<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Vilmosnak hívják, herceg, de nem angol, hanem 16 éves és svéd. Szerelmi története Svédország határain túl is nézők millióit vonzza. A Young Royals (magyar fordításban: Szerelem vagy kötelesség) a tavaly júliusi premier után gyorsan felkerült a Netflix legnézettebb filmjeinek listájára, és hasonlóan sikeres a néhány napja bemutatott új széria is. 

Egyszerre 190 országban követik a nézők a fiatal férfi küzdelmét a konzervatív, elegáns bentlakásos iskola morbid és elavult szokásaival, valamint a kötelező királyi protokollal szemben - közben pedig megcsodálhatják Svédország szép kastélyait és békés, ápolt tájait.

Sokmilliós rajongói tábor

Könnyű megjósolni, hogy a helyszínként szolgáló több száz éves épületek hamarosan kedvelt
turisztikai célpontok lesznek – már ha éppen nem kezdenek bele közben a 3. széria forgatásába. Ami könnyen elképzelhető, hiszen rendkívül népszerű a herceg és a spanyol származású fiú románca, a sorozat pedig több szakmai kitüntetést is kapott.

A közösségi médiában sokmilliós ifjú rajongói tábora van a Young Royalsnak, várható tehát, hogy szeretnék látni élőben, hol romantikázott Wilhelm és Simon. A kitalált Hillerska bentlakásos iskolát a valóságban az egyébként szállodaként is üzemelő, ekeröi Kaggeholm kastélyban rendezték be. A kastélyt az 1720-as években kezdték építeni, jelenlegi formáját alig több mint száz évvel később, a 19. század közepén nyerte el. A királyi palotát a sorozatban egy másik impozáns épületbe, a Stora Sundby kastélyba helyezték át.

A Stora Sundby kastélyban volt a forgatás. Fotó: Depositphotos
A Stora Sundby kastélyban volt a forgatás. Fotó: Depositphotos

A nagy sikerű filmek és sorozatok helyszínei előbb-utóbb kedvelt turisztikai célpontokká válnak, így van ez a Downton Abbey és a november 9-én a Netflixen új részekkel jelentkező A korona esetében is.

A királyi családokról szóló filmeket egyébként soha nem az uralkodó ház igazi kastélyaiban forgatják, elsősorban biztonsági okok miatt, de nyilvánvalóan nem engedik a stábnak feldúlni,
műkincsekkel zsúfolt palotáikat.

Ahol nem volt háború és kifosztás

Svédországban nem volt gond megfelelő helyszínt találni a forgatáshoz, hiszen 200 éve nem volt itt háború. A kastélyokból nem lettek árvaházak vagy téesz irodák, nem lettek kifosztva és tönkre téve. Nagy részükben ma is a tulajdonos leszármazottai élnek, de van, amelyik kifejezetten turisztikai célokat szolgál.

Amikor először találkozunk Vilmos herceggel és családjával a sorozatban, az a Stora Sundby kastélyban lett felvéve. amely Eskilstunatól mintegy 25 kilométerre dél-nyugatra található. Története a 16. század közepére nyúlik vissza. Megrendelői ugyanazt az építészt fogadták fel, aki a skóciai Abbotsford House-t tervezte. 

Amikor az újjáépítés 1848-ban befejeződött, a régi reneszánsz épületet lenyűgöző normann stílusú kastéllyá alakították át, csúcsokkal és tornyokkal díszítve. Legnagyobb termében, a Lovagteremben a fapadló fekete-fehér négyzetekre van festve, hogy márványpadló benyomását keltse. Fából készült csillárok és faragott jávorszarvas- és szarvasagancsok díszítik a mennyezetet.

Kávézni és vásárolni is lehet

Amennyiben valaki Svédországba utazik és szeretné közelebbről is megnézni a kastélyt, érdemes a tavaszi hónapokat megcélozni. Minimum 20 fős csoportokat fogadnak. Tavasszal és nyáron a kastély kávézója is nyitva tart, ahol a vendégek péksüteményeket, szendvicseket és salátákat fogyaszthatnak, miközben gyönyörködnek a Hjälmaren-tóra nyíló kilátásban. A park minden nap 10 és 18 óra között látogatható. 

Ha valaki szeretne vásárolni helyben termelt élelmiszert a környékről, valamint vadhúst a
helyi farmról, a kastély bejáratánál található butikban megteheti.