12p

Tudósításunkban visszaolvashatja, miről esett szó a csütörtöki Kormányinfón.

12:32
Véget ért a Kormányinfó.

12:28

"Akkor fog erre sor kerülni, ha ennek értelme van, és kézzel fogható eredményeket tudunk elérni bizonyos ügyekben, elsősorban a kárpátaljai magyarság helyzetével kapcsolatban"

- válaszolta Gulyás Gergely az Orbán Viktor régóta lebegtetett kijevi látogatásának idejét firtató kérdésre.

"Senkit semmivel nem fenyegetünk", de egy törvény betartásának kötelezettsége nem fenyegetés, mondta a miniszter arra, hogy okos dolog-e akár a működési engedély megvonását is kilátásba helyezni az új ügyeleti rendszert elutasító háziorvosok számára, miközben az országban jelentős háziorvoshiány van.

"Semmiképp sem tépnék le magamról egy nagy-magyarországos sálat", ha a magyar-román válogatott mérkőzés előtt kapna egy ilyen egy szurkolótól - mondta Gulyás Gergely.

12:22
Kérdések sorára válaszolva sem volt hajlandó Gulyás Gergely pontos dátumot mondani arra, amikor a magyar Országgyűlés megszavazhatja a svéd NATO-csatlakozást lehetővé tevő törvényt. A miniszter annyit volt hajlandó csak kimondani, hogy erre "várhatóan", reményeik szerint, sor kerül a parlament tavaszi ülésszakának végéig.

12:17

"Jó munkát kívánok az amerikai nagykövetnek"

ahhoz, hogy a két ország közti jó kapcsolat építését szolgálja, reagált a miniszter arra, hogy David Pressman a Kreml stílusához hasonlította a magyar kormány reakcióját a magyar jogállamiság helyzetével kapcsolatos aggodalmakat megfogalmazó jelentés kapcsán.

12:13
A víz- és csatornadíjak ügyében egyelőre nincs döntés arról, hogy a gázhoz és az áramhoz hasonlóan csak bizonyos fogyasztásig legyen olcsóbb a szolgáltatás ára. A vízdíj ügyében bonyolítja a helyzetet Gulyás Gergely szerint, hogy az nem egységes az országban, bár ez szerinte

"szerencsésebb lenne".

Az állami pénzből felújított kastélyok vagyonkezelésbe adni szándékozott kastélyok ügyében a miniszter megerősítette a tervezet létét, de leszögezte, ez a közcélt nem befolyásolhatja, azaz a múzeum múzeum maradna.

12:07
Gulyás Gergely az Erasmus-ügyről szólva megerősítette, hogy a kuratórium tagjai választanak majd a lemondott tagok helyére új tagokat a testületekbe. A miniszter szerint a Bizottsággal már csak a tagok megbízatási idejében van vita, de ebben biztosan sikerül megegyezni, mivel "nem olyan kardinális kérdés".

11:58
Az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) feladata, hogy az etikai eljárások lefolytatásának szabályozását kidolgozza, mondta el Gulyás Gergely arra válaszul, hogy még mindig nincs meg a rendelet, amelynek alapján az ETT le tudná folytatni az ilyen eljárásokat, amelyek korábban a Magyar Orvosi Kamara hatáskörébe tartoztak.

11:56

"Igenis más nagyhatalmaknak is komoly szerepe volt abban, hogy milyen politikai helyzet alakult ki Ukrajnában,"

és ez hozzájárult a háború kitöréséhez, állította Gulyás Gergely, és ez szerinte azt jelenti, hogy ugyan nemzetközi jogilag egyértelműen Oroszország felelős a háborúért, de morális értelemben ezek a nagyhatalmak is felelősek.

11:51

"Nem tartozik a száz legfontosabb ügy, de még az ezer legfontosabb ügy közé sem, hogy lehet-e magyar diplomataútlevéllel vízummentesen utazni"

- magyarázta meg Gulyás Gergely azt, hogy miért nem tudakolta meg az orosz féltől a magyar kormány, miben is sértette meg hazánk azt a szerződést, amelyre hivatkozva Moszkva felfüggesztette ezt a lehetőséget.

