6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A Super Bowl nem csupán egy izgalmas sporteseményről szól, hanem a mögötte álló összetett létesítménygazdálkodási (facility management, FM)  folyamatokról is. A fő amerikai futball-bajnokság döntőjének sikere érdekében az FM-csapatnak minden részletre oda kell figyelnie, hogy biztosítsa az esemény zökkenőmentes lebonyolítását.

A San Francisco 49ers 41:33 arányban múlta felül a Detroit Lions amerikai futball csapatát, így az NFC bajnokaként jutott be a Super Bowl LVIII-ba, ahol a címvédő, a Kansas City Chiefs ellenében küzdhet meg a Vince Lombardi-trófeáért. A felmérések szerint a mérkőzésnek csak az USA-ban több mint 121 millió nézője lesz. 

A liga legismertebb arca, Tom Brady takarítóként kezdte. Fotó: MTI/AP/Tampa Bay Buccaneers)
A liga legismertebb arca, Tom Brady takarítóként kezdte. Fotó: MTI/AP/Tampa Bay Buccaneers)

Az esemény megszervezése egy hatalmas szintű élménymarketing-kampány is, gondoljunk csak például azokra a technológiai elemekre, amelyeket az eseményen használnak: repülő kamerák, lenyűgöző fény- és pirotechnikai bemutatók, hatalmas képernyők, hangkeverők, színpadok, mikrofonok, video- és audio-berendezések stb. A rendezvény számos logisztikai és infrastrukturális kihívást jelent a házigazda városnak és az üzemeltetési csapatnak.

A National Football League (NFL) minden év novemberében 200-300 oldalas pályázati könyvet ad ki azon városok számára, amelyek valamelyik jövőbeni mérkőzés megrendezésére pályáznak. Az ajánlatok tervezetét áprilisban kell benyújtani, és az NFL tulajdonosai valamikor ezután szavaznak a helyszínről. Az alapkövetelmények közé olyanok tartoznak például mint:

  • 70.000 férőhelyes vagy legalább ekkora méretűre bővíthető stadion
  • legalább 19.000, legalább három- vagy négyéjszakás tartózkodásra igénybe vehető szállodai szoba, beleértve a csapatok és az NFL személyzetének szobáit is
  • számos közeli létesítmény vagy helyiség a média és az akkreditációs központ számára
  • legalább 10 °C-os napi átlaghőmérséklet a mérkőzés hetében, vagy egy klimatizált beltéri létesítmény

Ugyanakkor a jogtulajdonos liga a rendezési jog elnyerésének feltételeként szab még olyan dolgokat is, mint például, hogy kizárólagos hozzáférést kell biztosítani (ingyenesen) három kiváló minőségű, 18 lyukú golfpályához, hogy a Super Bowl hétvégéjén tornát rendezhessen. (Két „kiváló minőségű” bowlingpálya ingyenes használatát is kérik a Super Bowl előtti szerdán és/vagy csütörtökön megrendezésre kerülő versenyhez. Emellett például azt is előírják, hogy a mérkőzés napján az NFL-nek 35.000 parkolóhelyet kell kapnia ingyenesen a stadion közelében.)

Az idei Super Bowl helyszíne, az Allegiant Stadium egy tízszintes, kupolás, többcélú stadion a nevadai Paradise városában, a szomszédos Las Vegastól délnyugatra. A 2020-ban megnyílt hely ETFE (etilén-tetrafluoretilén) tetővel, ezüst és fekete külsővel, a YESCO által telepített világító csíkokkal, egy 84 méteres video-képernyővel, valamint nagy, behúzható függönyszerű oldalablakokkal rendelkezik. A behúzható ablakok előtti északi végzóna területén egy 26 méteres fáklya található, amely az akár 71.835 fős befogadóképességűre is bővíthető épület átadásakor a világ legnagyobb 3D nyomtatott tárgya volt. A LEED Gold minősítésű stadionban egy természetes bermuda füves pálya található, amelyet elsősorban NFL-meccsekre használnak. Az ilyen konfiguráció fő előnye, hogy lehetővé teszi, hogy a játékfelületet természetes napfény érje, s amikor nincs használatban a létesítményben más rendezvényeket is tarthatnak anélkül, hogy a fű károsodásának kockázata fennállna. Az Allegiant Stadiumnak van egy műfüves pályája is, amelyet főként egyetemi futball mérkőzésekre használnak.

