3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A József Attila Színházra kiírt közbeszerzést Mészáros Lőrinc gyerekeinek a cége, a Fejér-B.Á.L., valamint a vele közösen pályázó Építő- és épületkarbantartó Zrt., rövidítve Épkar nyerte el.

Nem kis feladat lesz a József Attila Színház bővítése és rekonstrukciója, hiszen az 5 526 négyzetméteres épületben pince, földszint és négy emelet is van, amihez még egy ötödiket is építenek, valamint 2 darab felvonót is beszerelnek.

A közbeszerzési értesítőből az derült ki, hogy a felújításra egyébként eredetileg mintegy 7,3 milliárd (egészen pontosan 7 331 491 294) forintot szántak, de a nyertes végül 5 milliárd (5 072 953 809) forintért (áfa nélkül) végzi el a feladatot.

A három pályázó közül a Fejér-B.Á.L. és az Építő- és épületkarbantartó Zrt. közös ajánlata volt a legmagasabb összegű, mégis ők nyertek.

A nyílt eljáráson rajtuk kívül az egyaránt alacsonyabb árajánlatot tett EB Hungary Invest Kft. és a DENCO Klímatechnikai Kft. is próbálkozott – eredménytelenül.

Még egy emeletet építenek rá. Fotó: Wikipedia
Még egy emeletet építenek rá. Fotó: Wikipedia

A szerződést június 21-én írták alá.

A színház igazgatója Nemcsák Károly színész, aki tavaly még a választási kampányba is beszállt, mégpedig Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára mellett. Az rtl.hu tavalyi gyűjtése szerint a kormánypárti jelöltek mellett számos híresség fotózkodott és posztolta ki a szemmel látható támogatásukat.

A fideszes Menczer Tamás is így tett, amikor nyilvánossá tette közösségi oldalán, hogy Nemcsák Károly is támogatja a kampányban. Menczer Pest megye 2. választókörzetében indult, amely Budakeszi-Budaörs térségét fedi le, Nemcsák pedig Budaörsön él.

A színész 14. éve igazgatja a József Attila Színházat, közben 2020 augusztus végén kinevezték a Színház és Filmművészeti Egyetem (SZFE) kuratóriumának felügyelőbizottsági tagjává. Az egyetem honlapján megjelent interjúban az SZFE körüli tüntetésekkel kapcsolatban arról beszélt, hogy „itt nem pusztán egy diákzavargásról volt szó, hanem egy felépített folyamatról”, szerinte „az derült ki, hogy bizonyos emberek nem szeretnének együtt dolgozni jobboldali gondolkodású művészekkel”.

De Nemcsák a József Attila Színház nagyívű rekonstrukciójáról is beszélt az év elején:

“Kívülről fogunk építkezni. Gyakorlatilag hozzátoldunk a házhoz, egy szintet emelünk rá. A színpad szélességében lesz két oldalszínpad, valójában két torony, amelyeket raktárként is tudunk majd használni. Magához a színpadhoz szerkezetileg nem nyúlunk, de a területünk nagy részét teljesen átépítjük. Egyúttal a fény- és hangtechnikát is meg szeretnénk újítani. Az új épület kívülről a környezetére jellemző modern stílushoz fog illeszkedni.”

A színház rekonstrukcióját végző Fejér-B.Á.L. és az Építő- és épületkarbantartó Zrt. idén már nyert egy közös közbeszerzést, méghozzá a Magyar Vezetőképző Alapítvány Aga utcai kollégiumának fejlesztését közel 1,3 milliárd (1 288 001 303) forintért, de külön-külön is számos pályázaton indultak sikerrel 2023-ban is. 

Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége, a Fejér-B.Á.L. nettó árbevétele egyébként tavaly minden addiginál magasabb lett, mivel a 2021-es évet 16 milliárddal fejelte meg, 2022-ben pedig 65 milliárdos forgalmat realizáltak, ami 3 milliárd forintos nyereséget hozott a  társaságnak.

A Szeivolt Istvánhoz köthető Építő- és épületkarbantartó Zrt. pedig 2022-ben 27,7 milliárdos nettó árbevételéből 4,4 milliárd forint profitot könyvelt el.  

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!