4p

Vilmosnak hívják, herceg, de nem angol, hanem 16 éves és svéd. Szerelmi története Svédország határain túl is nézők millióit vonzza. A Young Royals (magyar fordításban: Szerelem vagy kötelesség) a tavaly júliusi premier után gyorsan felkerült a Netflix legnézettebb filmjeinek listájára, és hasonlóan sikeres a néhány napja bemutatott új széria is. 

Egyszerre 190 országban követik a nézők a fiatal férfi küzdelmét a konzervatív, elegáns bentlakásos iskola morbid és elavult szokásaival, valamint a kötelező királyi protokollal szemben - közben pedig megcsodálhatják Svédország szép kastélyait és békés, ápolt tájait.

Sokmilliós rajongói tábor

Könnyű megjósolni, hogy a helyszínként szolgáló több száz éves épületek hamarosan kedvelt
turisztikai célpontok lesznek – már ha éppen nem kezdenek bele közben a 3. széria forgatásába. Ami könnyen elképzelhető, hiszen rendkívül népszerű a herceg és a spanyol származású fiú románca, a sorozat pedig több szakmai kitüntetést is kapott.

A közösségi médiában sokmilliós ifjú rajongói tábora van a Young Royalsnak, várható tehát, hogy szeretnék látni élőben, hol romantikázott Wilhelm és Simon. A kitalált Hillerska bentlakásos iskolát a valóságban az egyébként szállodaként is üzemelő, ekeröi Kaggeholm kastélyban rendezték be. A kastélyt az 1720-as években kezdték építeni, jelenlegi formáját alig több mint száz évvel később, a 19. század közepén nyerte el. A királyi palotát a sorozatban egy másik impozáns épületbe, a Stora Sundby kastélyba helyezték át.

A Stora Sundby kastélyban volt a forgatás. Fotó: Depositphotos
A Stora Sundby kastélyban volt a forgatás. Fotó: Depositphotos

A nagy sikerű filmek és sorozatok helyszínei előbb-utóbb kedvelt turisztikai célpontokká válnak, így van ez a Downton Abbey és a november 9-én a Netflixen új részekkel jelentkező A korona esetében is.

A királyi családokról szóló filmeket egyébként soha nem az uralkodó ház igazi kastélyaiban forgatják, elsősorban biztonsági okok miatt, de nyilvánvalóan nem engedik a stábnak feldúlni,
műkincsekkel zsúfolt palotáikat.

Ahol nem volt háború és kifosztás

Svédországban nem volt gond megfelelő helyszínt találni a forgatáshoz, hiszen 200 éve nem volt itt háború. A kastélyokból nem lettek árvaházak vagy téesz irodák, nem lettek kifosztva és tönkre téve. Nagy részükben ma is a tulajdonos leszármazottai élnek, de van, amelyik kifejezetten turisztikai célokat szolgál.

Amikor először találkozunk Vilmos herceggel és családjával a sorozatban, az a Stora Sundby kastélyban lett felvéve. amely Eskilstunatól mintegy 25 kilométerre dél-nyugatra található. Története a 16. század közepére nyúlik vissza. Megrendelői ugyanazt az építészt fogadták fel, aki a skóciai Abbotsford House-t tervezte. 

Amikor az újjáépítés 1848-ban befejeződött, a régi reneszánsz épületet lenyűgöző normann stílusú kastéllyá alakították át, csúcsokkal és tornyokkal díszítve. Legnagyobb termében, a Lovagteremben a fapadló fekete-fehér négyzetekre van festve, hogy márványpadló benyomását keltse. Fából készült csillárok és faragott jávorszarvas- és szarvasagancsok díszítik a mennyezetet.

Kávézni és vásárolni is lehet

Amennyiben valaki Svédországba utazik és szeretné közelebbről is megnézni a kastélyt, érdemes a tavaszi hónapokat megcélozni. Minimum 20 fős csoportokat fogadnak. Tavasszal és nyáron a kastély kávézója is nyitva tart, ahol a vendégek péksüteményeket, szendvicseket és salátákat fogyaszthatnak, miközben gyönyörködnek a Hjälmaren-tóra nyíló kilátásban. A park minden nap 10 és 18 óra között látogatható. 

Ha valaki szeretne vásárolni helyben termelt élelmiszert a környékről, valamint vadhúst a
helyi farmról, a kastély bejáratánál található butikban megteheti.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!