"Nem tudjuk letartóztatni az orosz elnököt, mert nincs kihirdetve az a statútum, amely ezt lehetővé tenné."

- mondta el a miniszter, aki hozzátette, hogy z a kihirdetés azért nem történt meg, mert a magyar alkotmánnyal ellentétes a statútum, és a magyar alkotmány módosítása nélkül ezt nem lehet kihirdetni.

11:41
Lapunk kérdésére megerősítette a miniszter, hogy továbbra is az a státusza a Fudan Egyetemnek, ami eddig, azaz rajta van a beruházási stop által érintett listán.

"Gazdasági ügylet volt, amely megfelelt az erre vonatkozó szigorú szabályozásnak, mi úgy gondoljuk, hogy az állam jól járt ezzel"

- válaszolta munkatársunk a Yettel-Vodafone részvényügyletet firtató kérdésére Gulyás Gergely, aki azt is elmondta, hogy jelenleg a távközlési piacon nincsenek előkészület alatt további, az államot érintő ügyletek.

A monetáris tanács új tagjainak ügyében egyeztetnek az illetékes tárcák.

A gyármentő programmal kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta, hogy sokféle támogatási forma áll rendelkezésre, de "további intézkedések is előkészületben vannak".

Az Integritási Hatóság a miniszter szerint "nagyon aktívan működik".

A betéti kamatstop meghosszabbításáról született döntés a pénzügyi stabilitást szolgálja, amit

"a jelenlegi helyzetben még nem látunk lehetségesnek kivezetni",

de erre előbb-utóbb szükség lesz.

11:32
500 millió forint értékű kárpátaljai magyarságot támogató csomagot fogadott el a kormány.

Erasmus-ügyben eredmény az lesz, ha a Bizottság visszaállítja azt a helyzetet, hogy a magyar hallgatók júliustól is pályázhassanak ezekre a támogatásokra - tárgyalások folynak, fogalmazott Gulyás Gergely.

Nem fogadna a miniszter arra, hogy a Luxemburgi bíróság csak az uniós jog alapján jár majd el a "gyermekvédelmi" törvény kapcsán.

Ennek ellenére nem készül a magyar kormány arra a forgatókönyvre, hogy nem a magyar kormánynak kedvező ítélet születik, de az ilyen ítélet tartalma ismeretében lehet majd megtalálni azokat a megoldásokat, amelyek e kereteken belül is lehetővé teszik a törvény céljainak elérését.

11:19

"Továbbra is fenntartjuk a különleges földgázkészletet"

- jelentette ki Gulyás Gergely.

A MOL megnyerte a hulladékgazdálkodási koncessziós tendert, és az illetékes minisztériumtól nem érkezett olyan jelzés, amely ezzel kapcsolatos csúszásról, problémákról szólt volna.

11:16
A magyar kormány változtatna az Ukrajnával kapcsolatos stratégiáján,

"de az ukránok nem változtatnak az oktatási törvényükön, ez a probléma"

- mondta a miniszter a magyar ellenkezést megkerülve összehívott ülés kapcsán. "Nincs tagság és nincs tárgyalás az ukrán nyelvtörvény megváltoztatása nélkül."

11:13
A TikTok kapcsán nem jeleztek a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok kockázatokat.

Továbbra is a helyzet, hogy Szerbia részesedésének kérdésén múlik az "orosz kémbankként" is emlegetett Nemzetközi Beruházási Bank jövője - mondta el Gulyás Gergely a bankban meglévő magyar részesedést firtató kérdésre.

11:04
Egy olyan horizontális feltétel van, ami az uniós pénzeket blokkolja, ez az igazságügyi reform kérdése, ebben a magyar kormány csak visszajelzésre vár, van egy kölcsönösen elfogadott törvénytervezet. A határidőt azonban folyamatosan csúsztatja a Bizottság - ismertette az uniós pénzekkel kapcsolatos helyzetet Gulyás Gergely.

