<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az előző évekkel ellentétben még nem indult be a könyvvásárlási láz a karácsony miatt. 

A korábbi évek tapasztalataival szemben idén még nem indult meg a szokásos karácsonyi vásárlási láz a könyvpiacon – nyilatkozta Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke a Napi.hu-nak.

Általában az éves árbevétel 30 százaléka realizálódik az utolsó negyedévben, a karácsony környéki roham pedig akár az éves forgalom 20 százalékát is kiteheti. Ez időszak rendszerint november közepén-végén már elkezdődik és december 24-ig tart, idén azonban

"ezer sebből vérzik körülöttünk a világ, ami nagyban befolyásolja az emberek könyvvásárlási hajlandóságát is".

A forgalom még nem az igazi. Fotó: Depositphotos
A forgalom még nem az igazi. Fotó: Depositphotos

A válság egyébként már ott is látható a könyvpiacon is, hogy a könyvkereskedők a korábbi szokásokkal ellentétben egy ideje akciókkal, hatalmas kedvezményekkel igyekeznek felvillanyozni a vásárlókat. Korábban ezzel szemben szóba sem jöhetett volna, hogy a karácsonyi roham előtt alacsonyabb áron próbáljanak raktárkészletet kiárulni.

A hazai könyvpiac 2019-ben remek évet zárt a 31,69 millió eladott példányszámmal, majd a pandémia és a lezárások 2020-ban erősen megrángatták: 11,6 százalékkal csökkent az értékesített könyvek száma az előző évhez képest. Aztán 2021-ben újból kilőtt a piac, közel 39 millióra nőtt az eladott példányszám.

A problémák azonban már tavaly év végén kiütköztek. Ekkor már javában dübörgött a papírhiány és ez a könyvek árában is kezdett megmutatkozni.

A papírhiány a távol-keleti cellulózgyárak pandémia alatti leállására vezethető vissza, ráadásul a visszagyűjtés is leállt, így a kemény borítóhoz használt szürkelemez is hiánycikké vált. Aztán az energiaválság miatt a szállítási költségek is megugrottak: egy konténernyi papírt 600 helyett már 6000 dollárért hoztak el a Távol-Keletről Hamburgba

- magyarázta Gál Katalin.

Az egész magyar könyvkiadás nagy bajban van, de a legkiszolgáltatottabb helyzetben a kisebb kiadók vannak, amelyek a tőkeszegénység problémája mellett a kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló (kata-) törvény módosítását is megszenvedik.

Egy kisebb kiadó nem tud teljes állásban foglalkoztatni számtalan szerkesztőt, fordítót, könyvgondozót és designert, ezért hagyományosan kiadják ezeket a munkafázisokat. A kata átalakításával ez viszont nehézkessé vált.