4p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A mesterséges intelligencia olyan óriási érdeklődést vált ki, hogy sokan aranybányát látnak a mesterséges intelligenciával működő alkalmazások értékesítésében. A történelemből ismert aranylázaknak azonban nem szokott jó végük lenni.

Az óriási befektetői tőke, amely a mesterséges intelligencia alkalmazásainak létrehozásába áramlott, az aranylázakhoz hasonló őrült felhajtást eredményezett az új technológia területén. Ez elhalványítja azokat a tudományos lehetőségeket, amelyeket a mesterséges intelligencia (MI) ígér. Így vélekedik Demis Hassabis, a Google MI-kutatóközpontja, a DeepMind társalapító-vezérigazgatója.

Másra is jó a mesterséges intelligencia.
Másra is jó a mesterséges intelligencia.
Fotó: Pixabay

A szakértőt a Financial Times idézte. Hassabis közelebbi hasonlattal élve a kriptovaluták körüli felhajtást idézi, amely piramisjáték-szerűen srófolja fel ezeknek az értékét. Összességében úgy véli, hogy az MI tudományos jelentőségét nem hangsúlyozza eléggé a vele foglalkozó média, míg más reális vagy hamis lehetőségeknek túlságosan nagy hangsúlyt ad.

Az OpenAI 2022 novemberében hozta nyilvánosságra a ChatGPT-t. Ez óriási befektetői hullámot indított el minden olyan cég irányába, amely azt ígérte, hogy valami jelentős alkalmazással tud előállni az újdonságra támaszkodva. A kockázatitőke-társaságok összesen 42,5 milliárd dollárt (ez Magyarország éves GDP-jének több mint 20 százaléka - a szerk.) fektettek 2500 MI-startupba 2023-ban – derül ki a CB Insight piackutató cég adataiból.

A tőzsdei befektetők a mesterséges intelligenciához kapcsolódó „csodálatos héthez” tartozó vállalatokba toltak jelentős összegeket, arra játszva, hogy az új technológia értékesítése nagy bevételt és profitot hoz nekik. Ezek közé tartozik a Microsoft és az Alphabet, a Google tulajdonosa, illetve az MI-hez szükséges mikroprocesszorok gyártója, a Nvidia.

Hatósági vizsgáltok indultak csalási ügyekben

Eközben hatósági vizsgálatok kezdődtek olyan vállalatokkal kapcsolatban, amelyekről azt gyanítják, hogy a mesterséges intelligencia-alkalmazásukkal kapcsolatos ígéreteik nem állják ki a valóság próbáját. Magyarul szélhámosok.

Gary Gensler, az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) elnöke a greenwashinghoz, azaz a hamis környezetvédelmi haszon ígéretéhez hasonlította a jelenséget. "MI-washként" említette a lehetséges csalásokat, utalva a greenwashingra

A tudománynak jól jön

Hassabis nem vesztette el a hitét a mesterséges intelligenciában, ám szavaiból az rajzolódott ki, hogy ez a technológia valójában a tudomány területén hozhat igazán jelentős eredményeket. A legjobb példa szerinte erre szervezete, a DeepMind 2021-ben létrehozott AlphaFold MI-alkalmazása. Ezzel 200 millió olyan lehetséges fehérjét írtak le, amelyeket több mint egymillió biológus használ a világon kutatásaiban. A DeepMind további biológiai alkalmazásokkal is előállt, amelyek felgyorsíthatják a gyógyszerkutatásokat. Emellett tere van az MI-nek a matematikában, az időjárási modellezésben vagy a fúziós atomenergia felhasználásával kapcsolatos kutatásokban.

A DeepMind kutatói március végén részt vettek annak a tanulmánynak az elkészítésében, amely a mesterséges intelligencia ismert gyengesége, a hamis eredményeket produkáló „hallucinációk” kiszűréséről szól. Ezek a hibák sok vállalatot elriasztanak a mesterséges intelligencia használatától. A jelentés szerzői a SAFE névre keresztelt módszertant ajánlják a mesterséges intelligencia felhasználóinak fegyelmébe.

Ez többféle tényellenőrzésnek (fact checking) veti alá az MI állításait, hasonlóan ahhoz, ahogy a sakkban vagy a góban a játékosok nem teszik meg azt a lépést, ami először eszükbe jut. Ezt megelőzően végiggondolják annak lehetséges buktatóit. A SAFE az MI-válaszok megszületésére fordított idő majdnem háromnegyedét a feleletek forrásainak keresztellenőrzésével tölti.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!