2018. február 19. 09:31

A tavalyi utolsó negyedévben 3 milliárddal csökkent az állomány.

Lapunk cikke nyomán nagy politikai vihar támadt tavaly ősz végén amiatt, hogy a Magyar Nemzeti Bank statisztikáiban a költségvetés tartozásaként tüntetik fel a magánnyugdíj-pénztári visszalépőkhöz köthető vagyont.

Illusztráció Illusztráció

Azóta parlamenti vitatéma lett a volt pénztártagok helyzete, sőt, feljelentések is születtek. Akkor még csak a 2017 első kilenc havi adat állt rendelkezésre: e szerint 2826,1 milliárd forint tartozás állt fenn szeptember végén.

A ma megjelent jegybanki adatokból kiderül, hogy tavaly év végén még 2823,1 milliárd forint tartozást tartottak nyilván, vagyis az utolsó három hónapban 3 milliárd forinttal apadt az állomány.

Míg az ellenzéki pártok szerint ez nyílt beismerése annak, hogy az állam tartozik ezzel az összeggel az egykori pénztártagoknak, a kormány, illetve a jegybank illetékesei azt hangsúlyozzák, hogy ezt az összeget pusztán egy uniós statisztikai kötelezettség miatt kell szerepeltetni, az semmilyen formában nem keletkeztet vagyoni jogot a régi pénztártagoknak. Vagyis ezt a pénzt nem számoltathatják el, amikor nyugdíjba vonulnak.

Az állomány apadása azzal áll összefüggésben, hogy az érintettek folyamatosan lépnek be a nyugdíjrendszerbe, és a statisztikai előírások szerint ezzel párhuzamosan kell elkönyvelni a visszavett vagyontömegben a nyugdíjba vonulókra jutó részt. Ismételjük, ez kizárólag papíron történő elszámolás, a pénz nem fog megjelenni a nyugdíjszámláinkon. A kormány álláspontja szerint erre nem is kerülhetne sor.

Tegyük hozzá, nem is lenne miből. A visszavett bő 3 ezer milliárdos nyugdíjvagyont ugyanis az államadósság törlesztésére, valamint stratégiainak tekintett részvényvásárlásokra költötték. Vagyis tényleges vagyon nincs a statisztikai adat mögött.