2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A személyautókra való heti matricák jövőre 6400-9310 forintba kerülhetnek majd, az éves társaikért pedig 57 260-81 280 forintot kérhetnek. A vármegyeiek ára pedig 6660 forintra emelkedhet. Ha minden kategóriát egsségesen emelnek.

A sztrádamatricák árának emelkedése a vonatkozó rendelet szerint az augusztusi inflációtól függ. Pénteken megjelent a friss adat, amely szerint 16,4 százalékkal nőttek az árak éves összevetésben. 

Így az alábbi táblázatban szereplő árakra készülhetnek a D1-es kategóriába tartozó (maximum 3,5 tonnás, legfeljebb 7 személyes) személyautók, valamint a D2-es (maximum 3,5 tonnás, 7-nél több személyes személyautók, a furgonok, kisteherautók) járművek tulajdonosai. 

További változás, hogy a korábbi években és idén még a buszok is az időalapú, azaz matricás rendszerbe tartoztak, jövőre azonban a nagyobb teherautókhoz és kamionokhoz hasonlóan ők is használatarányos útdíjat fizetnek majd.

Várható sztrádamatrica-árak 2024-től

Díjkategória Heti matrica  (forint) Havi matrica (forint) Éves matrica (forint) Vármegyei matrica  (forint)
D1 6 400   10 360   57 260   6 660  
D2 9 310   14 670   81 280   13 330  

 

 

 

 

 

Bár a korábbi gyakorlat az volt, hogy a matricaárak minden kategóriában egységesen, az augusztusi infláció mértékével emelkedtek, a kormány tavaly eltért ettől a gyakorlattól, és a legnépszerűbb, személyautókra vásárolt tíznapos és havi matricák árait emelte meg óriási mértékben. Erről cseknem egy éve itt írtunk:

A legutóbbi Kormányinfón lapunk ilyen jellegű kérdésére Gulyás Gergely kancelláriaminiszter úgy felelt, egyelőre nincs döntés az emelés mikéntjéről, de szeretnék az autósokat az éves matrica irányába terelni. Ez alapján könnyen lehet, hogy a heti és havi matricák árai jobban fognak emelkedni, mint 16,4 százalék, viszont kisebb lesz az áremelkedés az országos éves és vármegyei matricák esetében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!