<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Nem ebben állapodtak meg Kijevvel. Megsebesülhetett az ukrán főparancsnok, egyelőre zárva a NATO ajtaja Ukrajna előtt. Háborús hírösszefoglaló.

  • Washington vizsgálja azokat a jelentéseket, amelyek szerint amerikai harci járműveket is használtak az Oroszország területe ellen elkövetett, ukrán oldalon harcoló orosz paramilitáris egységek által végrehajtott támadásban Belgorod környékén. John Kirby, a Fehér Ház szóvivője hozzátette azt is, hogy az Egyesült Államok világosan közölte Kijevvel: nem támogatja az amerikai gyártású felszerelések ilyen használatát.
    A Kreml véleménye szerint az amerikai hadfelszerelés orosz területen történt bevetése jól mutatja a Nyugat egyre erőteljesebb részvételét az ukrajnai konfliktusban. Belgorod környékén még kilenc embert ápolnak kórházban, 500 ember nem térhetett vissza otthonában, valamint akadoznak a közüzemek is a hét eleji támadás miatt – közölte a terület kormányzója.

 

  • Orosz értesülések szerint súlyos sebesüléseket szerzett Valerij Zaluzsnij tábornok, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka egy május eleji orosz rakétatámadás során. A tábornok állítólag fejsérülést és repeszek okozta sebesüléseket is szerzett, életmentő műtéten kellett átesnie. Állapota jelenleg stabil, de feladatát nem tudja ellátni. Ukrán oldalról cáfolták az állításokat – de ezt nem maga Zaluzsnij, hanem a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára tette csak meg.

Orosz rakétacsapásban megsemmisült autó egy rommá vált épület előtt a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Szlovjanszkban 2023. március 27-én. A támadásban két helyi lakos vesztette életét és legalább 29-en megsérültek. Fotó: MTI/EPA
Orosz rakétacsapásban megsemmisült autó egy rommá vált épület előtt a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Szlovjanszkban 2023. március 27-én. A támadásban két helyi lakos vesztette életét és legalább 29-en megsérültek. Fotó: MTI/EPA

  • Ukrajna nem csatlakozhat a NATO-hoz, amíg tart a háború – jelentette ki Jens Stoltenberg, a katonai szövetség főtitkára. „Azt hiszem mindenki felismerte, hogy nincs napirenden az, hogy egy háború idején legyen valaki tag. A kérdés az, mi történik, amikor a háború véget ér” – mondta Brüsszelben Stoltenberg.

 

  • A Wagner zsoldoshadsereg 20 ezer embere esett el a Bahmutért folytatott harcokban Jevgenyij Prigozsin, a Wagner vezetője szerint. Ennek nagyjából felét a börtönökből toborzott elítéltek, másik felét a szervezet korábban toborzott tagjai tették ki. Ez az adat erős ellentétben áll az orosz hivatalos közlésekkel, amelyek szerint Oroszország eddig összesen csupán 6 ezer embert vesztett az ukrajnai „különleges katonai művelet” során.

  • Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank jövőre újabb 1,5 milliárd eurót tervez Ukrajnának folyósítani az ország infrastruktúrájának és gazdaságának támogatására. Az Európai Unió pedig eggyes jelentések szerint Ukrajnába tervezi küldeni a nemzetközi pénzpiaci rendszerben megrekedt mintegy 196 milliárd eurónyi orosz eszközökből származó profitot.

 

  • Hollandia minél előbb szeretné elindítani ukrán pilóták F-16-osokra történő átképzését. A programot Belgiummal, Dániával és Hollandiával koordinálva indítanák, de más országok csatlakozását is várják.

 

  • Május 31-én kezdődik Oroszországban öt külföldi, köztük három brit állampolgár pere, akik ukrán oldalon harcoltak a háborúban, és terrorizmushoz kötődő vádpontok miatt kerülnek bíróság elé.

 

  • Az ukrán ortodox egyház úgy döntött, hogy átvált a nyugati, a karácsonyt december 25-én ünneplő naptárra, ezzel tovább távolodik az orosz ortodox kultúrkörtől, amelyben a karácsonyt január 7-én tartják.

(The Guardian, Káncz Csaba)