<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Magyarország nem vétózza meg az Ukrajnának szánt uniós támogatási csomagot és a globális minimumadót, cserébe az EU csökkenti a befagyasztott összeget és feltételekkel, de hozzáférést biztosít Magyarországnak a Helyreállítási Alap pénzeihez.

Kompromisszum született hétfőn az uniós országok EU-nagyköveteinek találkozóján a magyar uniós pénzek és az ukrajnai uniós támogatás ügyében.

A Politico értesülései szerint az uniós országok beleegyeztek abba, hogy 6,3 milliárd euróra csökkentsék azt az összeget, amelyet az Európai Bizottság befagyaszt a Magyarországnak járó kohéziós forrásokon belül.

A Bizottság eredetileg 7,5 milliárd euró befagyasztására tett javaslatot december elején az uniós országok vezetőit tömörítő Európai Tanácsnak a jogállamisági eljárás keretében a magyar korrupcióellenes lépések elégtelenségére és arra hivatkozva, hogy azok még nem valósultak meg.

Orbán Viktor kormányfő az e heti uniós csúcstalálkozót előkészítő videókonferencián vesz részt Budapesten, a Karmelita kolostorban 2022. december 12-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Orbán Viktor kormányfő az e heti uniós csúcstalálkozót előkészítő videókonferencián vesz részt Budapesten, a Karmelita kolostorban 2022. december 12-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Az EU-tagországok emellett jóváhagyták az uniós Helyreállítási Alapból Magyarországnak járó pénzek elköltésére benyújtott magyar tervet, így Magyarország hozzájuthat 5,8 milliárd euró vissza nem térítendő forráshoz.

A kifizetésnek azonban az a feltétele, hogy a magyar kormány előbb végrehajtja azt a 27 korrupcióellenes és az igazságszolgáltatás függetlenségét célzó lépést, amelyről megállapodott Brüsszellel.

Mindezért cserében az Orbán-kormány visszavonja vétóját az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós uniós támogatási csomag, valamint a globális minimumadó ügyében.

A Politico szerint a deal győzelem Orbán Viktor miniszterelnök számára. Ugyanakkor nem múlt el annak a veszélye, hogy Magyarország – amennyiben nem teljesíti vállalásait – sok milliárd euró uniós forrást  veszít.

A hétfő esti megállapodást szerdáig hivatalos formába öntik. Az idei utolsó EU-csúcs csütörtökön kezdődik Brüsszelben.