2p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Elkerülhetetlen, ha a szolgáltatást legalább fenn akarjuk tartani, mert a helyzet most nagyon súlyos.

A Qubit tudósítása szerint V. Németh Zsolt, a nemrégiben felállított Energiaügyi Minisztérium víziközműrendszerért felelős államtitkára a Víz Koalíció szervezésében március 27-én délután a magyarországi ivóvízhálózat állapotáról rendezett szakmai fórumon elismerte:

"Tényleg súlyos a helyzet."

Néhány adat ennek alátámasztására: a magyar háztartások 92 százalékát kiszolgáló ivóvízhálózat átlagos felújítási ciklusának hossza 2021-ben az előző évi 271 évről 304 évre emelkedett, miközben az országos átlagos hálózati vízveszteség elérte a 19,51 százalékot, de volt, ahol az ivóvíz csaknem fele tűnt el a rendszerből.

A beszélgetés során az is kiderült, hogy bár a vonatkozó törvényi rendelkezések szerint tavaly év végéig el kellett volna készülnie a víziközműhálózat teljes vagyonértékelésének, ez mindeddig nem történt meg. A Víz Koalíció arra is felhívta a figyelmet, hogy miközben a tárca a vízközművagyon állami tulajdonba adását szorgalmazza, az önkormányzati, települési társulási tulajdonban lévő cégek jobban teljesítenek az állami tulajdonban lévőknél.

A karbantartások és felújítások elvégzéséhez a polgármesterek szerint ki kellene vezetni a közművezetékeket terheló adót, mert ez hatalmas tehet ró az önkormányzatokra, de felmerült az ivóvíz áfájának a csökkentése is, ezt azonban V. Németh elvetette, a fejlesztéseket pedig inkább uniós pénzekből lehetne szerinte fedezni.

Kecskés Károly szakszervezeti vezető arra a problémára is felhívta a figyelmet, hogy a Fővárosi Vízműveknél az alkalmazottak átlagéletkora "bőven meghaladja" az 50 évet, így hamarosan súlyos szakemberhiány is felléphet a területen.

Az államtittkár arról biztosította az egybegyűlteket, hogy "a látszat ellenére már javában dolgoznak a megoldáson", de azt is hozzátette, hogy

"a rezsicsökkentett vízdíjak emelése elkerülhetetlennek látszik".

Ezzel a Víz Koalíció jelentése is egyetért, abban ugyanis így fogalmaztak:

"minden fogyasztóban tudatosítani kell: amennyiben elsődleges társadalmi igény marad az olcsó víziközmű-szolgáltatás és ennek oltárán feláldozzuk a víziközműrendszereink műszaki állapotát, úgy sajnos tartósan el kell fogadnunk egy alacsonyabb szolgáltatási színvonalat"-

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!