59 százalékuk saját bevallása szerint rendelkezik a megfelelő készségekkel a legújabb technológia hasznosításához és csak 17 százalékuk nem. 

Ahogy eddig, a jövőben is nyilvánvalóan számos felmérés igyekszik majd feltérképezni a mesterséges intelligencia munkaerőpiacra gyakorolt hatását. Összességében egyelőre úgy tűnik, hogy még nyitott kérdés, hogy a mesterséges intelligencia ellensége-e vagy barátja az alkalmazottaknak. Ráadásul szektoronként teljesen eltérő a helyzet. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!