2018. június 11. 05:48

Ezúttal 4 milliárd forinttal apadt az állomány.

A kormány és a Magyar Nemzeti Bank álláspontja szerint semmi jelentősége nincs annak, hogy a jegybanki statisztikában nyilvántartják a beszántott magánnyugdíjpénztári rendszerben felhalmozott vagyont, de azért érdemes rögzíteni, hogy idén március végén 2819,1 milliárd forintot tüntetett fel a nemzeti bank egy jelentésében, mint az államháztartás nyugdíjpénztári átlépések miatti tartozása.

Sokan féltik a pénzüket Sokan féltik a pénzüket

Lapunk múlt év végén számolt be arról, hogy az akkori kimutatások szerint 2826 milliárd forint tartozása volt a kormányzatnak a volt pénztártagok felé 2017 szeptember végén. A rákövetkező negyedévi összefoglalóból az derült ki, hogy valamelyest apadt az állomány, és már csak 2823 milliárd forintot "látott" az MNB.

Nemrég kijött a még frissebb, idei első negyedéves statisztika, innen tudjuk, hogy 2819,1 milliárdos átvett vagyonról, mint tartozásról tud a jegybank.

Cikkeink nyomán (itt és itt) nagy politikai vita alakult ki, parlamenti képviselők nyújtottak be írásbeli kérdéseket az illetékes miniszterekhez, hogy fejtsék ki, hogyan kell értelmezni a tartozásként elkönyvelt állományt. A kormányzati, illetve jegybanki válaszok szerint ez nem jelent tényleges kötelezettséget az állam részéről, pusztán az európai uniós statisztikai elvárások miatt kell feltüntetni ezt a vagyontömeget az adatok között.

Mint rámutattunk, ez a pénz valójában nem is áll rendelkezésre. Az átvett mintegy 3000 milliárd forint pénztári vagyon jelentős részét államadósság-csökkentésre fordították, egy kisebb részéből cégvásárlásokat finanszíroztak (MOL-csomag például). Az Államadósság Kezelő Központ évekkel ezelőtti jelentése szerint a vagyon kezelésére létrehozott alapban egy fillér nem maradt, tehát valóban nem beszélhetünk arról, hogy ezzel a pénzzel rendelkezni lehetne.

Ugyanakkor az a tény, hogy állami tartozásként tartja nyilván a jelenleg 2819 milliárdos állományt az MNB, nem hagyja nyugodni a közvéleményt. Sok volt pénztártag változatlanul számít arra, hogy a pénztári számláján felgyűlt, majd az államháztartásba visszafolyatott vagyonát valahogy figyelembe veszik a nyugdíjba vonuláskor.

Erre valóban sor kerül, de nem úgy, ahogy azt elképzelik. Azt a pénzt nem csapják hozzá a nyugdíjszámlához - bár erre több fideszes politikus is ígéretet tett a magánnyugdíjpénztárakat megtorpedózó kormányzati intézkedések idején - de statisztikailag mégis elszámolják a vagyont. Ezért is csökken negyedévről negyedévre a nyilvántartott állomány pár milliárd forinttal: az időközben nyugdíjba vonulókra jutó vagyont papíron kivonják, mert ezzel lehet megfelelni az uniós adatközlési útmutatásnak.


Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.