<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Történelmében először az Európai Unió bebizonyította, hogy képes a többi tagállammal együttműködve úgy fellépni egy kormánnyal szemben, hogy az állampolgárok érdekeit védje akár a saját kormányukkal szemben is – reagált a nagyköveti csúcs döntésére Ujhelyi István európai parlamenti képviselő keddi online sajtótájékoztatóján Strasbourgban.

A szociáldemokrata politikus hozzátette: a propaganda-gépezet erőlködik ugyan, de meglehetősen nehéz sikerként beállítaniuk, hogy – mint fogalmazott – Orbán Viktor megfutamodott és immár papírja van arról, hogy megsértette a jogállamiságot és visszaélt az uniós forrásokkal.

Ujhelyi hangsúlyozta, hogy az Európai Unió történetében most fordult elő először, hogy egy tagállami kormánnyal szemben egységesen és hivatalosan is kimondták: súlyosan megszegte a jogállamiságot és ezért a neki járó források egy részét befagyasztják.

Az EP-képviselő hozzátette: ha a Fidesz nem hajtja végre a NER korrupt rendszerét leépítő módosításokat, amelyeket vállaltak, akkor a befagyasztott 8000 milliárd forintot – és benne a 4800 milliárdnyi vissza nem térítendő támogatást – végleg elveszíthetjük.

Ujhelyi szerint a tegnapi nagyköveti értekezleten kiderült az is, hogy Orbánék nem elvi vagy szakmai alapon kötötték össze a globális minimumadó, illetve az Ukrajnának nyújtandó támogatás megszavazását a magyarországi jogállamiság kérdéséhez, hanem pusztán csak zsarolási pontként használták, hogy akadályozzák az együttműködést. „Elég visszakeresni a gyorsan és igen rosszul öregedő kormányzati álláspontokat ezzel kapcsolatban" – tette hozzá az Esély Közösség alapítója.

Ujhelyi szerint az Európai Unió és a magyar emberek győztek a megállapodással, Orbán Viktor pedig vesztett.

A magyar EP-képviselő hangsúlyozta, hogy történelmi károkozás lenne, ha a befagyasztott forrásokból akár egyetlen centet is elveszítenénk a jövőben, ezért a Fidesz-kormány kizárólagos felelőssége, hogy maradéktalanul végrehajtsa a szükséges módosításokat ennek érdekében.

A nagyköveti csúcson elért megállapodásról itt írtunk:

Korábbi interjúnkat Ujhelyi Istvánnal pedig itt olvashatják: