2p

Magyarország nem vétózza meg az Ukrajnának szánt uniós támogatási csomagot és a globális minimumadót, cserébe az EU csökkenti a befagyasztott összeget és feltételekkel, de hozzáférést biztosít Magyarországnak a Helyreállítási Alap pénzeihez.

Kompromisszum született hétfőn az uniós országok EU-nagyköveteinek találkozóján a magyar uniós pénzek és az ukrajnai uniós támogatás ügyében.

A Politico értesülései szerint az uniós országok beleegyeztek abba, hogy 6,3 milliárd euróra csökkentsék azt az összeget, amelyet az Európai Bizottság befagyaszt a Magyarországnak járó kohéziós forrásokon belül.

A Bizottság eredetileg 7,5 milliárd euró befagyasztására tett javaslatot december elején az uniós országok vezetőit tömörítő Európai Tanácsnak a jogállamisági eljárás keretében a magyar korrupcióellenes lépések elégtelenségére és arra hivatkozva, hogy azok még nem valósultak meg.

Orbán Viktor kormányfő az e heti uniós csúcstalálkozót előkészítő videókonferencián vesz részt Budapesten, a Karmelita kolostorban 2022. december 12-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Orbán Viktor kormányfő az e heti uniós csúcstalálkozót előkészítő videókonferencián vesz részt Budapesten, a Karmelita kolostorban 2022. december 12-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Az EU-tagországok emellett jóváhagyták az uniós Helyreállítási Alapból Magyarországnak járó pénzek elköltésére benyújtott magyar tervet, így Magyarország hozzájuthat 5,8 milliárd euró vissza nem térítendő forráshoz.

A kifizetésnek azonban az a feltétele, hogy a magyar kormány előbb végrehajtja azt a 27 korrupcióellenes és az igazságszolgáltatás függetlenségét célzó lépést, amelyről megállapodott Brüsszellel.

Mindezért cserében az Orbán-kormány visszavonja vétóját az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós uniós támogatási csomag, valamint a globális minimumadó ügyében.

A Politico szerint a deal győzelem Orbán Viktor miniszterelnök számára. Ugyanakkor nem múlt el annak a veszélye, hogy Magyarország – amennyiben nem teljesíti vállalásait – sok milliárd euró uniós forrást  veszít.

A hétfő esti megállapodást szerdáig hivatalos formába öntik. Az idei utolsó EU-csúcs csütörtökön kezdődik Brüsszelben.   

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!