4p

Nem kevés dotációt adtak egyik cégükön keresztül a Ferencvárosi Torna Clubnak, amit az egyesület az utolsó fillérig el is költött. 

Nemcsak az elsőosztályú fociklubot működtető gazdasági társaság gazdálkodik rengeteg pénzből, de a több szakágat összefogó sportegyesület is. A Ferencvárosi Torna Clubnál igazán nem lehet panasz a 2022-es évre, hiszen az éves beszámoló szerint összesen 21,8 milliárd forint bevételből gazdálkodhatott, miközben az előző évben ennek töredéke állt rendelkezésre, 8,7 milliárd forint.

Ám hiába a busás bevétel, a kiadások is hasonló mértékben ugrottak meg: összesen 21,6 milliárd forintba került a sportegyesület működtetése. Így végeredményben (a pénzügyi műveleteken elért eredmény és a fizetendő adó elszámolása után) 7 millió forintos veszteséget kellett elkönyvelni a tavalyi év végén a beszámoló szerint.

Az alapinformációk után térjünk rá a dokumentum legérdekesebb részére, a sportegyesület bevételeire.

A 21,8 milliárd forintnak több mint a fele, 14,6 milliárd forint támogatásként érkezett a kasszába, ebből 13,9 milliárd forint a központi költségvetésből származott, vagyis közpénznek nevezhető.

Részben a sportért felelős tárcától, a Honvédelmi Minisztériumtól, részben pedig az egyes sportági szakszövetségektől is érkezik nem kevés pénz az egyesülethez. A Honvédelmi Minisztérium csak a tavalyi évre összesen 4,9 milliárd forintnyi támogatást ítélt meg, ebből 1,2 milliárd a kiemelt sportegyesületek sportlétesítmény fenntartásának és üzemeltetésének támogatása címen, 3,7 milliárd forint a kiemelt sportegyesületek sportlétesítmény fenntartásának és üzemeltetésének további egyszeri támogatása címen. Emellett műhelytámogatás és különféle sportprogramok is célját képezték a támogatásoknak. 

Mészáros Lőrinc gyerekei is a Fradi mellé álltak. Fotó: Átlátszó
Mészáros Lőrinc gyerekei is a Fradi mellé álltak. Fotó: Átlátszó

Bár jelentős nagyságú támogatás áll a Fradi rendelkezésére, ezek vagy több évig felhasználható pénzösszegek, vagy pedig valamilyen oknál fogva nem költik el az adott évben a teljes összeget. Így cikkünkben a rendelkezésre álló támogatások helyett inkább a tárgyévben felhasznált összegekre fókuszálunk. 

Összesítésünk szerint tavaly kicsivel több mint 4 milliárd forintnyi támogatást használt fel a zöld-fehér egyesület, melyből

  • közel 3,8 milliárd forint az államkasszából származik, 
  • 634,4 millió forint más gazdálkodóktól, 
  • 10,8 millió forint pedig nemzetközi forrásból. 

A központi költségvetésből érkező támogatásra sok további szót nem fecsérelnénk, hiszen nemcsak a megítélt, de a tárgyévben felhasznált összeg is a honvédelmi tárcától érkezett, kiemelt sportegyesületek sportlétesítmény fenntartása címén ment el a legtöbb pénz, kicsivel több mint 1,5 milliárd forint. 

Nézzük is, melyek azok a magáncégek, amelyek úgy döntöttek tavaly, hogy némi - olykor nem is annyira kevés - pénzzel megtámogatják az egyik legnagyobb múltú hazai sportegyesületet. Összesen hét társaság szerepel ezen a listán, amelyek összesen 643,2 millió forint támogatást adtak tavaly, igaz, ebből néhány milliót nem használtak fel; az elköltött összeg 634,4 millió forint. A listán egy teljesen új szereplő is feltűnik, mégpedig a legnagyobb összegű támogatással, amit cég adott. 

A Fejér Tervező és Mérnöki Kft. 220 millió forint támogatást nyújtott a Fradinak. Ez a cég Mészáros Lőrinc gyerekeinek közvetett tulajdonában áll a zászlóshajó cégükön, a Fejér-B.Á.L. Zrt.-n keresztül. 

200-200 millió forint támogatást adott a közvetve a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség tulajdonában lévő Hexum Tartálypark Zrt. és a Hexum Földgáz Zrt. Ők rendszeres támogatóknak is tekinthetők, hiszen 2022-ben sorban már a második éve jelennek meg a támogatói listán. És az összegben sincs változás: 2021-ben is 200-200 milliót adott külön-külön a két zrt. Ugyanez mondható el az MKB Bankról is - csak más összeggel: a bank 2021-ben 2 millió, 2022-ben pedig már 20 millió forinttal segítette a sportegyesületet (ebből az összegből csak 11,2 milliót használtak fel). 2021 után újra támogató volt a Mobil Force Kft., szintén 1,8 millió forinttal, és az Innoprofit Kft. egy szerény 160 ezer forinttal. 

Nemcsak Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége az egyetlen új szereplő ezen a listán, hiszen a Szentkirályi Magyarország Kft. is 1,27 millió forinttal támogatta tavaly a Fradit.  

Nemzetközi forrásból az egyesület öt célra kapott pénzt még a korábbi években, de azokat még tavaly is felhasználhatta. Ennek megfelelően összesen 10,8 millió forintot fordítottak olyan célokra, mint a sétafoci liga, a Fradi SuLiga, iskolai egészségprogram és környezeti fenntarthatóság. 

(Székely Sarolta szerzői oldala itt érhető el.) 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!