4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ukrán drónok több olajfinomítót támadtak meg Oroszországban, több száz kilométerre a frontvonaltól olyan régiókban, mint Rjazany, Nyizsnyij Novgorod és Leningrád. A folytatódó támadások egy olyan stratégia részét képezik, amely az orosz gazdaságot károsítja.

Égnek a finomítók Oroszországban

 • Ukrán drónok több olajfinomítót támadtak meg Oroszországban, több száz kilométerre a frontvonaltól olyan régiókban, mint Rjazany, Nyizsnyij Novgorod és Leningrád. A folytatódó támadások egy olyan stratégia részét képezik, amely az orosz gazdaságot károsítja.
 • Felgyújtották a rjazanyi olajfinomítót, a Rosznyefty legnagyobb finomítóját - közölte szerdán egy regionális kormányzó. Le kellett állítani két sérült fő olajfinomító egységet. A Rosznyefty nem nyilatkozott. Ipari források szerint az üzem az oroszországi teljes finomított kőolaj mintegy 5,8 százalékát kezeli.
 • Tűz ütött ki a Norsiban, Oroszország negyedik legnagyobb finomítójában egy ukrán dróntámadás után - közölték orosz tisztviselők kedden. A finomító fő nyers lepárló egysége megsérült, ami azt jelenti, hogy iparági források szerint a finomító termelésének legalább a fele leáll. A Norsi a teljes oroszországi finomított nyersolaj közel 6 százalékát kezeli. A legutóbbi dróntámadás előtt a két katalitikus krakkoló közül az egyiket már leállították.
 • Alekszandr Drozdenko, a leningrádi régió kormányzója elmondta, hogy egy ukrán drón a kirisi finomítót vette célba. Iparági források szerint ez Oroszország másik nagyobb finomítója, amely Oroszország kapacitásának 6,4 százalékát kezeli. Az oroszországi dél-rosztovi régió Novosahtyinszk export olajfinomítójának pedig szerdán fel kellett függesztenie működését egy dróntámadás után.

Ukrajna helyzete nehéz

 • Ukrajna helyzete „nehéz” a harctéren, és az orosz erők készen állnak arra, hogy mélyen betörjenek az ukrán vonalakba a keleti donyecki régióban – mondta Olekszandr Szirszkij ukrán főparancsnok. Szirszkij hozzátette, hogy a keleti fronton „az ellenség továbbra is támadó akciókat folytat” a donyecki régióban. „Ugyanakkor, valószínűleg a veszteségek magas szintje miatt, jelentősen csökkent az ellenség aktivitása a front más területein." Volodimir Zelenszkij elnök hétfőn a francia sajtónak azt mondta, hogy Oroszország előrenyomulását „megállították”, és a helyzet „sokkal jobb”, mint három hónappal ezelőtt volt.

Az ukránok számára azért jó hírek is érkeztek.
Az ukránok számára azért jó hírek is érkeztek.
Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat

 • Az Egyesült Államokban a kongresszusi demokraták arra szólították fel a republikánus házelnököt, Mike Johnsont, hogy vagy álljon a kezdeményezés élére, fogadja el azt vagy „térjen ki az útból” Ukrajna nagyobb katonai támogatása érdekében – írja Martin Pengelly a Guardian amerikai kiadásának. A szenátus demokratái és republikánusai elfogadtak egy 95 milliárd dollár értékű külföldi segélycsomagot Ukrajna, Tajvan és Izrael támogatására, de Donald Trump irányítása alatt álló Johnson semmi jelét nem adta annak, hogy a szenátusi csomagot szavazásra bocsátanák. A képviselőházi demokraták mentesítési petíciót nyújtottak be, ami egy olyan mechanizmus, amellyel a házelnök megkerülhető, vagy rákényszeríthető a tovább haladásra, mivel így döntése felülbírálható.
 • Az uniós országok megállapodtak abban, hogy 5 milliárd eurós katonai segélyt nyújtanak Ukrajnának az EU által működtetett segélyalap átalakításának részeként. Az Európai Békeprogram (EPF) utófinanszírozási rendszerként működik, és visszatérítést biztosít az EU-tagoknak, ha lőszert küldenek más országokba.
 • Egy magas rangú cseh tisztségviselő szerint az első tüzérségi lőszerszállítmányoknak a cseh vezetésű, Európán kívüli lőszervásárlásra irányuló program alapján legkésőbb júniusban el kell érniük Ukrajnát. A korábbi megrendelésekből származó nagy kaliberű lőszereket már leszállították – mondta Tomas Pojar nemzetbiztonsági tanácsadó.
 • Legkevesebb három ember meghalt az éjszakai orosz drón- és bombatámadásokban Ukrajna keleti szumi és donyecki régióiban - közölték szerdán helyi tisztségviselők.
 • Az európai törvényhozók fokozzák az Oroszországba erőszakkal kitelepített ukrán gyerekek visszaküldésére tett erőfeszítéseiket. „Legalább 20 000 ukrán gyermeket deportáltak erőszakkal Oroszországba vagy vittek át Fehéroroszországba” – mondta Michaela Šojdrová, az Európai Parlament cseh, jobbközép képviselője.
 • Az uniós törvényhozók megszavazták az ukrán gabona vámmentes behozatalának korlátozását is, amelyet az orosz invázió nyomán engedélyeztek, de amely az uniós gazdálkodók tiltakozását váltotta ki.

(The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!