3p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		
		


		
		

Minden jel szerint bőven van helye a közpénznek számító TAO-támogatásoknak a felcsúti fociakadémián. Miközben az idei év elméletileg a visszafogásról szól a TAO-támogatások terén, Felcsút idén is milliárdos nagyságrendű fejlesztést kíván végrehajtani.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által alapított A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnál idén költséges terveket szőttek. Az új stadion, sportcsarnok, Makovecz-stílusú kazánház, teakonyhákkal felszerelt sportszálló felépítése után minden jel szerint téves gondolat, hogy nincs mit fejleszteni és ne lenne helye a TAO-ból érkező adóforintoknak.

A 2019/2020-as évadban A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak összesen 1,12 milliárd forintnyi TAO-támogatást hagyott jóvá a Magyar Labdarúgó Szövetség.

Orbán a felcsúti stadionban (Fotó: MTI)Orbán a felcsúti stadionban (Fotó: MTI)

Hogy ebből az összegből, milyen elképzelések valósulnak meg, az majd csak a sportfejlesztési programból derülhet ki, amit azonban még nem tettek közzé a focialapítvány honlapján.

Bár jelentős ez az összeg, Felcsút a korábbi évekhez képest szemmel láthatóan visszafogta magát a sportfejlesztési program összeállítása során. Az idei program ugyanis a TAO-rendszer indulása óta a legkisebb értékű Felcsúton, eddig a 2013-as év volt a "mélypont", amikor megelégedtek 1,54 milliárd forintnyi TAO-val.

Mindenesetre 2011 óta az idei TAO-pénzzel együtt összesen 26,5 milliárd forint közpénz áramlott a felcsúti focialapítványhoz, ami mellé jólelkű adományozó cégek még 22,4 milliárd forintot adtak "önzetlenül".

 

Ugyan az idei adományok nagyságát majd csak jövő nyár elején ismerhetjük meg a közhasznúsági jelentésből, az biztos, hogy mostanáig felfoghatatlan összeg, 48,88 milliárd forint érkezett az alapítványhoz TAO vagy önkéntes adományok révén.

Idén egyébként a kormányzat a futó beruházások mielőbbi befejezése érdekében meghúzta a nadrágszíjat, ami azt jelenti, hogy újabb ingatlanberuházásokat nem minden esetben támogatnának. Ennek eredménye a már elfogadott programok összértékén is megmutatkozik. Az egyes sportszervezetek ugyanis nem készültek idén nagyon nagy értékű sportfejlesztési programokkal, az MLSZ adatai szerint a felcsúti alapítvány mögött a legtöbb TAO-t jelen állás szerint (még vannak nem elfogadott programok) a Gyirmót FC igényelte, 365 milliót, amitől nem sokkal marad el a Soroksár Sport Club Kft. 325 milliós programja.

Összesítésünk szerint a 2018/2019-es évadban a labdarúgó klubok, szervezetek összesen 39 milliárd forintnyi TAO-t igényeltek, amivel szemben a jelenlegi szezonban még "csak" 19,5 milliárdot. Ebből egyébként kicsivel több mint 2 milliárd forint lehívása történt meg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.