4p

Az oroszok közben fokozzák a nyomást a keleti fronton.

Az orosz erők kétszáz alkalommal nyitottak tüzet a zaporizzsjai régióra az elmúlt nap során, a támadásokban egy helyi lakos életét vesztette, egy másik pedig megsebesült - közölte Ivan Fedorov, a délkelet-ukrajnai megye kormányzója pénteken a Facebookon. 

Zelenszkij szeretne amerikai biztonsági garanciákat is kapni. Fotó: Facebook/Volodimir Zelenszkij
Zelenszkij szeretne amerikai biztonsági garanciákat is kapni. Fotó: Facebook/Volodimir Zelenszkij

 • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Telegramon arról tájékoztatott, hogy Ukrajna már hat állammal kötött kétoldalú biztonsági együttműködési megállapodást: Nagy-Britanniával, Németországgal, Franciaországgal, Dániával, Kanadával és Olaszországgal.
 • Illja Jevlas, az ukrán keleti haderőcsoport szóvivője az ukrán Szabadság Rádió műsorában arról beszélt, hogy Oroszország most Kelet-Ukrajnában erősít, és komoly nagyságú haderőt csoportosított át a Donyeck megyei Csasziv Jar irányában. Szavai szerint Csasziv Jar bevételével megnyílna előttük az út Kosztyantinyivka felé. Megjegyezte, hogy a donyecki régió fő célpontja változatlanul Kramatorszk és Szlovjanszk városok peremvidéke.
 • Az ukrán katonai hírszerzés sajtószolgálata pénteken arról számolt be, hogy az ukrán hadsereg sikeres támadást hajtott végre előző nap egy Pancir-Sz1 típusú orosz légvédelmi rakétarendszer ellen, amelyet Oroszország a belgorodi régióba, az ukrán határtól mintegy tíz kilométerre lévő Golovcsino falu közelébe telepített. A találatot követően a légvédelmi rakétarendszer működésképtelenné vált, két orosz katona megsérült. A titkosszolgálat emlékeztett arra, hogy a Pancir-Sz1 katonai és hadiipari létesítmények fedezésére szolgál, és egy ilyen rendszer körülbelül 15 millió dollárba kerül.
 • Az ukrán vezérkar reggeli helyzetjelentése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége meghaladta a 414 ezret. Az ukrán erők csütörtökön megsemmisítettek egyebek mellett három orosz repülőgépet, 17 harckocsit, 36 tüzérségi és egy légvédelmi rendszert, valamint 26 drónt.
 • Andrij Juszov, a katonai hírszerzés szóvivője egy tévéműsorban elmondta, hogy Kijev tudomása szerint a Kreml által szervezett, "Majdan-3" fedőnevű, Ukrajna elleni felforgató kampányba bevont személyek listáján szerepel Szergej Kirijenko, az orosz elnöki adminisztráció vezetőjének első helyettese, és Vlagyiszlav Szurkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök volt tanácsadója.
 • Moszkva magyarázatot követel a német hatóságoktól német tisztek beszélgetése kapcsán, akik a Krím félszigetet az orosz szárazfölddel összekötő Kercsi-híd felrobbantásáról tárgyaltak. A magyarázat megtagadása egyenlő a beismeréssel - jelentette ki pénteken Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.
 • Huszonhárom csoportos csapást mértek precíziós fegyverekkel, sorozatvetőkkel és drónokkal az orosz fegyveres erők ukrán katonai célpontokra a február 24. és március 1. közötti időszakban - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium. A támadások csapásmérő drónokat gyártó létesítmények, arzenálok és katonai üzemanyag-előállító bázisok, valamint ukrán katonai alegységek és külföldi "zsoldosok" telepítési pontjai ellen irányultak, és az összes kijelölt létesítményt találat érte. Az orosz heti hadijelentés szerint az orosz erők mind az öt frontszakaszon előrenyomultak, Avgyijivka környékén három települést elfoglaltak, eközben pedig 110 ellentámadást és egy partraszállási kísérletet vertek vissza. A moszkvai katonai tárca azt állította, hogy az ukrán fél a harci érintkezési vonal mentén csaknem 7400 katonát veszített, akik közül a legtöbben, szám szerint több mint 2865-en a Donyeck, további több mint 2600-an pedig az Avgyijivka körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.
 • Oroszország készen áll Kijevnek átadni azoknak az ukrán katonáknak a holttestét, akik állítólag azon az Il-76-os orosz repülőgépen utaztak, amely az ukrán határhoz közeli Belgorod régióban zuhant le január 24-én - mondta Tatyjana Moszkalkova, az Oroszországi Föderáció emberi jogi biztosa a RIA Novosztyi orosz hírportálnak.
 • Kanada a G7-partnerekkel együtt további importkorlátozásokat vezet be az orosz gyémántra a különleges gazdasági intézkedésekről hozott rendeletek keretében - derül ki a kanadai külügyminisztérium honlapján pénteken publikált közleményből. A mostani bejelentés az Oroszországból származó nem ipari gyémántokra és gyémántékszerekkel kapcsolatos termékekre vonatkozó, 2023. decemberi kanadai importkorlátozást egészíti ki az 1 karátos vagy annál nagyobb orosz gyémántok közvetett importjának tilalmával.
 •     
 • Háromszáz kormányzati tisztviselő és üzleti képviselő gyűlt össze, hogy kimutassa Japán Ukrajna helyreállítása mellett szóló támogatását - Február 19-én a gazdasági növekedés és újjáépítés előmozdítása érdekében Japán és Ukrajna kormányának képviselői, valamint üzleti szervezetek a tokiói Japán-Ukrajna Konferencián gyűltek össze. (MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!