A biztonság kiemelt fontosságú a Super Bowl eseményén, mivel ez egy magas rizikófaktorral rendelkező esemény. A helyszín biztonságát kamerák, ellenőrzőpontok és rendőri jelenlét biztosítja. A facility management feladata a biztonsági tervek kidolgozása és végrehajtása, valamint az esetleges váratlan események kezelése. A 2016-os, 50. Super Bowl kapcsán írt egyik cikk szerint akkor több mint 60 kormányzati ügynökség játszott szerepet a terület biztosításában. A biztonsági intézkedések között szerepelt többek között:

  • az FBI kommandós SWAT-csapatokat, bombaszakértőket és bizonyítékgyűjtő technikusokat vetett be
  • az FBI helikopterek és repülőgépek repültek a stadion fölött, és megerősítették a mérkőzéssel kapcsolatos helyszínek biztonságát
  • a belbiztonsági minisztérium minden, a stadionba érkező szállítmányt átvilágított
  • a stadion felett repüléstilalmi zónát rendeltek el.

A közlekedés és a parkolás is kulcsfontosságú szerepet játszik az esemény sikerében. A rendezők feladata a megfelelő közlekedési terv kidolgozása, a parkolóhelyek optimalizálása és a tömegközlekedés kényelmes elérhetőségének biztosítása. Ezek a lépések segítik a résztvevők és a nézők zavartalan mozgását a rendezvény helyszínén. Egy „flottakezelési” érdekesség: a Super Bowl mindkét csapatának minden játékosa kap egy kölcsönautót, amellyel egész héten rendelkezhet.

A vendéglátás is fontos játszik a Super Bowl-on. A facility management feladata az élelmiszer- és italellátás biztosítása, a kényelmes ülőhelyek és pihenőhelyek rendszerezése, valamint az általános vendégélmény optimalizálása. Csak az Allegiant Stadium-ban rendezvényenként átlagosan 11.000 font (kb. 5 tonna) a konyhai előkészítés során, illetve az esemény végén megmaradó ételmaradékot gyűjtenek össze. Ezt a hulladékot egy helyi Las Vegas-i állattartó telepre szállítják, és haszonállatok takarmányozására használják fel. Egyébként a döntő és az azt követő ünneplés miatt a Super Bowl a második legnagyobb „élelmiszer-fogyasztási nap” a hálaadás után az USA-ban. Ezen a napon minden hetedik amerikai rendel ételt elvitelre, és ezeknek a rendeléseknek a 60 százaléka pizza. Az emberek 2,37 millió dollárt költöttek üdítőre. 

A stadionnak van egy külön csapata, amely szelektálja a szemetet, hogy a keletkező hulladékból az összes újrahasznosítható anyagot kiválasszák. Ez az első olyan stadion az Egyesült Államokban, amely a cigarettahulladékot kivonja a hulladéklerakóból, és energiává alakítja. 63.000 wattnyi energiát termeltek ezzel a programmal – ez elegendő energia 12.458 mobiltelefon 1 órás feltöltéséhez.

Emellett a létesítmény egy Las Vegas-i beszállítóval és a pályaszemélyzettel együttműködve minden fűnyesedéket kezel. Az új biomasszagép installálásával a tervek szerint az összes fűnyesedéket a helyszínen dolgozzák fel. Egyébként a Super Bowl mérkőzések után a házigazda városnak saját költségén el kell távolítania a játékteret, és ha a liga kéri, a zöld színű darabokat oda kell adnia az NFL-nek, hogy az „licencelt termékként” értékesíthesse azokat.

(via bighouse.hu/blog)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!