2018. június 11. 05:48

Ezúttal 4 milliárd forinttal apadt az állomány.

A kormány és a Magyar Nemzeti Bank álláspontja szerint semmi jelentősége nincs annak, hogy a jegybanki statisztikában nyilvántartják a beszántott magánnyugdíjpénztári rendszerben felhalmozott vagyont, de azért érdemes rögzíteni, hogy idén március végén 2819,1 milliárd forintot tüntetett fel a nemzeti bank egy jelentésében, mint az államháztartás nyugdíjpénztári átlépések miatti tartozása.

Sokan féltik a pénzüket Sokan féltik a pénzüket

Lapunk múlt év végén számolt be arról, hogy az akkori kimutatások szerint 2826 milliárd forint tartozása volt a kormányzatnak a volt pénztártagok felé 2017 szeptember végén. A rákövetkező negyedévi összefoglalóból az derült ki, hogy valamelyest apadt az állomány, és már csak 2823 milliárd forintot "látott" az MNB.

Nemrég kijött a még frissebb, idei első negyedéves statisztika, innen tudjuk, hogy 2819,1 milliárdos átvett vagyonról, mint tartozásról tud a jegybank.

Cikkeink nyomán (itt és itt) nagy politikai vita alakult ki, parlamenti képviselők nyújtottak be írásbeli kérdéseket az illetékes miniszterekhez, hogy fejtsék ki, hogyan kell értelmezni a tartozásként elkönyvelt állományt. A kormányzati, illetve jegybanki válaszok szerint ez nem jelent tényleges kötelezettséget az állam részéről, pusztán az európai uniós statisztikai elvárások miatt kell feltüntetni ezt a vagyontömeget az adatok között.

Mint rámutattunk, ez a pénz valójában nem is áll rendelkezésre. Az átvett mintegy 3000 milliárd forint pénztári vagyon jelentős részét államadósság-csökkentésre fordították, egy kisebb részéből cégvásárlásokat finanszíroztak (MOL-csomag például). Az Államadósság Kezelő Központ évekkel ezelőtti jelentése szerint a vagyon kezelésére létrehozott alapban egy fillér nem maradt, tehát valóban nem beszélhetünk arról, hogy ezzel a pénzzel rendelkezni lehetne.

Ugyanakkor az a tény, hogy állami tartozásként tartja nyilván a jelenleg 2819 milliárdos állományt az MNB, nem hagyja nyugodni a közvéleményt. Sok volt pénztártag változatlanul számít arra, hogy a pénztári számláján felgyűlt, majd az államháztartásba visszafolyatott vagyonát valahogy figyelembe veszik a nyugdíjba vonuláskor.

Erre valóban sor kerül, de nem úgy, ahogy azt elképzelik. Azt a pénzt nem csapják hozzá a nyugdíjszámlához - bár erre több fideszes politikus is ígéretet tett a magánnyugdíjpénztárakat megtorpedózó kormányzati intézkedések idején - de statisztikailag mégis elszámolják a vagyont. Ezért is csökken negyedévről negyedévre a nyilvántartott állomány pár milliárd forinttal: az időközben nyugdíjba vonulókra jutó vagyont papíron kivonják, mert ezzel lehet megfelelni az uniós adatközlési útmutatásnak.


Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.