3p

Hiába ért el sikereket az ukrán légvédelem, tüzérségi lőszerből, légvédelmi eszközökből és másból is hiányt szenvednek az ukránok. Háborús hírek.

 • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjjeli videóüzenetében láthatóan feldúltan beszélt az elmúlt napokban történt orosz légitámadásokról, elsősorban az odesszai, a legutóbbi jelentések szerint 12 ember, köztük öt gyermek halálát okozó dróntámadásról.
  Az elnök ezután kemény hangon szólította meg Ukrajna nyugati szövetségeseit és a nemzetközi szervezeteket, erőteljes reakciót követelve. „A háborúnak reménytelennek kell lennie Oroszország, a terroristák számára” – jelentette ki, majd hozzátette, hogy ha Európa és Amerika vereséget szenved, akkor az a „történelem leggyalázatosabb lapjaira” fog kerülni, és felszólította partnereit, hogy ne késlekedjenek a fegyverszállításokkal, ne habozzanak.
  Hozzátette, hogy az ukrán harcosok a kritikus tüzérségi lőszerhiány ellenére kitartanak, de szükség van a nyugati szállítmányokra, és különösen az amerikai pozitív döntésre. Kitért arra is, hogy meg kell oldani a lengyel határon kialakult, gazdaságilag és morálisan is tarthatatlan helyzetet.
 • Helyi jelentések szerint mind a hat Ukrajna és Lengyelország közti közúti határátkelőt lezárva tartják a lengyel gazdák. A határőrség szóvivője szerint 2400 teherautó várakozik az ukrán oldalon.
 • Oroszország észrevehetően korlátozza légiereje használatát Ukrajna keleti részén, miután az ukrán légvédelemnek sikerült lelőnie több harci repülőt - közölte vasárnap Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője, akit az Ukrajinszka Pravda helyi hírportál idézett.
  "A nyugati partnerek által biztosított légvédelmi eszközök hatásosnak bizonyultak" - hangsúlyozta. Ukrán állítások szerint az utóbbi napokban több Szu-34-es, illetve Szu-35-ös típusú orosz harci repülőgépet lőttek le Kelet-Ukrajnában. Az orosz légierő hivatalosan nem erősítette meg ezeket a veszteségeket.
  Az ukrán légvédelem néhány napja közölte, hogy lelőttek egy A-50-es típusú légtérfigyelő repülőgépet, miután januárban is beszámoltak egy ilyen típusú gép megsemmisítéséről.
  A frontvonalak mentén bevezetett légvédelem ellenére a kijevi vezetés az ilyen eszközök hiányára panaszkodik a városok védelmében. Legutóbb a dél-ukrajnai Odessza kikötővárosában legalább tízen vesztették életüket, amikor egy orosz drón egy lakótömbnek ütközött.
 • Az „orosz információs háború” részének nevezte a német védelmi miniszter azt, hogy nyilvánosságra került egy felvétel a német légierő tisztjeinek beszélgetéséről, amelyet a Taurus cirkálórakéták, illetve a Krími híd lerombolása ügyében folytattak. Boris Pistorius nyugalomra intett, de határozott reagálást ígért az ügyben.
 • Vasárnap még mindig sorban álltak az emberek, hogy leróják kegyeletüket Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus sírjánál.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!