2018. február 19. 09:31

A tavalyi utolsó negyedévben 3 milliárddal csökkent az állomány.

Lapunk cikke nyomán nagy politikai vihar támadt tavaly ősz végén amiatt, hogy a Magyar Nemzeti Bank statisztikáiban a költségvetés tartozásaként tüntetik fel a magánnyugdíj-pénztári visszalépőkhöz köthető vagyont.

Illusztráció Illusztráció

Azóta parlamenti vitatéma lett a volt pénztártagok helyzete, sőt, feljelentések is születtek. Akkor még csak a 2017 első kilenc havi adat állt rendelkezésre: e szerint 2826,1 milliárd forint tartozás állt fenn szeptember végén.

A ma megjelent jegybanki adatokból kiderül, hogy tavaly év végén még 2823,1 milliárd forint tartozást tartottak nyilván, vagyis az utolsó három hónapban 3 milliárd forinttal apadt az állomány.

Míg az ellenzéki pártok szerint ez nyílt beismerése annak, hogy az állam tartozik ezzel az összeggel az egykori pénztártagoknak, a kormány, illetve a jegybank illetékesei azt hangsúlyozzák, hogy ezt az összeget pusztán egy uniós statisztikai kötelezettség miatt kell szerepeltetni, az semmilyen formában nem keletkeztet vagyoni jogot a régi pénztártagoknak. Vagyis ezt a pénzt nem számoltathatják el, amikor nyugdíjba vonulnak.

Az állomány apadása azzal áll összefüggésben, hogy az érintettek folyamatosan lépnek be a nyugdíjrendszerbe, és a statisztikai előírások szerint ezzel párhuzamosan kell elkönyvelni a visszavett vagyontömegben a nyugdíjba vonulókra jutó részt. Ismételjük, ez kizárólag papíron történő elszámolás, a pénz nem fog megjelenni a nyugdíjszámláinkon. A kormány álláspontja szerint erre nem is kerülhetne sor.

Tegyük hozzá, nem is lenne miből. A visszavett bő 3 ezer milliárdos nyugdíjvagyont ugyanis az államadósság törlesztésére, valamint stratégiainak tekintett részvényvásárlásokra költötték. Vagyis tényleges vagyon nincs a statisztikai adat mögött.


Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.