2018. október 4. 18:42

De ebből nem lesz magasabb nyugdíjunk.

A jegybank frissítette a nemzetgazdaság pénzügyi számláit bemutató adatsorát, ebből kiderül, hogy június végén 2815,2 milliárd forint tartozást tartottak nyilván a magánnyugdíjpénztári átlépésekkel összefüggésben az államháztartásban.

Tévedés, az a pénz nem létezik Tévedés, az a pénz nem létezik

Ami azt jelenti, hogy három hónap alatt - ilyen gyakorisággal közli az adatokat a nemzeti bank - közel 4 milliárd forinttal csökkent az állomány, mivel március végén még 2819,1 milliárd forint szerepelt a kimutatásokban.

Mikor tavaly év végén írtunk arról, hogy a jegybanki statisztikában még mindig nyilvántartják az időközben szinte teljesen kivéreztetett magánpénztári rendszerben keletkezett vagyont, politikai következményei lettek a cikknek. Ellenzéki képviselők a parlamentben intéztek kérdéseket az állami pénzügyek felett őrködő kormánytagokhoz, illetve az MNB vezetőihez, magyarázatot követelve, hogy az állomány kimutatása az állam kötelezettségének elismerését jelenti-e. Vagyis azt, hogy ezzel az összeggel egyszer majd elszámolnak a volt pénztártagok felé, amikor nyugdíjba vonulnak. Miközben tudni lehetett, hogy a fedezetet már rég felhasználták más célokra: az államadósság csökkentésére, illetve különböző részvénycsomagok megvásárlására.

A válaszok azonban lehűtötték a kedélyeket: ezek szerint csak statisztikailag van jelentősége ennek a vagyontömegnek, uniós kötelezettségnek tesz eleget a jegybank, amikor ezt az összeget is szerepelteti a kimutatásokban. A csak papíron létező összeg folyamatos pár milliárdos csökkenésének negyedévente pedig az a magyarázata, hogy rendre átvezetik a számokon a most nyugdíjba vonuló volt pénztártagokra jutó összegeket. Azok nem épülnek be a nyugdíjukba, nem emelik ezzel a pénzüket, de a statisztikában mégis meg kell jelennie valahogy ennek a folyamatnak.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.