2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Magyarország és Lengyelország is terítékre kerül ma délelőtt az uniós fővárosban az Általános Ügyek Tanácsában.

A tagállamok uniós ügyekért felelős minisztereiből álló testület honlapján elérhető dokumentum szerint a napirendi pontok között szerepel „Az Unió értékei – Magyarország / Az EUSZ 7. cikkének (1) bekezdése szerinti, indokolással ellátott javaslat”, illetve az ezzel kapcsolatos „aktuális helyzet”.

Mint ismert, az Európai Parlament még 2018 szeptemberében kérte az Európai Tanácstól a 7. cikkely szerinti eljárás megindítását Magyarország ellen azzal a céllal, hogy akadályozza meg a magyar hatóságokat „az Unió alapértékeinek megsértésében”. Az EP szerint a képviselőket elsősorban „az igazságszolgáltatás függetlensége, a szólásszabadság, a korrupció, a kisebbségek jogai és a bevándorlók és menekültek kezelése aggasztotta”.

A 7-es cikkely szerinti eljárás miatt egyelőre nem kell izgulnia Orbán Viktor kormányfőnek. Fotó: Depositphotos
A 7-es cikkely szerinti eljárás miatt egyelőre nem kell izgulnia Orbán Viktor kormányfőnek. Fotó: Depositphotos

Az eljárás végső esetben Magyarország szavazati jogának felfüggesztésével is járhat, ez azonban inkább csak elvi lehetőség. Az eljárás az elmúlt öt évben lényegében nem haladt előre, az Általános Ügyek Tanácsa csak meghallgatásokat tartott. A döntéshez ugyanis négyötödös többségre lenne szükség a testületben. A tanács ma tárgyalja a lengyel helyzetet is – Lengyelország ellen 2017-ben indult meg a 7. cikkely szerint eljárás.

Ettől az eljárástól függetlenül ugyanakkor az EU már sújtotta pénzügyi szankciókkal Magyarországot a korrupciós és jogállamisági aggályok miatt: jelenleg mind a kohéziós pénzek, mind a Helyreállítási Alapból járó források be vannak fagyasztva.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!