2p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Sokféle válasz létezhet, mindenesetre a Pro Libertate! című történelmi játékfilmre átutalt 700 millió forintnak még nincs gazdája.  

II. Rákóczi Ferenc életéről és korának eseményeiről szeretne a magyar állam egy alkotást, amelyet 700 millió forinttal támogatta a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő – derítette ki az rtl.hu a megállapodást rögzítő szerződésből. Egyelőre azonban senki nem pályázott a film elkészítésére, pedig májusig be kell nyújtani a szükséges dokumentumokat, ráadásul az alkotásnak is készen kell lennie a jövő év végéig.

Szorít az idő. Fotó: Depositphotos
Szorít az idő. Fotó: Depositphotos

A megállapodás értelmében már át is utalták ezt az összeget, mert a Pro Libertate! című film gyártását legkésőbb 2024 végéig kell befejezni, azaz – ha elkészül – várhatóan 2025-ben lesz látható az alkotás. 

A támogatás összegét valamint a kamatait kizárólag erre a filmre lehet felhasználni, s jelenleg arra vár a Nemzeti Filmintézet, hogy valaki beadjon Rákóczi-témában pályázatot.

Azt nem tudni, hogy pontosan mekkora lenne a most tervezett Rákóczi-film teljes költségvetése, de az biztos, hogy az elmúlt időszakban a hasonló nagyságú történelmi filmeket milliárdos nagyságrendben támogatta az állam.

  • A tatárjárásról szóló, 1242 – A Nyugat kapujában című filmre csaknem 2,5 milliárdot adott a Nemzeti Filmintézet;
  • a Petőfi Sándor életéről szóló alkotást 4,7 milliárddal támogatták (ennek egy részét egyedi kormányhatározat alapján ítélték meg);
  • a Hunyadi-sorozat legalább 15,7 milliárdba kerül;
  • a Hadik Andrásról szóló film csaknem 2 milliárdot kapott az NFI-től;
  • és 692 millió forintnyi állami pénzt kapott a Rákay Philip-féle Aranybulla-sorozat is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!