3p

Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.

 • Egy szibériai börtönben elhunyt a legismertebb orosz ellenzéki vezér, egyben Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik leghangosabb kritikusa, Alekszej Navalnij. A politikus halálhírét a Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat közölte. Az állami RT médiaügynökség értesülése szerint a halált egy leszakadt vérrög okozta. Nyugati politikusok közvetve vagy közvetlenül a Kremlt és Vlagyimir Putyin orosz elnököt tették felelőssé Navalnij haláláért. További részleteket itt olvashat.
   
 • Az ukrán védelmi erők az emberéletek megmentése és a hadműveleti helyzet javítása érdekében visszavonultak a Donyeck mellett fekvő Avgyijivka Zenit elnevezésű állásából a város délkeleti külterületére, jelentette be pénteken Olekszandr Tarnavszkij, a délkelet-ukrajnai szektorban (Tavria) szolgálatot teljesítő ukrán csapatok parancsnoka. Az ukrán erők jelenleg csapatokat csoportosítanak át, és erősítik az alegységeiket. Szavai szerint több hónapos szembenállás után született meg a döntés a visszavonulásról, adta hírül az MTI. A The Guardian szintén azt jelentette, hogy az ukrán erők pozíciókat adtak fel a kelet-ukrajnai településen, és a félelmek szerint csak idő kérdése a város bevétele az orosz csapatok által. 
  Volodimir Zelenszkij ukrán elnök látogatása Avgyijivkában 2023. december 29-én. Most úgy tűnik, hogy fel kell adniuk a várost. Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat
  Volodimir Zelenszkij ukrán elnök látogatása Avgyijivkában 2023. december 29-én. Most úgy tűnik, hogy fel kell adniuk a várost. Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat
 • Az avgyijivkai szektorban harcoló harmadik ukrán önálló rohamdandár a Facebookon közölte, hogy legalább 15 ezer orosz katona harcol ellenük ezen a frontszakaszon, s az oroszok veszteségei ellenére továbbra is rendkívül nehéz a helyzet. A rohamdandár szerint az orosz hadsereg foszfor tartalmú bombákat vet be az Avgyijivkát védő ukrán csapatok ellen.
   
 • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken, az orosz hadsereg Avgyijivka elfoglalására tett kísérletével kapcsolatban kijelentette: a katonai vezetéstől mindenekelőtt az ukrán katonák életének megmentését követeli meg.
   
 • Az Európai Unió tervbe vette, hogy olyan nagy hatótávolságú fegyvereket szállítson Kijevnek, amelyek elérnék "Oroszország szívét" - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Euromajdan: Ukrajna elveszett évtizede című pénteki moszkvai konferencián. Szerinte az európai külügyi szolgálat ajánlásokat fogalmazott meg Ukrajnának, amelyek abból indulnak ki, hogy azokkal a módszerekkel, amelyekkel Ukrajna jelenleg harcol, veszíteni fog. Ezért a tétet arra kell helyezni, hogy Ukrajnának még több nagy hatótávolságú fegyvert kell átadni, hogy - az EU megfogalmazása szerint - elérje Oroszország szívét.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!