<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Sokféle válasz létezhet, mindenesetre a Pro Libertate! című történelmi játékfilmre átutalt 700 millió forintnak még nincs gazdája.  

II. Rákóczi Ferenc életéről és korának eseményeiről szeretne a magyar állam egy alkotást, amelyet 700 millió forinttal támogatta a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő – derítette ki az rtl.hu a megállapodást rögzítő szerződésből. Egyelőre azonban senki nem pályázott a film elkészítésére, pedig májusig be kell nyújtani a szükséges dokumentumokat, ráadásul az alkotásnak is készen kell lennie a jövő év végéig.

Szorít az idő. Fotó: Depositphotos
Szorít az idő. Fotó: Depositphotos

A megállapodás értelmében már át is utalták ezt az összeget, mert a Pro Libertate! című film gyártását legkésőbb 2024 végéig kell befejezni, azaz – ha elkészül – várhatóan 2025-ben lesz látható az alkotás. 

A támogatás összegét valamint a kamatait kizárólag erre a filmre lehet felhasználni, s jelenleg arra vár a Nemzeti Filmintézet, hogy valaki beadjon Rákóczi-témában pályázatot.

Azt nem tudni, hogy pontosan mekkora lenne a most tervezett Rákóczi-film teljes költségvetése, de az biztos, hogy az elmúlt időszakban a hasonló nagyságú történelmi filmeket milliárdos nagyságrendben támogatta az állam.

  • A tatárjárásról szóló, 1242 – A Nyugat kapujában című filmre csaknem 2,5 milliárdot adott a Nemzeti Filmintézet;
  • a Petőfi Sándor életéről szóló alkotást 4,7 milliárddal támogatták (ennek egy részét egyedi kormányhatározat alapján ítélték meg);
  • a Hunyadi-sorozat legalább 15,7 milliárdba kerül;
  • a Hadik Andrásról szóló film csaknem 2 milliárdot kapott az NFI-től;
  • és 692 millió forintnyi állami pénzt kapott a Rákay Philip-féle Aranybulla-sorozat is.