<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Taktikai nukleáris fegyvereket helyeznek át Fehéroroszország területére.

  • Oroszország megállapodást kötött a szomszédos Fehéroroszországgal, hogy taktikai nukleáris fegyvereket helyezzen el területén – idézte a Tass hírügynökség Vlagyimir Putyin elnököt szombaton. Egy ilyen lépés nem sértené az atomsorompó-egyezményeket – mondta Putyin, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok atomfegyvereket állomásozott európai szövetségesei területén. Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök régóta felveti a taktikai nukleáris fegyverek Lengyelországgal határos Fehéroroszországban való elhelyezésének kérdését – mondta Putyin.

  • Oroszország szombaton lőtt egy humanitárius segélyszállítmányozó pontot Herszon városában, két civil megsebesült az ukrán hadsereg szerint. Olekszandr Prokudin, a Herszon regionális katonai adminisztráció vezetője azt mondta: „Az orosz megszállók továbbra is ágyúzzák azokat a helyeket, ahol civileket segélyeznek. Az orosz tüzérség mai célpontja egy humanitárius segélyszállítmányozó pont Herszonban. "Két ember megsérült az ellenséges lövöldözésben, egy 41 éves nő és egy 25 éves férfi" - tette hozzá Prokudin.

  • Az ukrán hadsereg legfelsőbb parancsnoka kijelentette, hogy erői visszaszorulnak az orosz csapatok ellen a Bahmut városáért vívott hosszú és felőrlő csatában. A brit katonai hírszerzés azt is közölte, hogy Oroszország védekező stratégiára tér át Kelet-Ukrajnában – írja az Associated Press. „A Bahmut-irány a legnehezebb. A védelmi erők titáni erőfeszítéseinek köszönhetően a helyzet stabilizálódik” – mondta Valerij Zaluzsnyi tábornok a Telegramon, összefoglalva a Sir Tony Radakin adminiszterrel, Nagy-Britannia védelmi vezérkari főnökével folytatott telefonhívást. A Bahmutért folyó hét hónapig tartó csata, ahol az orosz erők három oldalról bezárkóztak, a háború leghosszabb összecsapása, amelyben Oroszország a Wagner zsoldos csoport reguláris katonáit és harcosait veti be.

(The Guardian)