2p

Az orosz-ukrán háború 726. napja volt a hétfői. Esti hírösszefoglalónk. 

 • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn a frontvonal északkeleti szektorába látogatott. A közlemény szerint az elnök az orosz erők által ősz közepe óta ostromolt Kupjanszkot védelmező dandár parancsnoki állásánál tett látogatást. A várost az ukrán erők még 2022-ben visszafoglalták a támadó orosz hadseregtől.

Zelenszkij a frontra látogatott. Fotó: Facebook
Zelenszkij a frontra látogatott. Fotó: Facebook

 • Dmitro Lihovij, az ukrán erők térségi szóvivője szerint az orosz hadsereg tíz sikertelen támadást hajtott végre az ukrán védelmi erők állásai ellen Robotine térségében. Mint elmondta, az orosz támadásokat az ukrán erők nagyszámú páncélos segítségével visszaverték, de az oroszok a páncélosokon kívül kisebb támadó alegységekkel és légierővel is támadnak.
   
 • Olekszandr Szirszkij, az ukrán hadsereg főparancsnoka szerint az ukrán légierő lelőtt két, Szu-34, illetve Szu-35 típusú orosz vadászbombázó repülőgépet, amelyek irányított bombákkal támadtak ukrán állásokra.
   
 • Az orosz hadijelentés szerint Donyecknél és Avgyijivkánál kedvezőbb állásokat foglaltak el az orosz erők az elmúlt nap folyamán, miközben négy frontszakaszon húsz ukrán támadást vertek vissza. A tárca szerint a legtöbb, szám szerint kilenc ukrán roham az avgyijivkai frontszakaszon hiúsult meg, ahol az orosz erők bevették a helyi kokszoló- és vegyiüzemet. Az orosz hadijelentést független és nemzetközi források nem erősítették meg.
   
 • Legkevesebb 23 ezer ukrán állampolgárt tartanak nyilván eltűnt személyként - közölte hétfőn a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) eltűnt személyek keresésével foglalkozó hivatala (CTA-B). Az ismeretlen sorsú embereket letartóztathatták, elrabolhatták, meghalhattak, vagy csak megszakadt velük a kapcsolat, amikor hozzátartozóik elmenekültek.
   
 • Új fegyvereket kaphat Amerikából Ukrajna. A Fehér Ház bejelentése szerint ha a kongresszus jóváhagyja az új finanszírozási csomagot, Ukrajna nagy hatótávolságú taktikai rakétarendszereket kaphat (Atacms).

(The Guardian, MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!