TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. november 25. 10:59

Minden jel szerint bőven van helye a közpénznek számító TAO-támogatásoknak a felcsúti fociakadémián. Miközben az idei év elméletileg a visszafogásról szól a TAO-támogatások terén, Felcsút idén is milliárdos nagyságrendű fejlesztést kíván végrehajtani.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által alapított A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnál idén költséges terveket szőttek. Az új stadion, sportcsarnok, Makovecz-stílusú kazánház, teakonyhákkal felszerelt sportszálló felépítése után minden jel szerint téves gondolat, hogy nincs mit fejleszteni és ne lenne helye a TAO-ból érkező adóforintoknak.

A 2019/2020-as évadban A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak összesen 1,12 milliárd forintnyi TAO-támogatást hagyott jóvá a Magyar Labdarúgó Szövetség.

Orbán a felcsúti stadionban (Fotó: MTI) Orbán a felcsúti stadionban (Fotó: MTI)

Hogy ebből az összegből, milyen elképzelések valósulnak meg, az majd csak a sportfejlesztési programból derülhet ki, amit azonban még nem tettek közzé a focialapítvány honlapján.

Bár jelentős ez az összeg, Felcsút a korábbi évekhez képest szemmel láthatóan visszafogta magát a sportfejlesztési program összeállítása során. Az idei program ugyanis a TAO-rendszer indulása óta a legkisebb értékű Felcsúton, eddig a 2013-as év volt a "mélypont", amikor megelégedtek 1,54 milliárd forintnyi TAO-val.

Mindenesetre 2011 óta az idei TAO-pénzzel együtt összesen 26,5 milliárd forint közpénz áramlott a felcsúti focialapítványhoz, ami mellé jólelkű adományozó cégek még 22,4 milliárd forintot adtak "önzetlenül".

 

Ugyan az idei adományok nagyságát majd csak jövő nyár elején ismerhetjük meg a közhasznúsági jelentésből, az biztos, hogy mostanáig felfoghatatlan összeg, 48,88 milliárd forint érkezett az alapítványhoz TAO vagy önkéntes adományok révén.

Idén egyébként a kormányzat a futó beruházások mielőbbi befejezése érdekében meghúzta a nadrágszíjat, ami azt jelenti, hogy újabb ingatlanberuházásokat nem minden esetben támogatnának. Ennek eredménye a már elfogadott programok összértékén is megmutatkozik. Az egyes sportszervezetek ugyanis nem készültek idén nagyon nagy értékű sportfejlesztési programokkal, az MLSZ adatai szerint a felcsúti alapítvány mögött a legtöbb TAO-t jelen állás szerint (még vannak nem elfogadott programok) a Gyirmót FC igényelte, 365 milliót, amitől nem sokkal marad el a Soroksár Sport Club Kft. 325 milliós programja.

Összesítésünk szerint a 2018/2019-es évadban a labdarúgó klubok, szervezetek összesen 39 milliárd forintnyi TAO-t igényeltek, amivel szemben a jelenlegi szezonban még "csak" 19,5 milliárdot. Ebből egyébként kicsivel több mint 2 milliárd forint lehívása történt meg.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.