3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A vasárnapi az orosz-ukrán háború 767. napja. Ezek voltak az elmúlt órák legfontosabb eseményei. 

 • Oroszország 16 rakétát és 11 drónt lőtt ki Ukrajnára egy éjszakai légitámadás során - közölte vasárnap reggel az ukrán légierő. A légierő közleménye szerint kilenc drónt, és kilenc rakéták lőttek le. Arról nem adtak tájékoztatást, hogy pontosan mit céloztak meg az oroszok.
   
 • A brit védelmi minisztérium legfrissebb hírszerzési jelentése szerint továbbra is jelentős Oroszország számfölénye a konfliktusban, a lőszerek és felszerelések számát tekintve jócskán Ukrajna előtt járnak. A britek szerint Moszkva valószínűleg havonta körülbelül 30 ezer új katonát toboroz, így képes a veszteségeket tolerálni, és az ukrán erők kifárasztására irányuló támadások folytatására. A hírszerzés emellett arról számolt be, hogy az orosz erők fenntartják fokozatos előre nyomulásukat Avgyijivkától nyugatra, megszerezve újabb két falu feletti ellenőrzést.

Ukrán katona vizsgálja egy kilőtt orosz harckocsi maradványait egy korábbi felvételen. Avgyijivkánál tucatjával lőtték ki az orosz páncélosokat
Ukrán katona vizsgálja egy kilőtt orosz harckocsi maradványait egy korábbi felvételen. Avgyijivkánál tucatjával lőtték ki az orosz páncélosokat
Fotó: MTI / AP

 • Egyre több amerikai szeretne béketárgyalást az ukrajnai háborúval kapcsolatban - derült ki a Quincy Institute/Harris Poll közvélemény-kutató felméréséből. A februárban készített felmérés most ismertetett eredménye szerint az amerikaiak több mint kétharmada (69 százalék) támogatná, ha az Egyesült Államok arra ösztönözné Ukrajnát, hogy kezdjen diplomáciai tárgyalásokat Oroszországgal és az amerikai féllel. Az amerikaiak mintegy harmada (34 százalék) szerint az Egyesült Államoknak, miközben a diplomáciai megoldás felé tereli a feleket, folytatnia kell Ukrajna támogatását.
   
 • A legnagyobb magánkézben lévő ukrán áramszolgáltató szerint a termelőkapacitás 80 százaléka elveszett az orosz támadások után. A cég ügyvezető igazgatója arról számolt be, hogy hat erőművükből öt súlyosan megsérült, így a javítások akár 18 hónapot igénybe vehetnek majd.
   
 • Az orosz ortodox egyház „szent háborúnak” nevezte az Ukrajna elleni háborút, ezzel is alátámasztva Oroszország azon törekvését, hogy még inkább nacionalista ideológiát alakítsanak ki a konfliktus körül. Az egyházi nyilatkozatot az Orosz Népek Világtanácsa fogadta el, ennek vezetője Kirill moszkvai pátriárka, Vlagyimir Putyin elnök jó cimborája.
   
 • Elon Musk szerint Oroszország „minden bizonnyal több területet fog szerezni, mint amennyivel ma rendelkezik”. A milliárdos szokás szerint egy alternatív valóságból nyilatkozott, ugyanis kijelentette, hogy Ukrajna hibát követett el azzal, hogy megtámadott egy nagyobb hadsereget – ezzel lényegében ignorálva azt, hogy a háború agresszora Oroszország. Musk kifejezte azon véleményét is, hogy kérdéses, hogy Ukrajna elveszíti-e a Fekete-tengerhez való teljes hozzáférést.
   
 • Franciaország védelmi minisztere szerint Párizs "több száz" páncélozott személyszállító járművet és légvédelmi rakétákat szállít le Ukrajnának. Sebastien Lecornu 2024 második felére, és 2025 végére ígérte a szállítást, amely teljesítéséhez Franciaország arra ösztönzi a védelmi vállalatokat, hogy növeljék a gyártóteljesítményt is.

(The Guardian, Sky News, Al Jazeera)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!