2p

Ezt közölte az Európai Unió.

  • Világszerte jelentős felháborodást váltott ki a hosszú börtönbüntetését egy sarkvidéki fegyintézetben töltött Alekszej Navalnij ellenzéki vezető és a demokráciapárti aktivista, Vlagyimir Putyin elnök egyik leghangosabb kritikusának pénteki oroszországi halála. Biden Putyint „és gengsztereit” okolta Navalnij haláláért.
  • Az Európai Unió közölte, hogy Navalnijt „lassan meggyilkolta” a Putyin-rezsim, és felelősségre vonást helyeztek kilátásba. Emberi jogi megfigyelők szerint legalább 73 tüntetőt tartóztattak le a virrasztásokon és Navalnij életét bemutató egyéb ünnepségeken számos orosz városban.
  • A gyászolók és tüntetők Európa és az Egyesült Államok több városában is összegyűltek. Az orosz külügyminisztérium szerint az Egyesült Államoknak önmérsékletet kell tanúsítania, mielőtt az országot megvádolná Navalnij halálának okozásával.

Navalnij halála miatt globális össztűz zúdult Putyinra. Fotó: Wikipédia/Alexey Yushenkov/ César
Navalnij halála miatt globális össztűz zúdult Putyinra. Fotó: Wikipédia/Alexey Yushenkov/ César

  • Volodimir Zelenszkij szerint azoknak az oroszoknak, akik Putyinra szavaztak a jövő havi választásokon, fel kell ismerniük, hogy egy gyilkosra szavaznak. „Az események azt mutatják (nekünk), hogy Putyin egy gyilkos, és ez nem retorika” – mondta Zelenszkij egy párizsi sajtótájékoztatón.
  • Szakértők szerint Avdiivka elvesztése megnyitja az utat Oroszország előtt, hogy a 2023 májusa, Bahmut város óta nem látott legnagyobb előretörését hajtsa végre. Az ukrán elnök pénteken biztonsági egyezményt írt alá Franciaországgal, néhány órával azután, hogy hasonló megállapodást kötött Németországgal, amelyet annak kancellárja, Olaf Scholz „történelmi lépésként” üdvözölt. Mindkét megállapodás része volt Zelenszkij azon törekvésének, hogy segítséget nyújtson erőinek Avdiivkában. A Franciaországgal kötött 10 évre szóló megállapodás magában foglalta a francia ígéretet akár 3 milliárd euró segélyre 2024-re – közölték tisztviselők. Zelenszkij szombaton beszédet mond a müncheni biztonsági konferencián, amelyre az ukrajnai és a közel-keleti konfliktusok és a NATO jövőjéről szóló viták hátterében kerül sor.

(The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!