Vitás kérdés a "gyermekvédelmi" törvény is, de ebben egyelőre "nem lát okot" a változtatásra a magyar kormány.

11:01
Szili Katalin lemondásának nincs köze az uniós pénzek ügyéhez, ugyanis sem miniszterelnöki biztosként, sem tanácsadóként nem volt összeférhetetlen az egyetemi közalapítványokban betöltött posztjával a Bizottság ajánlásai szerint sem - mondta el Gulyás Gergely.

"Racionális piaci döntés volt a Vodafone és a Yettel részvényeinek elcserelése"

- jelentette ki a miniszter.

10:56
A miniszter szerint az ügyeleti ellátásban semmilyen probléma nincsen azokban a (vár)megyékben, ahol már az új rendszer működik, a fontos az, hogy elegendő háziorvos írja alá az új rendszerhez szükséges szerződéseket - mondta a miniszter arról, hogy még mindig csak az orvosok harmada volt hajlandó aláírni ezeket. Az átszervezés ügyében nem terveznek tárgyalni a Magyar Orvosi Kamarával, mivel ebben - Gulyás Gergely szerint - egyetértés van a MOK és a kormány között.

Július vége túl ambíciózus határidő arra, hogy a Liszt Ferenc repülőtére már magyar kézbe kerüljön, a megállapodás megkötésétől legalább 4-5 hónap a részletek kidolgozása, de szeretnék

"ha ez még az év vége előtt megtörténne"

- mondta Gulyás Gergely arról, hogy a Budapest Airport vezérigazgatójának július végi távozásáig megtörténhet-e a reptér megvásárlása.

10:50
Az idei év első felében, legkésőbb nyáron elkészülhet a gyermekvédelmi törvény szigorítása, ígérte a miniszter.

Az árstopokról a határidő lejárta előtt két héttel fog dönteni a kormány, de Gulyás Gergely döntés hiányában nem tudott arról semmit mondani, érvényben maradnak-e az árstopok a mostani hatáirdő lejárta után.

10:47

"Megtörtént a 17 pont teljesítése, de ezután a Bizottság újabb követeléseket fogalmazott meg, most ezekkel is szinte készen vagyunk, az a kérdés, hogy a Bizottság mérlegel-e a jogi szempontokon kívül politikai szempontokat is.

Csúsznak a visszajelzésekkel azokban az ügyekben, amelyeket végigtárgyoltak az illetékes biztosokkal. Ígértek egy határidőt a visszajelzésre, de ezt nem tartják be"

- fogalmazott Gulyás Gergely az uniós pénzek érkezésének idejét firtató kérdésre.

10:43
Megteremtettük a lehetőségét, hogy Magyarország máshonnan, mint orosz forrásból is be tudjon szerezni gázt, de az európai piacon nincs elég gáz, nem a csővezetékek kapacitása a probléma, hanem ez. A kapacitás elegendő lenne arra, hogy

az orosz gáz 50 százalékát kiváltsuk más forrásból.

10:41
Ahhoz "nincs mit hozzátennünk", hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen - szögezte le a miniszter azzal kapcsolatban, hogy mi a kormány álláspontja erről, illetve arról, hogy ez az uniós csúcs zárónyilatkozatába is bekerülhet.

A Magyarországról szóló amerikai jelentésben "tényszerűen hazug" állítások szerepelnek Gulyás Gergely szerint.

10:38

"A finnek csatlakozását a frakció nagyon nagy többsége támogatja, remélhetőleg hamarosan ebben a helyzetben leszünk a svéd csatlakozás kapcsán is"

- fogalmazott Gulyás Gergely a finn és svéd NATO-csatlakozás ügyéről, azt viszont cáfolta, hogy a svéd csatlakozást Törökország álláspontja miatt blokkolja Magyarország. A miniszter "nem hiszi", hogy túl sokáig el fog húzodni a svéd csatlakozás ügyében a vita.

