Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A magyarországi gazdák megkapják a teljes, azaz a 1,5 millió eurós kártérítést, amit a németországi hasmenésjárvány miatt elszenvedett veszteségek enyhítésére igényeltek - tájékoztatott a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

Az Európai Bizottság irányító hatósága döntött a coli fertőzés miatt nehéz helyzetbe került zöldségtermelők kártalanításáról. Összesen 428 termelő és 6 TÉSZ nyújtott be kifizetési kérelmet az Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH) a május 26. és június 30. között bekövetkezett károk miatt. Összesen 4.511 tonna zöldségféle - főként uborka és étkezési paprika - kivonására igényeltek támogatást. Az összes kártérítési igény elérte a 1515586 eurót, azaz a több, mint 400 millió forintot. Ebből az összegből 955849 euró a nem TÉSZ-tag termelőket illeti, míg 559737 euró a TÉSZ-eké.

Az Európai Unió Bizottság 210 millióról, 227 millió euróra emelte fel a kártérítés összegét annak érdekében, hogy ne kelljen visszaosztási rátát alkalmaznia. Így a kártérítés mértéke a 2007-2010 közötti átlagos zöldségértékesítési árak 50 százalékát teszi ki. A maximum támogatás termékenkénti kárpótlásának mértéke - 266,85 forintos euró átváltási árfolyamon számolva a paradicsomnál 88,59, a salátaféléknél 103,80, az uborkánál 64,04, az étkezési paprikánál 118,48, valamint a cukkíninél 78,99 forint kilogrammonként. A kifizetéseket október 15-ig be kell fejezni. Magyarországról a legtöbb kérelem Békés - 65 százalék -, Bács-Kiskun - 13 százalék - és Csongrád megyéből - 10 százalék - érkezett - áll a közleményben.

A VM emlékeztet: a szóban forgó ügyben a Fazekas Sándor vezette debreceni informális európai uniós agrárcsúcson, május 31-én, a miniszterek az eredeti napirendet megváltoztatva áttekintették a coli fertőzés miatt kialakult válságot. Ezt követően a magyar miniszter rendkívüli agrárcsúcsot hívott össze, hogy hivatalos döntéseket hozhasson a testület.

A június 7-i ülésen a miniszterek abban állapodtak meg, hogy valamennyi zöldségtermelőt kártalanítani kell. A tanácskozáson azt kérték Dacian Ciolos mezőgazdasági biztostól, hogy a Bizottság emelje meg a 150 millió eurós támogatási keretet. Az EU Bizottsága a miniszterek tanácsának összes észrevételét elfogadta, és 210 millió euróra emelte a zöldségtermelők azonnali megsegítésére szánt összeget, a kártalanítást pedig kiterjesztette az uborkán, a paradicsomon, és a salátán kívül a cukkínire és külön magyar javaslatra a paprikára is.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.