5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Környezetvédelem, zöld átállás, az uniós gazdaság védelme, Ukrajna melletti kiállás – főleg erről beszélt az Európai Bizottság elnöke az EU helyzetét értékelő beszédében. A hangnem békés volt, a jogállamisági kérdéseket csak érintette, a politikai üzengetés elmaradt. Strasbourgból jelentjük.

Borús ég és dühös tüntetők fogadták Ursula von der Leyent Strasbourgban, az Európai Parlament (EP) épületénél ma reggel. A környezetvédő demonstrálók egy jókora transzparenst feszítettek ki, amelyen az állt: „State of the EU: burning”, avagy szabad fordításban: "Lángokban áll az EU” – ez persze nem politikai állásfoglalás volt, csupán tiltakozás „a fosszilis gázok” használata ellen. Abban kételkedünk, hogy az Európai Bizottság elnöke végül látta a molinót, de a tömegével érkező újságírókhoz biztosan eljutott az üzenet.

Ursula von der Leyen pontban kilenc órakor lépett be az ülésterembe, amely egyébként nem telt meg teljesen – egyes padsorok teljesen üresek maradtak. Az újságírók viszont ellepték az EP-t: a hivatalos sajtóteremben már napokkal előre elkelt minden hely, az EP üléstermének „balkonja” pedig a kezdés után nem sokkal tehette volna ki a megtelt táblát.     

 Az Európai Bizottság elnöke több mint egy órán át szólt az egybegyűltekhez. Beszédét számos alkalommal jutalmazták kisebb-nagyobb tapssal a képviselők, érdemleges bekiabálást vagy fújolást nem hallottunk.

Ursula von der Leyen az EU helyzetét értékelő beszéde közben az EP-ben Strasbourgban 2023. szeptember 13-án. Fotó: EP
Ursula von der Leyen az EU helyzetét értékelő beszéde közben az EP-ben Strasbourgban 2023. szeptember 13-án. Fotó: EP

Von der Leyen végig nyugodtan, kiegyensúlyozottan beszélt, angolul kezdte mondandóját, aztán németre és franciára váltott, majd angolul zárt a már ismert "Long live Europe!", azaz „Éljen soká Európa!” felkiáltással. Mindössze egyszer tévesztett, amikor „tagok” helyett „tagországoknak” nevezte a képviselőket (mintha a tagállamokat tömörítő Európai Tanácshoz szólna) – mindezt a Parlament és maga von der Leyen is nevetve nyugtázta.

Csak nyugodtan... 

Na, de térjünk a lényegre: miről is beszélt egy órán át az Európai Bizottság elnöke? Alapvetően a zöld átállásról és a klímaváltozás elleni küzdelem fontosságáról, az európai gazdaság és a kkv-k védelméről, az európai értékekről és az Ukrajna melletti kiállásról. Volt persze sok közhelynek ható szólam, de elhangzottak konkrét bejelentések is.

A beszéd összességében békülékeny, politikai kritikáktól szinte mentes volt, a kvázi belpolitikai témák – például a jogállamisági aggályok egyes tagállamokkal szemben – pedig csak említés szinten kerültek elő.

Von der Leyen – ahogy azt felvezető cikkében laptársunk, a Privátbankár jelezte – egyben kampánynyitánynak is tekintette beszédét, ezért rögtön azzal kezdte mondandóját, hogy mintegy 300 nap múlva EP-választásokat tartanak, a választóknak pedig  el kell mondani, hogy mit akar az EU a jövőben. „El kell nyerni a bizalmukat”, „be kell fejezni az elkezdett munkát”, fogalmazott.

A Bizottság elnöke többször is szót emelt a nők érdekében: küzdeni kell, több nő kell vezető pozíciókba, azonos munkáért azonos bér jár, mondta. Mindebben volt előrelépés, de további fejlődés kell. És beszélt arról is, hogy fel kell lépni a nőket sújtó erőszak ellen.

A klímaváltozással kapcsolatban azt mondta: az idei nyár árvizei és hőséghullámai is bizonyították, hogy a „bolygó forr”, ezért még több befektetés szükséges a zöld energiákba. További párbeszédet folytatnak majd az iparral a dekarbonizációról, az elektromos autókra és az akkumulátorgyártásra utalva pedig azt mondta: a zöld iparágak jövője Európában van.

Ezzel összefüggésben bejelentette, hogy az állami támogatások miatt vizsgálatot indítanak a Kínából érkező, olcsó elektromos autók ügyében (ezt az EP nagy tapssal jutalmazta).

Von der Leyen – alighanem szintén az EP-választásokra gondolva –  szólt a gazdálkodókhoz is: köszönetét fejezte ki  nekik, hogy élelemmel látják el Európát, szerinte a földművelést és a természetvédelmet össze kell kötni.

A gazdaságot tekintve három nagy kihívást említett: a munkaerőt, az inflációt és az európai cégek üzleti tevékenységének könnyebbé tételét. Mint mondta, az EU-ban szinte teljes a foglalkoztatás, számos szektorban a kvalifikált munkaerő hiánya jelent gondot.

Az üzleti tevékenység könnyítésével kapcsolatban bejelentette, hogy 25 százalékkal csökkenteni tervezik az európai szintű jelentéstételi kötelezettségeket.

Közölte azt is, hogy a kkv-k segítésére kijelölnek egy úgynevezett uniós kkv-követet, aki közvetlenül neki fog jelenteni. Az Európai Központi Bank volt elnökét, Mario Draghit pedig felkérték, hogy készítsen beszámolót az európai versenyképesség növeléséről.

... és kiegyensúlyozottan 

A Bizottság elnöke a migrációval kapcsolatban megjegyezte, hogy kiegyensúlyozott megközelítésre van szükség. Tehát humanitárius segítséget kell nyújtani, de a biztonságra és a határvédelemre is figyelni kell.

Kiemelte, hogy az embercsempész-biznisznek véget kell vetni. Ezzel összefüggésben Tunézia mellett más térségbeli országokkal is megállapodásokat akarnak kötni.

Von der Leyen ezúttal is kifejezte támogatását Ukrajna mellett, szerinte az ország jövője az EU-ban van. És arról is szólt, hogy Románia és Bulgária helye már a Schengeni övezetben lenne.

A két balkáni ország csatlakozását az Európai Tanács vétózta meg. És kiállt az EU bővítése mellett is megjegyezve, hogy a Nyugat-Balkán és Moldova jövője is az EU-ban van. 

Az EP tapssal jutalmazta von der Leyen beszédét, az általános standing ovation (tehát amikor felállva tapsolunk meg valakit) azonban elmaradt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!