5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Tudta, hogy létezik Budapesten Magyar Hollywood Tanács? Az Oscar-díjátadó környékén különösen érdekes, mivel foglalkozik ez a szervezet, amelyről Bokor Balázs elnököt kérdeztük.

Főkonzuli megbízatásomból 2012-ben tért vissza Magyarországra Los Angelesből, majd megírta Az én Hollywoodom című könyvet, amely eddig három kiadást ért meg. 2016-ban alapította meg a Magyar Hollywood Tanács nevű civil szervezetet, amely a magyar gyökerekkel rendelkező, Amerikában élt, illetve a nagyvilágban annak idején máshol is dolgozott, filmes világhírességek emlékét kívánja megőrizni.

Filmes táborokat szerveznek

A tanács a magyar származású filmikonok szülőhelyének önkormányzataival, civil szervezeteivel együttműködve, országosan és nemzetközileg egyaránt ismertté kívánja tenni az adott településhez való kötődésüket.

Rendezvényeket is szerveznek, amelyeken megemlékeznek a híres hazánkfiákkal kapcsolatos évfordulókról, és azokról kiadványokat jelentet meg. Alkotó táborokat, szakképzéseket is szerveznek az érdeklődő fiataloknak, a filmnyelv jobb megismertetése céljából. Tartottak már Zsigmond Vilmos operatőr tábort Szegeden, Adolph Zukor filmes tábort Mátészalkán és Kisvárdán. A 13-16 évesek számára vetélkedők keretében elevenítik fel a filmtörténet magyar vonatkozásait. Az országos döntő minden évben, így idén is a miskolci CINEFEST-en lesz.

Könyveket adunk ki, filmeket készítünk, filmfesztiválokat szervezünk. Mi adtuk ki például Az én Hollywoodom és az Oscar és a csillagok című könyvet is.. Az elmúlt hat évben több mint 200 rendezvényt bonyolítottunk le, amelyet élénk média visszhang kísért - sorolja a Bokor Balázs.

Hobbi és önkéntes munka

Hány tagja van a szervezetnek és ki lehet a tagja? Például újságírók, akik sokat írnak e témáról? Vagy a leszármazottak? - kérdeztük.

"Legutolsó tagsági igazolványunk a 430-as számot viseli. A tagok filmet szerető magyarok, illetve filmes szakemberek, Magyarországról és az Egyesült Államokból, köztük újságírók és leszármazottak is" - válaszolta Bokor Balázs.

Felvetődik, hogy vajon miből tudnak gazdálkodni? Létezik-e egy finanszírozásképes baráti kör?

Magyar örökség része? Fotó: Pixabay
Magyar örökség része? Fotó: Pixabay

A tanács elnöke szerint maguk is küzdenek azokkal a pénzügyi gondokkal, amelyek általában a civil szervezetekre jellemzők. A tagdíj inkább szimbolikus, évi 5 ezer forint. Próbálkoznak hellyel-közzel pályázatokban is részt venni, de ez inkább egyfajta hobbi, jelentős a saját felajánlás mértéke, mint ahogy a pro bono tevékenység is, amely önkéntes alapon, anyagi ellenszolgáltatás nélkül végzett munka formájában létezik.

Turisztikai program lehetne

Úgy vélem, már régen meg kellett volna hirdetni egy Magyarok Hollywoodban túrát, hogy megmutassuk, melyik híres amerikai magyar honnan származott - vetettük fel Bokor Balázsnak.

"A Magyar Hollywood Tanács, közvetlenül megalakulása előtt, 2016-ban már megvalósított  egy ilyen, „minta” túrát. Ahhoz, hogy nívós turista látványosságokat lehessen nyújtani, infrastruktúra, látnivaló és szálláshely kell. Az elmúlt évekbeli tevékenységünk ezt is szolgálta. Hollywoodi magyarokhoz kapcsolódó emléktáblát, mozit, múzeumot, emlékházat, csárdát hoztunk létre különböző településeken. Terveink is számosak" - válaszolja.

Kíváncsi vagyok, mi a véleménye a Hollywood című Netflix sorozatról? Amikor említik – és megszemélyesítik benne - George Cukort, vagy Zukort, azaz "Csukort", furcsa érzés fogja el az embert. Persze a film nyilvánvalóan keveri a valóságot a fantáziával, de érdekes így is.

George Zukortól Zsigmond Vilmosig

Hollywood többször mesélt-beszélt már magáról, és valószínűleg még többször igy is tesz majd. Legutoljára éppen a Babylon című filmben, amely az idei Oscar-versenybe is bekerült. Az említett sorozat valami olyasmit mutat be, amire Hollywood ma már nem szeretne emlékezni. Egyesek számára Los Angeles-i tündérmese, mások számára pedig maga a lidércnyomás.

A széria egy erős politikai kinyilatkoztatás, egyben a rendszer kritikája, kiállás a diverzitás, a sokszínűség mellett, mint a nők, a feketék, vagy a melegek jogai. "George Zukor természetesen része a filmnek, hogyne lenne része, amikor Hollywood egyik kiemelkedő alakja volt, temérdek film, köztük a My Fair Lady Oscar-díjas rendezője" - jegyzi meg.

Rajta kívül William Fox is magyar volt, Tolcsván született Fuchs Vilmosként. Vagy beszélhetnénk Michael Curtizről (Kertész Mihályról), Tony Curtisről, Rózsa Miklósról, Lugosi Béláról, Bánky Vilmáról, Zsigmond Vilmosról és még több százukról.

Zsinagóga rendbehozatalát szervezi Tony Curtis lánya

Vajon hol tart a Jamie Lee Curtis által szorgalmazott mátészalkai projekt? Tudni kell ugyanis, hogy a színésznő a világhírű Tony Curtis lánya, akinek szülei Mátészalkáról vándoroltak ki.

A Covid, mint mindent, ezt a projektet is kicsit elaltatta. Most kezd a dolog újra erőre kapni. Létrejött az ehhez szükséges alapítvány, amelyet a mátészalkai önkormányzat fog össze.

Elkészült az a promóciós film – az Origo Filmstúdió hathatós közreműködésével - amellyel Jamie Lee Curtis segíti majd világszerte a helyi zsinagóga felújításához szükséges anyagi háttér megteremtését. "Kapcsolatban vagyunk vele, és most éppen azon drukkolunk, megnyerje most az Oscar-díjat."

Legyen a nemzeti örökségünk része

Érdekli-e a fiatal magyar - Amerikában dolgozó - diplomatákat ez a téma, vagy nem is ismerik ezeket a sztorikat? - érdeklődünk.

"Csak remélni tudom, hogy aki Amerikában dolgozik, különösen Los Angelesben, azt kiemelten foglalkoztatják Hollywood magyar gyökerei. Ez, ott egyfajta kiemelt feladat. Annak idején engem, főkonzulként, sohasem hagyott a téma nyugodni. A magyar hozzájárulás az amerikai filmipar eredményeihez a stúdióalapításoktól a mai napig igen jelentős.

A filmtörténet nagy könyvének magyar lapjai – talán nem túlzás, ha azt mondom – nemzeti örökségünk részét képezik, büszkék lehetünk rá" - válaszolta az elnök.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!