4p

Miközben mindkét harcoló fél mélyen hallgat a saját veszteségeiről, egy amerikai becslés elképesztő számokról tanúskodik. Péntek esti háborús összefoglaló.

A legmagasabb rangú amerikai tábornok becslése szerint körülbelül 100 ezer orosz és 100 ezer ukrán katona halt meg vagy sebesült meg az ukrajnai háborúban. Mark Milley tábornok, az Egyesült Államok vezérkari főnökeinek egyesített bizottságának elnöke azt feltételezi, hogy további 40 ezer civil halt meg a harcok során. Azt is elmondta, hogy azok a jelek, amelyek Kijev hajlandó újrakezdeni a tárgyalásokat Moszkvával lehetőséget nyithat a békekötésre.

A tárgyalások kapcsán persze kérdés, hogy bármelyik fél hajlandó-e arra, hogy meghátráljon. Az ukránok ugyanis nem akarják feladni azokat a területeket, amelyeket az oroszok megszálltak, míg Moszkva a meghódított területeket magának követeli. Ennek kapcsán Joe Biden amerikai elnök felvetésére reagálva Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő azt mondta, hogy megnehezíti a tárgyalási alap keresését az a körülmény, hogy Joe Biden amerikai elnök az orosz hadsereg kivonását nevezte meg a Moszkvával Ukrajnáról folytatandó tárgyalások feltételeként.

Hárman életüket vesztették, és heten megsebesültek a dél-ukrajnai Herszon megyére mért orosz tüzérségi támadásban az elmúlt 24 órában - közölte a helyi kormányzó pénteken. Jaroszlav Janusevics kormányzó a Telegramon azt írta, hogy az orosz csapatok negyvenkét csapást mértek Herszon városára és a megye más területeire. Herszont több hónapos orosz megszállás után november közepén szabadították fel az ukrán csapatok. Az oroszok azóta rendszeresen tűz alá veszik a Dnyeper (Dnyipro) másik oldaláról, ahová visszavonultak. A városban gyakoriak az áramkimaradások. Janusevics csütörtökön arról számolt be, hogy megint nincs áram, pedig nemrég állították helyre.

Újabb házkutatásokat tartott az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) a moszkvai patriarkátushoz tartozó ukrán ortodox egyház több kolostorában és templomában - közölték az ukrán hatóságok pénteken a Telegramon. A hivatalos tájékoztatás szerint a nyugat-ukrajnai Zsitomir és Rivne régiókban, valamint Kárpátalján végrehajtott műveletek az orosz titkosszolgálat szabotázstevékenysége elleni intézkedések részét képezték. Az SZBU az utóbbi hetekben már számos egyházi épületet ellenőrzött országszerte. A rendőrséggel és a nemzeti gárdával együtt végrehajtott házkutatások során "oroszbarát irodalmat", jelentős mennyiségű készpénzt és "gyanús" orosz állampolgárokat találtak az ukrán ortodox egyház Moszkvához hű szárnyához tartozó kolostorok helyiségeiben az SZBU sajtószolgálata szerint.

Orosz páncélozott harci jármű maradványa lerombolt lakóházak között az ukrán fennhatóság alá visszakerült dél-ukrajnai Herszon közelében fekvő falvak egyikében. Fotó: MTI/AP/Bernat Armangue
Orosz páncélozott harci jármű maradványa lerombolt lakóházak között az ukrán fennhatóság alá visszakerült dél-ukrajnai Herszon közelében fekvő falvak egyikében. Fotó: MTI/AP/Bernat Armangue

A tél beállta előtt minél nagyobb kárt akarnak okozni a polgári infrastruktúrában az oroszok. A szakértők szerint ez a stratégia feltárta Oroszország gyengeségét és elkeseredettségét a dacos ukrán ellenállással szemben. Ennek ellenére az orosz kommentárok szerint sincs most más célja Moszkvának, mint a keserves tél küszöbén minél borzalmasabb állapotokat előidézni Ukrajnában. Orosz tisztviselők az ukrán városok elleni pusztítást a második világháborús felperzselt föld stratégiához hasonlítják. Más kérdés, hogy most Moszkva az agresszor, és ők próbálták elfoglalni egy független országot.

Az orosz stratégia persze abból a szempontból is visszaüthet, hogy az ENSZ által kijelölt nyomozók azt vizsgálják, hogy az ukrajnai kritikus infrastruktúra elleni orosz támadások háborús bűnnek minősülnek-e – közölte pénteken az ellenőrző csoport egyik tagja. Oroszország azt állítja, hogy a támadások nem polgári lakosságot céloznak meg, és célja, hogy csökkentse Ukrajna harci képességét, és tárgyalásra késztesse, ugyanakkor Kijev és számos nyugati ország szerint az ilyen támadások háborús bűnnek minősülnek. (MTI/BBC/Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!