9p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az Oscar-díj varázsa nem kopik: milliók kíváncsiak a nyertesekre és persze a díjátadást övező felhajtásra idén is. Összegyűjtöttünk néhány érdekességet a gáláról és a legtöbb jelölést begyűjtött alkotásokról. 

Ötvenhétmillió dollár, azaz több mint 20 milliárd forint – ennyibe kerül csak az Oscar-ceremónia megrendezése idén a WalletHub értesülései szerint. Ehhez ráadásként hozzájönnek a jelöltekre fordított dollármilliók, az eseményen résztvevők megjelenésének költségei és egyéb, promócióra is szánt összegek – írja az idei Oscar-gálát kiveséző cikkében a Business Insider. 

Idén minden jelölt egy 125 ezer dollár értékű ajándéktáskát kap, ami luxuskozmetikumokat és konyhai eszközöket, válogatott ínyencségeket, szépészeti kezelésekre szóló utalványokat, valamint svájci és St. Barts-i utazásra szóló vouchereket rejt. Ezeket a “repicsomagokat” egyébként nem a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia finanszírozza, hanem egy Los Angeles-i székhelyű marketingügynökség. 

Hamarosan kiderül, idén kik nyerik az Oscar-díjat. Fotó: Depositphotos
Hamarosan kiderül, idén kik nyerik az Oscar-díjat. Fotó: Depositphotos

Csak az 50 ezer négyzetméternyi vörös szőnyeg, amit a díjátadónak otthont adó Los Angeles-i Dolby Színházban és környékén leterítettek, közel 25 ezer dollárba került, és 18 ember dolgozott rajta nagyjából 600 órát. Az olyan kiadás, mint például az Oscar-díj előállítási költsége viszont meglepő módon eltörpül a már említettek mellett: a nyerteseknek járó aranyozott szobrok darabja mindössze 400 dollár. 

Reklámok és divatkreációk

Mivel az Oscar-gála – a díjazott filmeken és alkotókon kívül – leginkább az üzletről és a külsőségekről szól, a kezdetektől komoly iparágak épültek köré és táplálkoznak belőle. 

Egy 30 másodperces, a díjátadó alatt futtatott reklám például közel 2 millió dollárba kerül a hirdetőknek. Ez a tavaly átlagosan 20 millió néző által követett esemény volumenéhez és kereskedelmi értékéhez képest is tekintélyes összeg. Becslések szerint ezzel a gálát élőben közvetítő amerikai ABC tévétársaság legalább 120 millió dolláros reklámbevételre tesz szert.

Mivel a világ évről évre árgus szemekkel figyeli a vörös szőnyegen felvonulókat, presztízskérdés, hogy a sztárok melyik tervező kreációját, kiegészítőit viselik és milyen ékszereket választanak az alkalomra. Egy hollywoodi sztár Oscar-outfitje átlagosan 1,5 millió dollárba kerül: ez egy A-listás színésznő esetében viszont akár 10 millió dollár is lehet – a kimondottan erre az alkalomra kölcsönzött ékszerekkel együtt. Ebben Lady Gaga énekesnő-színésznő viszi a prímet, akinek 2019-ben egy 128 karátos sárga gyémánttal díszített Tiffany & Co. nyaklánc lógott a nyakában. 

And the Oscar goes to ….

2023-ban egy időben mutattak be két kasszasikert is: az Oppenheimer című életrajzi drámát és a műfajában homlokegyenest eltérő, akció-vígjátékként aposztrofált Barbie-filmet. Eközben a filmiparban dolgozók munkáját nagyban nehezítette a bérek és járulékok miatt kialakult – 118 napig húzódó – hollywoodi színész- és forgatókönyvíró-sztrájk. Mindennek ellenére azonban erős mezőny csap össze a 23 kategóriában kiosztott díjért.  

Az egyik legnagyobb esélyes: Oppenheimer

A legtöbb jelöléssel idén az Oppenheimer büszkélkedhet. Christopher Nolan atomkorszak hajnalán játszódó életrajzi drámáját 13 kategóriában jelölték: behúzhatja egyebek mellett a legjobb filmnek, rendezőnek és főszereplőnek járó díjat is. Az atombomba atyjaként elhíresült J. Robert Oppenheimer fizikus megformálásáért az ír színész, Cillian Murphy januárban már bezsebelte a legjobb férfi főszereplőnek járó Golden Globe-díjat, Nolan pedig ugyanezt a legjobb rendezésért. Így ők nagy Oscar-esélyesnek számítanak. Murphy egyébként eddig öt Nolan-filmben játszott, de ez az első főszerep, amit a rendező ráosztott. 

Az IMDb filmes adatbázis triviagyűjteményéből egyebek mellett kiderül, hogy Christopher Nolan mindössze három hónap alatt végzett a háromórás film előkészítésével, amit végül 57 nap alatt forgattak le. Ezalatt közel 18 kilométernyi IMAX filmtekercset használtak el. 

Amint az a filmmel kapcsolatos interjúkból megtudható, a színészek egytől-egyig komolyan vették a munkát, és szerettek a rendezővel dolgozni. Robert Downey Jr. például – akit a legjobb mellékszereplő kategóriában szintén Oscar-díjra jelöltek – a londoni bemutatón elmondta, hogy “ez a legjobb film, amiben valaha játszott”.

Box Office-adatok szerint a nagyjából 100 millió dolláros költségvetésű Oppenheimer üzleti szempontból is kifizetődőnek bizonyult, a júliusi premier óta ugyanis közel egymilliárd dolláros bevételt hozott. 

