3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Ez történt, amíg Ön aludt.

  • Oroszország 14 támadórepülőgépet és rakétasorozatot lőtt Ukrajnára vasárnap este és hétfő reggel, a légvédelmi rendszerek pedig kilenc drónt, valamint három irányított rakétát semmisítettek meg Harkiv és Dnyipropetrovszk térsége felett – közölte az ukrán légierő. Oroszország két S-300-as rakétát is kilőtt légvédelmi rakétarendszerekből és egy levegő-föld Kh-31P rakétát – közölte a légierő.
  • Az európai vezetők hétfőn Párizsban gyűlnek össze, hogy üzenetet küldjenek Vlagyimir Putyinnak az Ukrajnával kapcsolatos európai eltökéltségről, és – mint a franciák fogalmaztak – szembeszálljanak a Kreml narratívával, miszerint Oroszországnak győznie kell. Emmanuel Macron francia elnök rövid időn belül munkamegbeszélésre hívta európai kollégáit az Élysée-palotába, mivel tanácsadói szerint az orosz agresszió fokozódik. A tervek szerint a találkozón részt vesz Olaf Scholz német kancellár, David Cameron brit külügyminiszter és Mark Rutte holland miniszterelnök, valamint skandináv és balti országok vezetői.
  • Ukrajna védelmi minisztere, Rusztem Umerov kijelentette, hogy országa „területet veszít” az Oroszországgal vívott háborúban, mert a nyugati partnerek által ígért fegyverek „50 százaléka” nem érkezett meg időben.
  • Zelenszkij szerint az orosz erők május végén vagy nyáron újabb offenzívát kísérelnek meg. Mint mondta: „felkészülünk a támadásukra. Az október 8-án kezdődött támadásuk azt hiszem, nem hozott semmilyen eredményt.” Az ukrán elnök szerint országának "világos" terve volt egy új ellentámadásra, de részleteket nem árulhatott el. Ukrajnának jobban fel kell készítenie a tartalékos erőit – mondta.

Zelenszkij már tud valamit? Fotó: president.gov.ua
Zelenszkij már tud valamit? Fotó: president.gov.ua

  • Az amerikai elnök segítői szerint Joe Biden azt tervezi, hogy kedden találkozik a kongresszusi vezetőkkel, hogy megvitassák az elakadt nemzetbiztonsági törvényjavaslatot, amely segítséget nyújt Ukrajnának, Izraelnek és Tajvannak.
  • Rishi Sunak, Nagy-Britannia miniszterelnöke arra szólította fel a nyugatot, hogy legyenek „bátrabbak” az orosz vagyon lefoglalásában, és adják oda Ukrajnának a befagyasztott orosz pénzeszközök után már felhalmozott kamatot.
  • Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy erői előnyösebb pozíciót foglaltak el az ukrajnai Avgyijivka közelében, és visszaverték az ellentámadásokat.
  • Andrij Jermak, Zelenszkij vezérkari főnöke szerint Oroszország meghívást kaphat egy békecsúcsra, ha a Kreml „valóban véget akar vetni ennek a háborúnak”.

(The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!