4p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egyértelműen nem olyan a helyzet. Drónokkal viszont ma is támadták Ukrajnát, feszült a helyzet a Biztonsági Tanácsban. Háborús hírösszefoglaló.

 • Az orosz hatóságok az ukrán kormányt, illetve a régóta börtönben ülő Alekszej Navalnij ellenzéki vezetőt is összefüggésbe hozták Vladlen Tatarszkij katonai blogger meggyilkolásával. Az orosz Állami Terrorellenes Bizottság állítása szerint az ukrán biztonsági szolgálatok együttműködtek Navalnij korrupcióellenes szervezetével a merénylet végrehajtásában. A tegnap az esettel összefüggésben letartóztatott Daria Trepova kihallgatása már folyamatban van.
 • Elkobozzák az orosz hatóságok a vezető tisztségviselők és az állami vállalatok vezetőinek útleveleit, hogy ezzel akadályozzák meg azok külföldi utazásait. A lépés oka az lehet, hogy megakadályozzák az érintettek esetleges külföldre menekülését, illetve ott a külföldi titkosszolgálatokkal történő kapcsolatfelvételt.
 • Orosz dróntámadás értre Odesszát ma hajnalban. Az ukrán légvédelem is akcióba lépett, egyelőre nem tudni, milyen károkat okoztak a beérkező pilóta nélküli repülőgépek, a helyi hatóságok csak annyit közöltek: „vannak károk”. Az ukrán katonai vezetés arra figyelmeztetett, hogy lehet második hulláma a támadásnak.
 • Hírek szerint Marija Lvova-Belova, az orosz elnöki hivatal gyermekjogi biztosát meghallgathatja az ENSZ Biztonsági Tanácsának egy informális ülése. A biztos ellen Vlagyimir Putyin elnökkel együtt nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság. A Biztonsági Tanács soros elnöki tisztjét április 1-től Oroszország tölti be.

 • Oroszország senkire sem jelent nukleáris fenyegetést, minden ezzel ellentétes állítás a nyugati propaganda része - jelentette ki hétfőn Vaszilij Nyebenzja, Oroszország állandó ENSZ-képviselője a világszervezetnél tartott sajtótájékoztatóján.
  "Ami az atomháborút illeti, nyugodtan alszom, mert tudom, hogy mi legalábbis nem kérünk belőle, s nem is fenyegetünk ilyesmivel" - válaszolt újságírók kérdésére Nyebenzja.
  "Propaganda az egész narratíva arról, hogy Oroszország nukleáris robbanófejekkel fenyegeti a világot" - húzta alá a diplomata. Hangsúlyozta mindemellett, hogy az orosz nukleáris doktrína "nagyon világos forgatókönyveket határoz meg", amelyek esetén be lehet vetni ilyen jellegű fegyvereket. "Jelenleg egyértelműen nem olyan a helyzet, amely szerepelne nukleáris doktrínánkban" - tette hozzá.
  Nyebenzja beszélt arról is, hogy Oroszország teljesen legitim módon tagja az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) a Szovjetunió jogutódjaként. "Erről megállapodás is született a Szovjetunió volt tagjaival, így a többi között Ukrajnával is" - válaszolt az orosz diplomata egy ukrán újságíró kérdésére.
  Kiemelte azt is, hogy a nyugati államok nem dönthetnek arról, hogy ki elnökölhet az ENSZ BT-ben. Ezzel a kijelentésével arra a felhívásra reagált, hogy fosszák meg Oroszországot áprilisban kezdődő soros elnöki tisztségétől az ENSZ BT-ben. "Egyes országok úgy vélik, eldönthetik, kit szeretnének vagy nem szeretnének az ENSZ BT elnöki székében látni. Amíg fennáll a jelenlegi világrend, létezik az ENSZ BT, nem lesznek változások az eljárásrendben. Az elnökség rendje szigorúan meghatározott. Nem az ő tisztjük ezen változtatni" - hangoztatta.
  Szót ejtett arról is, hogy Oroszország kész megszervezni Szergej Lavrov orosz és Antony Blinken amerikai külügyminiszter találkozóját a világszervezet székhelyén április 24-25-én, amikor az orosz tárcavezető odalátogat. Hozzátette ugyanakkor, hogy egy ilyen tanácskozáshoz a másik fél hajlandóságára is szükség van.

 • Fellebbezést nyújtott be letartóztatása ellen Evan Gershkovich, a múlt héten kémkedés vádjával Oroszországban letartóztatott amerikai újságíró. A Fehér Ház szerint az amerikai kormányzat „mindent megtesz” az újságíró szabadon bocsátásáért, és a letartóztatást Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is elítélte.

(The Guardian, MTI, Káncz Csaba)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!