A nagy rivális: Szegény párák

Az Emma Stone főszereplésével forgatott Szegény párák nem sokkal marad el az Oppenheimertől 11 jelölésével. A görög filmrendező, Jórgosz Lánthimosz Magyarországon forgatott drámája – amelyben egy Frankenstein-szerű tudós sajátos módszereivel hoz vissza az életbe egy fiatal nőt –, szintén versenyben van a legjobb filmnek és rendezőnek járó díjért, míg főszereplőként az alakításáért Golden Globe-díjat már besöprő Emma Stone, mellékszereplőként pedig Mark Ruffalo nyerhet Oscart. Előbbinek ez lenne a második aranyszobrocskája. 

Jórgosz Lánthimosz alkotásai nem átlagos mondanivalójukról és látványvilágukról ismertek. A rendező ezúttal festett díszleteket használt a régi idők hollywoodi hangulatának megidézésére, a forgatások pedig javarészt egy hangstúdióban zajlottak. Hogy a színészek teljesen át tudják adni magukat szerepüknek, és minden gátlásuktól megszabadulhassanak, a forgatás előtt hetekig különféle improvizációs játékokban vettek részt. Emma Stone egyébként harmadszor dolgozott együtt Lánthimosszal. És ne feledkezzünk el a jelenleg több mint 105 dolláros bevételnél járó film magyar vonatkozásáról sem: Mihalek Zsuzsát berendezőjeként jelölték Oscar-díjra. 

A nyerő páros: Martin Scorsese és Leonardo DiCaprio

Martin Scorsese legújabb, négy órás történelmi drámája, a Megfojtott virágok tíz jelölést kapott – egyebek mellett a legjobb film, a legjobb rendező, a legjobb női főszereplő és férfi mellékszereplő kategóriában. Más kérdés, hogy ebből mennyit vált majd szobrocskára az erős mezőnyben. Érdekesség, hogy míg Leonardo DiCapriót – akinek ez a hetedik, Scorsesével közös filmje –, nem jelölték, ám a női főszereplőt, Lily Gladstone-t és Robert de Nirót igen. Utóbbi a legjobb mellékszereplőnek járó díjért versenyez. Martin Scorsese pedig máris történelmet írt: 81 évesen ő a legidősebb, aki rendezőként megkaphatja a szobrot. 

Az 1920-as évekbe kalauzoló, megtörtént eseményeket feldolgozó filmben az oszázs indiánok és az olajvagyonukat elrabló fehérek egyenlőtlen küzdelme elevenedik meg egy különös szerelmi történettel. Amint az az IMDb oldaláról kiderül, a női főszerepet alakító, addig ismeretlen Lily Gladstone éppen pályamódosításon gondolkodott, amikor a koronavírus-járvány kellős közepén Zoom-beszélgetésre invitálták Martin Scorsesével. Ahogy Leonardo Dicaprio később elmesélte: a rendező Lily szemébe nézve ösztönösen tudta, hogy ő a megfelelő a szerepre és azonnal ki is választotta. 

Ami pedig az anyagiakat illeti: 200 millió dolláros költségével ez a legdrágább életrajzi film, amit valaha forgattak. Az első napon közel 9,5 millió dolláros bevételt hozott. Leonardo DiCaprio pedig karrierje legnagyobb gázsiját tehette zsebre: összesen 30 millió dollárt kapott. 

Nem szabad megfeledkezni a Barbie-ról sem

Greta Gerwig ikonikus Mattel-babáról szóló vígjátéka 2023 legnagyobb kasszasikere lett: közel 1,5 milliárd dolláros bevételt hozott, és nem mellékesen nyolc Oscar-jelölést kapott. Versenyben van egyebek mellett a legjobb film és a férfi mellékszereplő-kategóriában. Ugyan a Barbie-t alakító női főszereplő – egyben producer, Margot Robbie – nem fért az Oscar-mezőnybe, nincs oka búslakodásra: becslések szerint ugyanis 50 millió dollárt keresett a filmmel. 

A rendező, Greta Gerwig szintén nem kapott Oscar-jelölést, ám számos elismerést bezsebelt. A Barbie lett az első olyan, milliárd dolláros bevételi álomhatárt átlépő film, amit kizárólag nő rendezett. Noha azt gondolnánk, hogy Gerwig gyerekkorában megszállott Barbie-rajongó lehetett, valójában ennek ellenkezője igaz: édesanyja lebeszélte róla, hogy a szőke babával játsszon. 

Nem így Margot Robbie, aki igazi Barbie-fan. Az ő kérésére került például a filmbéli Barbie-házba csúszda. Érdekesség, hogy a szerepet eredetileg nem is neki, hanem a Wonder Womanként ismertté vált Gal Godotnak szánták, aki nem vállalta azt. 

A férfi főszerepet alakító Ryan Gosling elmondása szerint azután tudta elképzelni magát Ken szerepében, miután meglátta, hogy lánya Ken babája arccal a sárban fekszik egy széttrancsírozott citrom mellett. 

Az Oscar-jelöltek listáján természetesen nem csak az említett filmek, alkotók és színészek szerepelnek. De hogy a sztárparádé, a csodás ruhaköltemények, a végtelenül hosszú, “szórakoztató műsor” és a könnyes köszönőbeszédek mellett tartogat-e bármilyen szempontból is meglepetést az idei díjátadó, hamarosan kiderül. A 96. Oscar-gála műsora helyi idő szerint vasárnap este 19 órakor (magyar idő szerint hétfő hajnalban) kezdődik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!