Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Baka F. Zoltán Baka F. Zoltán

De ebből nem lesz magasabb nyugdíjunk.

A jegybank frissítette a nemzetgazdaság pénzügyi számláit bemutató adatsorát, ebből kiderül, hogy június végén 2815,2 milliárd forint tartozást tartottak nyilván a magánnyugdíjpénztári átlépésekkel összefüggésben az államháztartásban.

Tévedés, az a pénz nem létezikTévedés, az a pénz nem létezik

Ami azt jelenti, hogy három hónap alatt - ilyen gyakorisággal közli az adatokat a nemzeti bank - közel 4 milliárd forinttal csökkent az állomány, mivel március végén még 2819,1 milliárd forint szerepelt a kimutatásokban.

Mikor tavaly év végén írtunk arról, hogy a jegybanki statisztikában még mindig nyilvántartják az időközben szinte teljesen kivéreztetett magánpénztári rendszerben keletkezett vagyont, politikai következményei lettek a cikknek. Ellenzéki képviselők a parlamentben intéztek kérdéseket az állami pénzügyek felett őrködő kormánytagokhoz, illetve az MNB vezetőihez, magyarázatot követelve, hogy az állomány kimutatása az állam kötelezettségének elismerését jelenti-e. Vagyis azt, hogy ezzel az összeggel egyszer majd elszámolnak a volt pénztártagok felé, amikor nyugdíjba vonulnak. Miközben tudni lehetett, hogy a fedezetet már rég felhasználták más célokra: az államadósság csökkentésére, illetve különböző részvénycsomagok megvásárlására.

A válaszok azonban lehűtötték a kedélyeket: ezek szerint csak statisztikailag van jelentősége ennek a vagyontömegnek, uniós kötelezettségnek tesz eleget a jegybank, amikor ezt az összeget is szerepelteti a kimutatásokban. A csak papíron létező összeg folyamatos pár milliárdos csökkenésének negyedévente pedig az a magyarázata, hogy rendre átvezetik a számokon a most nyugdíjba vonuló volt pénztártagokra jutó összegeket. Azok nem épülnek be a nyugdíjukba, nem emelik ezzel a pénzüket, de a statisztikában mégis meg kell jelennie valahogy ennek a folyamatnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.