3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az amerikai CES elektronika vásár egyik sztártémája az elektromos energia házi előállítása, tárolása és mozgatása volt. Utóbbi abban az értelemben, hogy ma már a nagy akkupakkok sem helyhez kötöttek.

Az elektromos energia házi előállásával kapcsolatban a 2024-es CES elektronikai szakkiállítás az erre szolgáló rendszerek kézben tartásáról szólt. Egyik részlete ennek a rendszerek mobilitása, azaz hordozhatósága.
Megjelentek ugyanis a mozgatható áramszolgáltató „erőművek”.

Olyan kerekeken guruló akkumulátorcsomagokat kell elképzelni, amelyek úgy néznek ki mint egy nagyobb bőrönd és úgy is guríthatók. A Cnet szakportál beszámolója szerint ezzel olyanok járhatnak jól, akik több ingatlanban vagy egy nagyobb nyári kiránduláson akarják ellátni magukat árammal. Például a nyaralóval rendelkezőknek nem kell a lakásukban és a hétvégi házukban is külön-külön felszerelni a házi áramszolgáltató rendszert.

  • Feltalálták a házi energiaszabályzó pultot is. A felhasználók az elektromos rendszerbe telepített érzékelők és szabályozók segítségével nyomon követhetik a házi elektromos hálózatuk elemei – akkumulátorok, napelemek, fogyasztók – közt áramló elektromos energiát. Erre alapozva szabályozhatják annak működését. Újdonság az olyan házi áramtermelő egység, amelynek akkumulátorai cserélhetőek. Ez szó szerint egymásra rakott akkudobozokkal lehetővé teszi nagyobb áramtartalékok felhalmozását szükség esetére. A szobákban működő mini napelemek nem újdonságok, ám teljesítményük fokozatosan javul. Ma már képesek komputeregerek, tévétávkapcsolók működtetésére. Ez előrevetíti a klasszikus ceruzaelemek búcsúját. 

Hatékonyabb lehet az otthoni energiafogyasztás. Fotó: Depositphotos
Hatékonyabb lehet az otthoni energiafogyasztás. Fotó: Depositphotos

  • Bemutatták a hordozható jégszekrényt is különös tekintettel a piknikezést kedvelőkre. Jó nagy dobozról van szó, de tartalmaz egy gyors fagylaltkészítő egységet is. Eddig nem készítettek átlátszó napelemeket, ám az idei CES-en ezek is megjelentek. Egyik lehetséges felhasználásuk, hogy az ablakpárkányra helyezve termelhetnek áramot vele a felhasználók. Az se gond, ha az ablak nem makulátlanul tiszta.
  • Újdonság az akkumulátortechnológiában a tűzbiztos rendszer, azaz az olyan akku, mely önmagát oltja el, ha túlhevül. Erről egy zselészerű folyadék gondoskodik, ami elárasztja az akkumulátor sérült részét. Végül a klímaváltozással járó szárazságra gondolva megjelent a házi használatú páradesztilláló. A hűtőláda nagyságú gép tulajdonosa ezzel nagyon-nagyon nagy kánikulában is vízhez juthat a levegőből

kivont párából.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!