1p

Több mint száz év után nyílt újra whiskylepárló Londonban, miután két vállalkozó elhatározta, hogy új életet lehel a szigorú szabályozás miatt a fővárosban mostanáig parkolópályára kényszerült iparágba.

Az angol Darren Rock és a skót Andrew MacLeod Smith a Temze déli partján, egy régi tejüzemben alakított ki modern lepárlót, amely a héten kezdte meg működését.

A tölgyfahordókban érlelt whiskynek egyelőre nem adtak nevet, az első palackokat - a Nagy-Britanniában kötelezően előírt három év erjedési időszak miatt - legkorábban 2017-ben tervezik majd eladni.

A vállalkozók felidézték, hogy bár Londonban nagy hagyományai vannak a szeszkultúrának, a helyi whiskygyárak máig sújtó hátrányba kerültek a skót versenytársakkal szemben a szeszfőzési törvények megszigorítása idején, a 19. században. A skót szeszfőzdék a nehéz időket illegalitásba vonulva, a hegyek közt vészelték át, így a liberalizálás után újra könnyen talpra álltak.

A Temze-parti új üzemben előállított whiskyhez - akárcsak régen - helyi alapanyagokat használnak fel, amitől azt várják, hogy különleges karaktert kölcsönöznek a londoni whiskynek.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!