3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A nyugati fegyverszállítások csak elhúzzák a háborút, a Krím soha nem lesz ukrán, mondta Milanović. Egyre nő a nyomás az ukránokon. Háborús hírösszefoglaló.

  • Az Amerikai Egyesült Államok nem szállít F-16-os vadászrepülőgépeket Ukrajnának, jelentette ki Joe Biden amerikai elnök. Az erre vonatkozó újságírói kérdésre az elnök egyszerűen annyit válaszolt: „Nem.” Miután múlt héten eldőlt, hogy több ország is modern nyugati harckocsikat küld Ukrajnának, a kijevi vezetés most azt igyekszik elérni, hogy az ország nyugati harci repülőgépeket is kapjon.
    Andrij Jermak, az ukrán elnök vezető tanácsadója arról beszélt, hogy Lengyelország hajlandó lenne F-16-osokat küldeni Ukrajnának, azonban Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök leszögezte, hogy erre csak a NATO-szövetségesekkel egyeztetve, egy nagyobb koalíció keretében kerülhetne sor. Franciaország és Hollandia sem „zárja ki” vadászrepülőgépek átadását. Emmanuel Macron francia elnök ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy nem szabad a konfliktus további eszkalálódását kockáztatni.

Egy F-16-os. Fotó: Wikimedia
Egy F-16-os. Fotó: Wikimedia

  • Jens Stoltenberg NATO-főtitkár dél-koreai látogatásán arra szólította fel a szöuli vezetést, hogy növelje Ukrajna támogatását, és vizsgálja felül azon gyakorlatát, hogy nem szállít fegyvereket konfliktuszónákba. A főtitkár szerint Ukrajnának elsősorban lőszerre van szüksége, méghozzá „sürgősen”.
  • Volodomir Zelenszkij ukrán elnök szokásos éjjeli videóüzenetében a nyugati fegyverszállítások felgyorsítását szorgalmazta. „Az időt a mi fegyverünkké kell tennünk. Fel kell gyorsítani az eseményeket, felgyorsítani a fegyverek szállítását és új, szükséges fegyverek lehetőségeinek megnyitását.” Az ukrán elnök arról is beszélt, hogy az orosz erők folyamatosan igyekeznek áttörni az ukrán védelmi vonalakat.
  • A tekintélyes ISW kutatóintézet értékelése szerint a nyugati fegyverek szállításának elhúzódása, a hosszú politikai egyezkedések vezettek ahhoz, hogy az ukrán haderő nem tudta jobban kihasználni az orosz hadvezetés hibáit, az orosz haderő gyengeségeit. Az ISW szerint Ukrajna jóval többet is elérhetett volna például a harkivi ellentámadás idején, ha meglettek volna a szükséges eszközei az eredmények jobb kihasználásához.
  • Tovább rohamoznak az orosz erők Bahmut és Vuledár környékén is, a független híradások szerint Bahmutban egyre nehezebb az ukrán védők helyzete, Vuledárnál egyelőre kitartanak az ukrán védelmi vonalak.
  • Az ukrán állami eneirgiaipari vállalat, az Ukrenergo arról tájékoztatott, hogy „jelentős deficit” állt elő az ország energiarendszerében a hónapok óta tartó orosz támadások következtében.
  • Zoran Milanović horvát elnök újságírók előtt kritizálta a nyugat azon lépését, hogy nehéz harckocsikat küld Ukrajnának, ugyanis szerinte ez csupán „elnyújta a háborút”. Milanović azt is kifejtette, hogy a Krím-félsziget „soha többé nem lesz Ukrajna része”, és hogy nem helyes Ukrajnának fegyvereket szállítani, mivel a háborúnak „nincs megoldása”.
 
 

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!