3p

Tolvaj legyen a talpán, aki korrupcióval akar részesedni a jövőre sorra kerülő párizsi olimpiát körülvevő üzletekből. A hatóságok és a szervezők is minden erejükkel meg akarják előzni a korrupciós botrányokat.

Az elmúlt évtizedekben az olimpiarendezésről szóló hírek jelentős része szólt arról, hogy az eredetileg tervezett költségvetést mennyivel lépi túl az adott város, illetve ország. Ezzel összefüggésben a korrupció velejárója az ötkarikás eseményhez köthető beruházásoknak. 

A franciák szakítanának ezzel a gyakorlattal. Az ottani korrupcióellenes hatóság házkutatást tartott a párizsi olimpia szervezőinél, anélkül, hogy valamilyen súlyos korrupciós bűncselekménnyel gyanúsítanának bárkit – árulta el az AP hírügynökségnek adott interjújában Tony Estanguet, a szervezőbizottság elnöke.

A rendőröket elkísérték a pénzügyi bűncselekményeket üldöző ügyészség emberei. Ez a szervezet arról híres, hogy nagy hangsúlyt helyez a sportbűncselekmények üldözésére. Az akcióban nagyjából húsz szerződésre voltak kíváncsiak a hatóság emberei abból a sok százból, amit a szervezők különböző közreműködő vállalatokkal kötöttek. A 2024-es nyári játékokra több mint tízezer sportolót és többmillió nézőt várnak jövő júliusban-augusztusban.

A párizsi olimpia szervezői nem kérnek a korrupcióból. Forrás: Depositphotos
A párizsi olimpia szervezői nem kérnek a korrupcióból. Forrás: Depositphotos

A 45 éves Estanguet, aki három olimpiai aranyat nyert 2000-ben, 2004-ben és 2012-ben szlalomkenuzásban, jelen volt a házkutatásnál. Közölte: ez az első ilyen akció, ami meglepte őket, de minden információt megadnak, amire a rendőrök és az ügyészek kíváncsiak. Néhány munkatársuk lakásán is megjelentek a rendőrök, akik szintén együttműködnek a hatóságokkal.

Egyelőre senkit nem vádoltak meg korrupciós vagy más bűncselekmény elkövetésével, ám két pénzügyi vizsgálat indult néhány szerződéssel kapcsolatban. A szervezőbizottság vezető beosztású tagjának szerepét vizsgálják a döntések meghozatalában.

Többszörös ellenőrzést vezettek be

Estanguet visszautasítja, hogy ennek alapján a tokiói olimpia korrupciós ügyeihez, a Rio de Janeiró-i vesztegetésekhez vagy a korábbi botrányokhoz hasonlítsák a párizsi szervezők munkáját. Tisztában van vele, hogy nem hibázhatnak ezen a téren. A francia bíróságok malmai azonban lassan őrölnek, a két folyamatban lévő ügy végére csak az olimpia után kerülhet pont.

A hatóságok nem gyanakszanak kenőpénz adására vagy elfogadására az érintett szerződésekkel kapcsolatban. Az érdek-összefonódásokkal, a szerződések kezelésével és a közpénzek felhasználásával kapcsolatos francia szabályozás megsértését vizsgálják.

Estanguet úgy véli, hogy egy olyan bonyolult és költséges rendezvénynél, mint az olimpia szervezése, előfordulhatnak szabálytalanságok, ám többszörös ellenőrzési rendszerrel igyekeznek elejét venni ezeknek. Ebbe beleértendő az is, hogy folyamatos állami auditálásnak vetik alá a tevékenységüket. A szerződésekről nem egy-egy személy dönt, hanem többen vesznek részt a döntésekben. Az olimpiai szervezőbizottság költségvetése 4,38 milliárd euró (1625 milliárd forint). Ez nagyjából fele annak a 9 milliárd eurónak, mostani árfolyamon 3330 milliárd forint, amit a franciák a 2024-es nyári játékokra költenek. A szervezők beszámolója szerint eddig 1500 vállalattal kötöttek valamilyen beszállítói vagy szolgáltatási szerződést.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!