2p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

De ebből nem lesz magasabb nyugdíjunk.

A jegybank frissítette a nemzetgazdaság pénzügyi számláit bemutató adatsorát, ebből kiderül, hogy június végén 2815,2 milliárd forint tartozást tartottak nyilván a magánnyugdíjpénztári átlépésekkel összefüggésben az államháztartásban.

Tévedés, az a pénz nem létezik
Tévedés, az a pénz nem létezik

Ami azt jelenti, hogy három hónap alatt - ilyen gyakorisággal közli az adatokat a nemzeti bank - közel 4 milliárd forinttal csökkent az állomány, mivel március végén még 2819,1 milliárd forint szerepelt a kimutatásokban.

Mikor tavaly év végén írtunk arról, hogy a jegybanki statisztikában még mindig nyilvántartják az időközben szinte teljesen kivéreztetett magánpénztári rendszerben keletkezett vagyont, politikai következményei lettek a cikknek. Ellenzéki képviselők a parlamentben intéztek kérdéseket az állami pénzügyek felett őrködő kormánytagokhoz, illetve az MNB vezetőihez, magyarázatot követelve, hogy az állomány kimutatása az állam kötelezettségének elismerését jelenti-e. Vagyis azt, hogy ezzel az összeggel egyszer majd elszámolnak a volt pénztártagok felé, amikor nyugdíjba vonulnak. Miközben tudni lehetett, hogy a fedezetet már rég felhasználták más célokra: az államadósság csökkentésére, illetve különböző részvénycsomagok megvásárlására.

A válaszok azonban lehűtötték a kedélyeket: ezek szerint csak statisztikailag van jelentősége ennek a vagyontömegnek, uniós kötelezettségnek tesz eleget a jegybank, amikor ezt az összeget is szerepelteti a kimutatásokban. A csak papíron létező összeg folyamatos pár milliárdos csökkenésének negyedévente pedig az a magyarázata, hogy rendre átvezetik a számokon a most nyugdíjba vonuló volt pénztártagokra jutó összegeket. Azok nem épülnek be a nyugdíjukba, nem emelik ezzel a pénzüket, de a statisztikában mégis meg kell jelennie valahogy ennek a folyamatnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!