10:34
Fenntartják az infláció csökkenését szolgáló intézkedéseket, az év közepére ez a tendencia, azaz az infláció visszaesése ugrásszerűen fel fog gyorsulni Gulyás Gergely szerint, így lesz elérhető az év végére egyszámjegyű infláció. Azaz az átlagfogyasztásig érvényes csökkentett rezsiárak és az árstopok is maradnak egyelőre.

10:31
Hétéves időszakra szóló lőszerbeszerzésről folynak a tárgyalások, a részletekről a honvédelmi miniszter fog tájékoztatást adni - hárította el a miniszter a közös lőszerbeszerzés részleteit firtató kérdésre a pontosabb választ.

Nem az a gond, hogy nem elég súlyosak a kiróható büntetések a pedofil bűncselekményekre,

"a fő baj azzal van, hogy a 14 év feletti gyermekeket már semmi sem védi"

- fogalmazott Gulyás Gergely, aki azt is kiemelte, hogy az ügyek gyors feltárása is nagyon fontos.

10:25

"A bíróság döntését természetesen megvárjuk, és a bíróság döntéseinek Magyarország mindig is eleget tett, de az a szándékunk változatlan, hogy a lehető legerősebb, leghatékonyabb eszközökkel védjük meg a fiatalokat, a gyermekeket, és erre mindig lesz kellő eszközünk"

- mondta Gulyás Gergely immár kérdésekre válaszolva a "gyermekvédelmi" törvény elleni uniós eljárásról.

A konzultációt megakadályozni nem tudjuk, de ez így csak "baráti beszélgetés" lehet, mert bizonyos döntéseket csak egyhangúan lehet meghozni - mondta a miniszter arról, hogy a magyar tiltakozást megkerülve hívták össze a NATO-Ukrajna miniszteri szintű ülést.

10:20
A lőszerbeszerzésben részt vesz Magyarország, de küldeni nem küldünk belőle Ukrajnába. Az, hogy más országok ezt teszik a közösen beszerzett lőszerrel, az minket nem érint.

"Magyarország továbbra sem szeretne belekeveredni a háborúba."

10:18
Csak röviden tárgyalt a kormány tegnap, mert Orbán Viktornak Brüsszelbe, az uniós csúcsra kellett utazni - nyitott Gulyás Gergely, aki ezután megismételte a magyar kormány ismert álláspontját arról, hogy "béke, azonnali tűzszünet kell", Magyarország pedig nem szállít fegyvert Ukrajnába, de hazánk a miniszter szerint teljesíti a NATO-ban rá háruló kötelezettségeit.

10:15
Kezdődik a Kormányinfó.

10:10
Azt is megtudhattuk, hogy "Bosznia-Hercegovinában is egyre több a migráns".

10:08
Egyelőre a Híradót nézhetjük csupán, amelyből kiderül, hogy az Origo szerint a "britek atomháborúba sodornák a világot". Ez a hír úgynevezett szegényített urán tartalmú lőszerek Ukrajnába szállítása kapcsán született, és Putyin mellett az Alapjogokért Központ kormányközeli elemzőintézet egy munkatársát is idézték benne, aki a Kreml-hez hasonlóan "súlyos eszkalációs lépésként" értékelte a britek döntését. (A szegényített urán tartalmú lőszerek egyébként semmivel sem állnak közelebb a nukleáris fegyverekhez, mint bármilyen más, hagyományos lőszer.)

9:55
A mai Kormányinfóra a megszokott, sokat ígérő címmel érkezett a meghívó: "Mit miért tesz a Kormány?" Sajnos nem vagyunk teljesen biztosak benne, erről valóban teljes részletességgel be fog számolni Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, azért reménykedünk, hogy néhány fontos kérdésre választ kapunk.

A Kormányinfó hivatalosan 10 órakor kezdődik, kövessék folyamatosan frissülő tudósításunkat!

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!